Ustvarjalka in prostovoljka

Zgodbe | jul. '20

Tončko Podgorski iz Prebolda veliko ljudi pozna kot gospo s spretnimi rokami. Redno sodeluje na vseslovenskih razstavah rož iz krep papirja na Vranskem. Ne manjka niti na razstavah ročnih del upokojencev, festivalu čipk, festivalu potic in drugih dogodkih.

Njen oče Nikolaj Mazura je bil v času Avstro-Ogrske žandar. Ko je velik del slovenskega ozemlja po prvi svetovni vojni prišel pod Italijo, je odšel v Bosno, kjer je spoznal svojo ženo Anko Mikulić, s katero sta imela pozneje kar trinajst otrok. Antonija oziroma Tončka, kot jo kličejo, je bila zadnja med njimi, rodila se je nekaj mesecev po koncu druge svetovne vojne. Leta 1964 se je poročila s Stjepanom Podgorskim, ki je bil rojen v Slavonski Požegi. Dve leti po poroki sta si ustvarila družinsko gnezdo v Sloveniji, kjer je Stjepan že delal kot pek. Imata tri otroke: Antona, Zorana in Snežano, zdaj pa jima veselje delajo štirje vnuki in vnukinja. Antonija je bila zaposlena v Tekstilni tovarni Prebold. Že prej, še bolj pa po upokojitvi, se je vključila v humanitarno delo v domačem kraju. Dejavna je pri župnijski Karitas, v preboldskem domu starejših, pri upokojencih, borčevski organizaciji, na oratorijih rada ustvarja z otroki. Bila je prostovoljka v društvu Hospic, kjer je pomagala lajšati zadnje trenutke umirajočim in njihovim sorodnikom. Je dejavna članica društva upokojencev, predvsem pa uspešna športnica, o čemer pričajo številne medalje. Rada lovi ribe, balina, keglja, igra pikado ter hodi v hribe. Večino prostega časa pa posveča ročnim delom. Kako ustvarjalna je, so lahko spoznali obiskovalci razstave, ki jo je tik pred karanteno zaradi koronavirusa pripravila v Aninem domu. Poleg raznovrstnih rož iz krep papirja (zanje je lani prejela tudi certifikat Obrtne zbornice Slovenije) je razstavila še prelepe kvačkane, pletene in klekljane izdelke.

Besedilo in fotografija: Darko Naraglav


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media