Razkošje poletnega cvetja

Prosti čas | jul. '20

Na slamnat venček s silikonskim lepilom lepimo posamezne cvetove posušene bugenvilije in plodove ambrovca. Lahko uporabimo tudi cvetove hortenzij.

Živim v predelu Slovenije, v katerem narava kipi od bujne rasti. To je Prekmurje, kjer je narava od nekdaj najtesneje povezana s človekom. Ne samo da nam je dano pridelati pšenico, koruzo, paradižnik …, vsaka hiša ima poleg zelenjavnega vrta še veliko cvetja: dalije, hortenzije, vrtnice, bradate perunike, pajčolanke in tudi enoletne astre, cinije, zajčke.

Rada imam plavico, belo marjetico, različno klasje in tudi različne trave. V mojem življenju je bilo cvetje od zgodnjih let. Spomnim se, kako smo se deklice ob godovih obdarjale s šopki z domačega vrta. Ti šopki so izražali srčno prijateljstvo, spoštovanje in ljubezen. To navado sem ohranila vse do danes. Na obisk grem vedno s šopkom rož. In to z domačega vrta. Tudi moški, ki imajo radi naravo, se razveselijo šopka rož. Poskusite!

Bogat šopek iz zelnatih svetlo in temno rožnatih potonik, plahtice in klasja, poleg pa je še rdečelistni mešičkar.

Poletje je čas izletov, kratkih ali daljših, ko se ne moremo upreti nabiranju najrazličnejšega sezonskega cvetja. Dobro je, da damo cvetje čim prej v vodo, da do doma ne propade. Vendar pa upoštevajmo načelo: naravo spoštujem in jo obiskujem ter si iz nje marsikaj prilastim, vendar je ne oskrunim.

Poletje je tudi polno vonjav, ptičjih koncertov in cvetja, ki nam lepša vrtove. Lepa so jutra, ko lahko na svojem vrtu naberemo cvetje in ga uredimo v šopek. Zdi se mi, da lahko s takim šopkom pričaramo res ubrano razkošje. Lepo razporejeni cvetovi učinkujejo elegantno. Bogastvo poletnega cvetja je v ogromnih puhastih raznobarvnih potonikah, od rožnate do kremne, bledo vijoličaste in svetlo rdeče barve. Kot dopolnilo v poletnih šopkih so nenadomestljive dišeče lilije, ostrožniki, naprstci in nadvse nežna plahtica oziroma marijin plašček. V najrazkošnejšem letnem času je tudi veliko sijočega zelenja, host, iskrivk, različnih trav …

Domišljija ne pozna meja

Vratič, šipek in trava so v venčku, ki je primeren za različne priložnosti in različne namene.

Urejanje cvetja je priljubljeno opravilo, pri katerem razvijamo svojo domišljijo, se sproščamo, uživamo in si prostor, kjer prebivamo, naredimo prijeten. Cvetje človeka osrečuje in tudi večkrat tolaži.

Pri urejanju cvetja je dobro, da upoštevamo pravila barvnega kroga. Ne kombiniramo rdečega, modrega, oranžnega, rumenega, vijoličastega in zelenega cvetja. To so najpomembnejše barve iz barvnega kroga. Primerno je, da kombiniramo sorodne tone med glavnima barvama. Zelenje dodajamo nazadnje.

Šopek spoštljivo prevzamemo in ga postavimo v posodo z mlačno vodo. Cvetju bomo podaljšali življenje, če bomo zamenjali vodo na vsaka dva do štiri dni. Ne pozabimo dodati hranila za cvetje.

Zelo je pomembno, da izberemo primerno vazo in ustvarimo usklajeno celoto. Steklene vaze so primerne za spomladansko cvetje na dolgih pecljih. Tako pridejo do izraza cvetna stebla, zato damo v vazo le malo cvetov.

Besedilo in fotografije: Olga Varga


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media