Oh, spet ti polži!

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | jun. '20

V vrtnarstvu so polži nikoli izpeta tema. Večkrat smo že pisali o tem, vendar mislim, da tega ponavljanja ni nikoli dovolj. Spomnimo se, kako smo jih obvladovali pretekla leta ali pa se na novo seznanimo s sredstvi za zatiranje, saj je vedno na voljo kaj novega.

Najprej si osvežimo vedenje o polžih. Polži jeseni izležejo jajčeca, ki v toplem zavetju v zemlji prezimijo. Spomladi pa se izležejo mladi polži, ki prilezejo na plan v dovolj toplem okolju. Ko spolno odrastejo, začnejo takoj odlagati jajčeca in nova populacija je spet tu. Če ne posežemo v njihov razvojni cikel, imamo na vrtu ali njivi kmalu neobvladljivo populacijo. Okolje, v katerem se razmnožujejo, mora biti vlažno, toplo in bogato z organskimi snovmi, kot so listje, trava, vejice ipd. V hladnem vremenu polžev ni, šele topli sončni žarki jih spet privabijo. Pogoj pa je še vlaga, ki je njihovo pravo bivalno in udobno okolje. Seveda je potrebna še hrana, to pa predstavljajo solatni listi in druga zelenjava, planejo tudi po pravkar posajenih sadikah in jih hitro uničijo. Teknejo pa jim tudi mladi brsti sadik drevja, ki so prava poslastica.

Zgodilo se mi je, da so sadike, ki so jih polomile in objedle srne in so začele na novo odganjati, preprosto pojedli polži. Če se to zgodi dva- do trikrat, sadika propade, preprosto se posuši oziroma odmre. Potem pa se čudimo, kaj smo delali narobe. Ko končno ugotovimo, da so krivi polži, je delo potem mnogo lažje. Zdaj imamo na razpolago nove preparate tretje generacije, ki so učinkovitejši in okolju neškodljivi. Prav tako učinkoviti so tudi biološki preparati za obvladovanje polžje populacije. Eden takih je Iron max.

Katera taktika je učinkovita?

Ponovimo načine obvladovanja populacije našega nasprotnika. Obvladovanje predstavlja štiri načine.

Ročno pobiranje in uničevanje. To pride v poštev na majhnih površinah, ko imamo le nekaj gredic. Večje površine s pobiranjem ne moremo obvladati, zato moramo poseči po drugih metodah.

Nastavljanje vab in lovljenje. Nastavimo odmrlo listje rastlin, deske na gredah, pod katere se zavlečejo, zastirko ipd. Polže nato preprosto poberemo.

Zatiranje s kemičnimi sredstvi je učinkovit način, ki pa je bil v preteklosti pogosto problematičen zaradi močnih koncentracij učinkovine. Problem pa je bil tudi hiter propad vab zaradi vlage in morebitnega dežja, saj vabe vlage niso prenašale in so hitro razpadle. Za uspešno zatiranje so bile potrebne velike količine, na primer za hektar površine kar 15 kilogramov. Sodobne vabe tretje generacije s pol manjšo koncentracijo učinkovine pa zahtevajo samo tretjino prej zahtevane količine ali 3 do 5 kg na hektar oziroma 9 zrnc na kvadratni meter površine. To velja za kemični pripravek (Metarex), ki je izjemno učinkovit in zdrži tudi do 30 dni, potrebujemo pa le 15 do 20 zrnc na kvadratni meter. Žal pa je zanj potrebno potrdilo o pridobitvi znanja iz fitomedicine. Za tiste, ki želijo biološki postopek, pa je prav tako na razpolago pripravek tretje generacije (Iron max), ki zdrži v vlagi tudi do 15 dni. Iron max je v prodaji na trgovskih policah in je dosegljiv vsakomur. Kupite ga lahko tudi brez potrdila o pridobitvi znanja iz fitomedicine in v količini, ki zadostuje za vaše vrtičke.

Gnojilo, kot je Bioorganik, predstavlja kakovostno organsko gnojilo, ki pa ima tudi stranski učinek, in sicer odganja polže, tako pa se zmanjša populacija.

Delo je zelo preprosto in ga lahko opravimo kadar koli. Pomembno je le, da ga opravimo čim prej, dokler se polžja populacija ni namnožila prek vseh meja, nam uničila ves trud in nas prikrajšala za lepo solato ter druge vrtnine. Zapisali smo, da je za preparat Metarex dovolj 9 zrnc na kvadratni meter površine. Predoziranje ni potrebno, ker je izdelek res učinkovit. Podobno ravnamo z biološkim pripravkom Iron max, le da potrebujemo 18 zrnc na kvadratni meter.

Seveda kakšen polž še ostane in izlega jajčeca. Ker je zelo produktiven, je v treh mesecih spet več polžev. Dobro je, da jih takrat spet zatremo, saj nastopita jesensko spravilo pridelka in večja škoda, če tega ne storimo. Vedeti moramo, da jeseni izlegajo jajčeca, ki prezimijo. Tako smo spet v začaranem krogu, ki nima konca, sploh če nismo dosledni.

Nadležna bramor in voluhar

Iz zgoraj zapisanega lahko povzamemo, da je zatiranje polžev z limacidnimi vabami tretje generacije zdaj mnogo lažje, učinkovitejše, cenejše in prijaznejše do okolja kot v preteklosti. Je pa glede na sodobno biološko osnovo tudi dostopnejše.

Seveda imamo v tem času na vrtu še druge škodljivce, ki nam delajo skrbi in škodo. Nekateri se ne morejo znebiti bramorja, ki naredi ogromno škode. Pripravkov, kot je Mesurol, ki je bil zelo učinkovit pri njegovem zatiranju, žal pri nas ne moremo več kupiti. Morda ga lahko kupimo na Hrvaškem. Precej si lahko pomagamo z gnojilom Strunal, žal je uporaba mogoča le spomladi, dokler so grede in njive še prazne. Pogoj sta vlažna zemlja in zadostna količina tega gnojila, ki s stranskim učinkom zatira strune in bramorje ter drugi mrčes v zemlji. Seveda ga lahko uporabljamo tudi med letom, vendar je po uporabi treba počakati vsaj 14 dni, da snov popolnoma izgine.

Letos je veliko preglavic povzročal tudi voluhar, katerega zatiranje zahteva več časa, volje in znanja, zlasti če uporabimo karbid, ki ga nasujemo v rov in nanj nalijemo vodo. Razvije se plin acetilen, ki ga po rovih prežene, vendar ne ubije. Če pa vse odprtine zapremo in prižgemo, pride v rovih do neke vrste mini eksplozije, ki voluharja ubije, zaduši ali prežene. Seveda velja opozoriti, da moramo biti pri tem opravilu skrajno previdni.

Enostavnejša metoda je uvajanje plina iz motorjev z notranjim izgorevanjem v rove. Najpriročnejši je dvotaktni motor, ki ima precej večji izpuh. Včasih smo za to početje uporabljali Tomosove mopede. Lahko pa voluharju nastavljamo tudi pasti, a ta metoda je kot ribolov: prime ali pa ne.

Torej metod in načinov dela je veliko. Imeti moramo le voljo in čas. Vztrajni pa vedno zmagajo.

Franc Grošelj, fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media