Pecivo s sadjem

Dobro počutje | jul. '20

Kolač iz prosene kaše, skute, kokosa in malin

Slaščice s sadjem so pogosto na jedilniku, ko je sadja naenkrat preveč in ga je treba hitro porabiti – kar bo v letošnji sezoni. Takrat ne pripravljamo kremnih rezin ne čokoladne torte, ampak se na jedilniku znajdejo breskov kolač, jabolčna pita in podobne sočne slaščice.

Jajca, sladkor, moka, maslo ali druga maščoba so osnovne sestavine za sadne kolače. Skuta ali mandlji, orehi in krepke začimbe so za odličnejši okus. Če je na voljo še primeren recept, potem je sladica hitro nared. Še največ imamo opravka z lupljenjem, čiščenjem in rezanjem sadja.

Koristni nasveti

- Sadne slaščice so sočne, zato so manj obstojne. Na sobni temperaturi se obdržijo največ en dan, kvečjemu dva, sicer začnejo plesneti. Vsekakor jih hranite v hladilniku.

- Načeloma lahko jabolka v katerem koli pecivu nadomestimo z marelicami in slive s češnjami; tako je nabor receptov mnogo bolj raznolik. Pa vendar obstajajo kombinacije sestavin, ki se ujamejo bolj, kot mislimo. Na primer maline se odlično povežejo s kokosom in vaniljo in manj z orehi, potem so tu rabarbara, češnje in slive, ki se imenitno podajo k mandljem. Jabolka so skoraj nevtralno živilo in jih lahko povežemo s čimer koli, še najbolje s cimetom. Marelice so prav tako izjemne s cimetom, slive imajo rade dodatek kardamoma.

- Količino sladkorja v sladicah s sadjem lahko poljubno zmanjšujemo oziroma povečujemo glede na sladkost sadja. Kisel ribez navadno zahteva več sladkorja, sladke breskve pa manj, kar je v receptu praviloma upoštevano. Če bi želeli količino dodanega sladkorja v pecivih vseeno zmanjšati ali ga prilagoditi po svoje, sladkor nadomestite z medom (pri tem za malenkost zmanjšajte količino tekočine) ali pomešajte bolj kislo sadje z bolj sladkim in med testo vmešajte večjo količino krepkih začimb (vanilje, limonine lupinice itd.). V ta namen namesto tretjine moke uporabite mlete oreščke, ki poskrbijo za polnejši okus, čeprav je v testu manj sladkorja.

 Kolač iz prosene kaše, skute, kokosa in malin

Potrebujemo:

200 g prosene kaše

2 dl vode ali mleka

300 g skute

4 jajca

150 g sladkorja

vrečko vaniljevega sladkorja

100 g kokosove moke

250 g svežih malin

pol žličke soli

Priprava: Proseno kašo skuhamo v slani vodi ali mleku. Deset minut bo dovolj, da se kaša zmehča. Pustimo jo v pokriti kozici, da popije vso tekočino. Medtem segrejemo pečico na 200 stopinj, okrogel tortni model s premerom 26 cm namastimo ali obložimo s papirjem za peko. V skledi zmešamo skuto, jajca, sladkor, vaniljo, kokos, dodamo kuhano in mlačno proseno kašo ter nazadnje previdno vmešamo maline. Zmes naložimo v model, jo pogladimo in porinemo v segreto pečico. Pečemo 45 minut. Ponudimo mlačnega ali hladnega s kepico sladoleda ali smetane.

Mini pavlove s sadjem

Za 15 »tortic« potrebujemo:

6 beljakov

300 g sladkorja (skodelico in pol)

žličko in pol vaniljevega izvlečka ali vrečko vaniljevega sladkorja

2 žlički koruznega škroba

žličko in pol limonovega soka

5 dl sladke smetane ter sadje po izbiri

Priprava: Beljake stepemo v rahel sneg. V treh delih mu dodamo sladkor (in vaniljev sladkor) ter stepamo toliko časa, da postane sneg res čvrst in se vršički, ko privzdignemo metlico, obdržijo. Takrat dodamo vaniljev izvleček, limonov sok in koruzni škrob ter vse narahlo in hitro vmešamo.

