Pred vožnjo prezračite avtomobil

Prosti čas | jul. '20

Plastični usmernik zraka za sprednja okna je izjemno učinkovit, saj omogoča pogledom prikrito zračenje. Vožnja z rahlo odprtimi okni je prijetna in brez prepiha. Seveda klimatsko napravo izklopimo.

Ko ta sestavek zaključujem, je že 10. junij, nebo je sivo, pred oknom obešen termometer, ki kaže skromnih 17 stopinj Celzija. Upam, da boste to revijo že brali v prijetnem poletnem vzdušju, ki pa ima tudi svoje značilnosti.

Ne morem se izogniti spominov na neke ne tako davne čase avtomobilizma, ko smo še lahko odprli zadnja stranska okna »na ventus«, pomično streho (»šibedah« po domače) pa so imeli serijsko tudi manj razkošni avtomobili. Klimatska naprava je bila predmet prestiža, luksuza. Pa smo se počasi vozili proti morju …

Danes ima klimatsko napravo že vsaka »kripa«. Nima pa več takšnih oken, da bi lahko zračili parkiran avtomobil. Zato se poleti dogaja, da se človek vsakič znova usede v razbeljeno peč. Pločevina temnega avtomobila se na soncu z lahkoto segreje na 60 stopinj Celzija. Koliko menite, da je temperatura v kabini? Mimogrede je 40. Človek se pa idealno počuti nekje pri 22 stopinjah Celzija.

Takšni temperaturni šoki za telo niso koristni. Kaj storiti? Iluzorno je pričakovati, da bo klimatska naprava že v prvih trenutkih vožnje ohladila razbeljeno kovino. Tudi stroj potrebuje določen čas. Zato uporabite kmečko logiko. Avtomobil naj bo parkiran v senci. Če je to doma na dvorišču, potem imejte odprta vrata prtljažnika ali na pol spuščene šipe, da se avto zrači. Če je zunaj 35 stopinj, bo toliko tudi v avtomobilu, zato prvi trenutki sedenja v kabini ne bodo šokantni.

V vročini ne hitite

Črna avtomobilska notranjost je resda priročna, ker se »ne maže«, je pa hkrati akumulator vročine. Armaturna plošča je kot sončni kolektor. Prekrijte jo z belo brisačo. Učinkuje. Poceni in neverjetno učinkovita je srebrna penasta folija, ki jo raztegnemo ob vetrobranskem steklu. Lahko kupimo tudi enake srebrne penaste zastore za stranska okna. Takšne reči prodajajo v trgovinah, kjer imajo opremo za počitniške prikolice in avtodome.

Ne hitite, naj bo prva zapoved. Preden sedete v avtomobil, odprite vrata in ga dobro prezračite. Nekateri avtomobili omogočajo, da z »daljinskim ključem« za odklepanje na daljavo odprete okna – kar iz dnevne sobe. Ko izpuhti ujeta vročina, bo tudi klimatska naprava lažje dosegla nastavljeno temperaturo. Tu spet velja razmisliti, kaj je pametno. Razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v kabini naj bo le nekaj stopinj.

Ko vas bo prešinil občutek, da morda klimatska naprava ne dela več tako, kot je včasih, si verjemite. Tudi ta naprava je le stroj, ki za delovanje potrebuje občasni pregled: polnitev s plinom in menjavo zračnega filtra. Če mehanik ponudi še dezinfekcijo zračnih kanalov, ga vprašajte, kaj je s tem mislil. Res se tudi tam nabira prah in kakšni delčki razpadajoče pene se tudi lahko pojavijo, če je avtomobil že bolj star, recimo nad 12 let. Naj vam pa ne doda v cevovode kakšnih aromatičnih dišav, ki zlepa ne bodo izhlapele, in vas bo zato v preveč odišavljenem avtomobilu sililo na kašelj.

Nekaj priročnih nasvetov za poletje

OLJE OČISTI SMOLO. Če parkirate pod borovci, bo zanesljivo z dreves kapljala smola. To je le drobna sitnost. Sveže kaplje smole brezhibno in v eni potezi očistite s papirnato brisačo, natopljeno z jedilnim oljem.

IGLICE V REŽAH. Borove in smrekove iglice se rade zataknejo v reže za dovod svežega zraka in pa v kanale pod motornim pokrovom. Ne pozabite nanje.

ZALEPLJENI BRISALCI. Poletna pripeka dobesedno prilepi gumice brisalcev na steklo. Tu in tam jih nežno privzdignite in gumice očistite z mokro gobo. Tudi vsa stekla redno čistite, da bo nočna vožnja manj naporna.

Besedilo in fotografija: Mitja Gustinčič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media