Ne gre brez volje, potrpljenja in srčnosti

Druženje | jul. '20

rokodelci

Ljubezen do lepega, domačega in ročnih del je leta 2007 združila nekaj posameznic iz občine Rečica ob Savinji, ki so se ob podpori društva upokojencev povezale v sekcijo vezilj.

Ljubiteljice ročnih del smo se v začetku srečevale v društveni pisarni v prostorih gasilskega doma. Od odprtja medgeneracijskega centra Medgen borza Rečica ob Savinji v letu 2015 se približno deset vezilj druži vsak četrtek med 16. in 18. uro. Skupna druženja posvetimo ustvarjanju vezenin, seveda pa tudi klepetu, medsebojnemu druženju in prenosu različnih izkušenj in usvajanju novih tehnik. Poleg vezenja, tehnike rišelje in narodnih vezenin se učimo še drugih ročnih spretnosti. Vsako leto se v hotelu Delfin dve ali tri članice udeležimo delavnic, ki jih organizirajo pri Zdusu. Znanje, ki ga tam pridobimo, nato prenašamo v skupino ter med udeležence drugih delavnic. Zvečer, ko postorimo vse drugo, pa doma vzamemo v roke blago in šivanke, večina nas zdaj potrebuje tudi očala, in šivamo. Ideje za motive iščemo vsepovsod, včasih dobimo kak navdih iz revij, včasih pa na razstavah ročnih del sorodnih društev.

V sodelovanju z drugimi društvi v občini ali Centrom za družine Medgen hiša večkrat letno organiziramo ali pa sodelujemo na različnih delavnicah. Posebej odmevne so v naši občini božične in predvelikonočne delavnice. Izdelke, povezane s prazničnim časom, postavimo na ogled na priložnostni razstavi v Medgen borzi. Sodelujemo še na drugih delavnicah, na katerih skušamo predvsem mlajšim prikazati vse čare in skrivnosti ročnih del. Tako nastajajo različni okraski, rože iz krep papirja, velikonočna jajca, pokažemo jim servietno tehniko, kvačkanje …

Odmevne razstave

Sodelujemo še pri različnih akcijah, kot je okrasitev drevja akcije Europe Donne, svoje izdelke pa predstavljamo tudi na božičnih in velikonočnih razstavah v Zavodu Stanislava v Gornjem Gradu. Vsaki dve leti smo vezilje prisotne tudi na mednarodnem festivalu vezenin v Velenju. Tudi letos bomo sodelovale, če festival bo.

Naše vezilje pravijo, da pri vezenju ne gre brez volje, potrpljenja in srčnosti. Tako pridne ženske roke vsako leto ustvarijo veliko čudovitih izdelkov, ki jih v okviru občinskega praznika in v sodelovanju s turističnim društvom junija postavimo na ogled na osrednji narodopisni razstavi. Razstava, ki je v prostorih rečiške osnovne šole po navadi na ogled deset dni, pritegne veliko obiskovalcev tudi iz drugih slovenskih krajev.

Vezilje vemo, da je pri urah in urah sedenja ob šivanju nujna močna volja, seveda pa tudi mirna roka, dober vid in neizmerna natančnost. Po drugi strani pa se zelo rade družimo, veliko klepetamo, izmenjujemo si vzorčke – kar je nekakšna terapija za živce.

Marta Velam, fotografiji: arhiv DU Rečica ob Savinji


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media