Skupaj smo močnejši

jun. '20

ZA ZGLED

V obdobju karantene zaradi novega koronavirusa so se poglobile stiske ljudi, ki živijo sami. Predstavljamo dva uspešna modela za pomoč socialno šibkim in drugim, ki potrebujejo pomoč skupnosti, in sta lahko za zgled drugim občinam.  

V Bohinju že od leta 2018 poteka petletni pilotni projekt Mobilni socialni servis, ki povezuje različne strokovne službe in prostovoljce. Po vsej občini so vzpostavili mrežo blizu 50 prostovoljcev, ki spremljajo ali na novo odkrivajo potrebe krajanov. Povezani so s strokovnimi službami na lokalnem območju, z zdravniki in patronažnimi sestrami iz zdravstvenega doma, s centrom za socialno delo, domom starejših občanov, tudi s policijo ter humanitarnimi organizacijami. S skupnimi močmi se lahko hitro odzovejo in sproti rešujejo težave oseb, ki potrebujejo pomoč. To so najpogosteje starejši in socialno šibkejši krajani, invalidi, tudi priseljenci, ki se znajdejo v socialni ali psihični stiski ali pa potrebujejo čisto konkretne praktične usluge. Med drugim jim organizirajo dostavo kosil, oskrbo na domu, druženje z osamljenimi posamezniki, reševali so tudi že probleme z alkoholizmom in nasiljem v družini.

Mrežo so uspešno preizkusili v času karantene zaradi koronavirusa in 40 osebam tudi konkretno pomagali.

Integrirana oskrba doma 

Na območju Maribora pa uvajajo nov koncept storitev, ki bodo dopolnjevale patronažni sistem storitev pomoči na domu. Uporabnikom iz občin Maribor, Duplek, Miklavž na Dravskem polju in Hoče - Slivnica bodo zaposleni iz socialnovarstvene, zdravstvene in lekarniške stroke na njihovih domovih ponudili brezplačne delovne terapije, fizioterapijo, kineziologijo ter psihološko in drugo pomoč.

Projekt je namenjen starejšim od 65 let, zlasti tistim, ki zaradi posledic bolezni, starostne oslabelosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo vsakodnevnih opravil. S tovrstno pomočjo se jim lahko izboljšajo psihofizične sposobnosti, tako pa bi lahko čim dlje ostali v domačem okolju.

Drugi teden v juniju bo začela delovati informacijska vstopna točka projekta Usmerjena integrirana oskrba doma v Verstovškovi ulici 6 (blizu UKC Maribor). Tam bo mogoče dobiti informacije o tem, kdo je lahko vključen v projekt in kakšna bo ta oskrba. Projekt Usmerjena integrirana oskrba doma je podlaga za pripravo nove zakonodaje na področju dolgotrajne oskrbe, trajal bo dve leti, pomoč naj bi dajali 300 ljudem.  

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media