Pečico segrejemo na 100 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Beljakovo zmes nabrizgamo ali z žlico naložimo v pekač v obliki krogov s premerom največ 10 cm in za tri prste visoko. Na sredini vsakega naredimo z žlico manjšo vdolbino, kamor bomo kasneje nabrizgali stepeno smetano.

Pekač damo v segreto pečico za uro in pol, nato pečico izklopimo in pustimo beljakova gnezdeca hladiti in sušiti v pečici še pol ure pri zaprtih vratcih. Potem vzamemo pekač iz pečice in pustimo povsem ohladiti in do konca posušiti.

Medtem stepemo smetano, jo po želji sladkamo, naložimo jo na vsako beljakovo tortico in okrasimo s sadjem. Takoj ponudimo.

Skutno kvašeno pecivo z breskvami in makom

Za kvašeno testo potrebujemo:

300 g moke in še malo za delovno površino

ščep soli

60 g sladkorja

pol kocke svežega kvasa

jajce

40 g raztopljenega masla

približno 1 dl mlačnega mleka

Za skutni nadev:

5 velikih sočnih breskev ali 8 manjših

120 g masla

300 g sladkorja

4 jajca

1 kg pretlačene skute

vrečko vaniljevega pudinga

četrt žlice pecilnega praška

lupinico neškropljene limone

ščep soli

Za makov nadev:

2 beljaka

125 g mletega maka

Priprava: Iz moke, soli, sladkorja, kvasa, jajca, masla in mleka zgnetemo običajno kvašeno testo, ga pokrijemo s prtičem in pustimo pol ure vzhajati na toplem.

Medtem breskve olupimo in narežemo na tanke rezine, krhlje ali kocke. Za nadev penasto zmešamo maslo in sladkor ter postopno vmešamo cela jajca. Nazadnje gladko vmešamo skuto, prašek za vaniljev puding, limonino lupinico in sol.

Pečico vklopimo na 180 stopinj. Pekač iz pečice obložimo s papirjem za peko ali namastimo. Vzhajano testo čim tanjše razvaljamo v nizkem pekaču iz pečice, (kot za pico). Na testo namažemo 2/3 skutnega nadeva in nanj položimo narezane breskve.

 Beljak stepemo v čvrst sneg. V preostali skutni nadev vmešamo mak in nazadnje rahel beljakov sneg. Z makovim nadevom premažemo breskve, pogladimo in pekač porinemo v segreto pečico za 50 minut.

Koristen nasvet: Modro je prvih 10 minut peči le s spodnjim grelcem, nadaljevati pa z ventilacijo.

Opomba: Pecivo je izredno sočno, vendar nasitno. Najboljše je še mlačno, ohlajenega pa lahko shranite v hladilnik ali zamrznete.

Ribezov kolač z beljakovo kapo

Za manjši pekač ali okrogel tortni model s premerom 20 do 22 cm potrebujemo:

250 g (pirine polnozrnate) moke

žličko pecilnega praška

120 g sladkorja

3 rumenjake

120 g razmehčanega masla

mleko po potrebi

Za oblogo:

ribez ali drugo jagodičje

200 g sladkorja in še 2 žlici za posip sadja

3 beljake

Priprava: Pečico vklopimo na 180 stopinj. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Sladkor, rumenjake in maslo penasto umešamo. Po žlicah dodajamo moko s pecilnim praškom in vse enakomerno premešamo. Mešanico razporedimo po manjšem pekaču in ga porinemo v segreto pečico za 10 do 15 minut oziroma za toliko časa, da je testo že skoraj povsem pečeno. Medtem hitro stepemo beljake v rahel sneg, dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da postane sneg zelo čvrst.

Model vzamemo iz pečice, skoraj pečeno testo obložimo s sadjem in ga prekrijemo s snegom. Pečemo še 25 do 30 minut.

Besedilo Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media