IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jul. '20

Komplet za vnučko

Za pleten top potrebujemo malo bombažne preje, za krilce pa tisto babičino bombažno srajco, ki že dolgo sameva v kotu omare, vnučki pa je zelo všeč.

Top 

Velikosti: 6 do 8 let (116–128).

Potrebujemo: 200 g bombažne preje, primerne za pletilke št. 3,5, kvačko št. 3.

Vzorci. Osnovni vzorec na 24 petljah: pletemo po vzorčni risbi. Narisane so vrste na licu dela, v vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže, ovoje popletemo levo. Vzorčno enoto ponavljamo po širini in 10 vrst v višino. Mali pikoti: spodnji rob majice, vratni in rokavna izreza obkvačkamo z enim krogom gostih petelj. V drugem krogu kvačkamo *3 verižne petlje, 1 verižno petljo v prvo verižno petljo, 1 gosto petljo prejšnjega kroga preskočimo, ponavljamo od *.

Hrbtni del: nasnujemo 98 petelj in med obema krajnima petljama pletemo osnovni vzorec. 27 cm od nasnutka zazankamo na obeh straneh za rokavna izreza v vsaki 2. vrsti enkrat 4 petlje, enkrat 3 petlje, enkrat 3 petlje in trikrat po 1 petljo. 11 cm od začetka rokavnih izrezov zazankamo preostale sredinske petlje.

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega, le da delo končamo 7 cm od začetka rokavnih izrezov.

Naramnici: za vsako skvačkamo 12 verižnih petelj in kvačkamo goste petlje 10 cm visoko.

Izdelava: sprednji in hrbtni del napnemo po kroju, narahlo navlažimo in pustimo, da se posušita. Sešijemo stranske šive. Prišijemo naramnici. Vratni in rokavna izreza ter spodnji rob topa obkvačkamo z malimi pikoti.

Osnovni vzorec na 24 petljah

Vzorčna enota

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 2 petlji desno prenesemo, naslednjo petljo popletemo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseni petlji

= 3 petlje desno skupaj

= 1 ovoj

½ sprednjega in hrbtnega dela

Krilo

Za krilo potrebujemo bombažno srajco in približno 60 cm elastike, široke 2 cm. Najprej odparamo žep na prsih, nato srajco pod rokavoma vodoravno odrežemo (glej skico). Spodnje dele srajce uporabimo za krilo, iz rokavov pa urežemo pasni trak. Za pas urežemo dva trakova, ki naj bosta široka 6 cm in dolga toliko, kolikor je zgornja širina odrezane srajce. Za šive in robove dodamo 1,5 cm. Trakova sešijemo skupaj po ozki stranici do sredine, preostali šiv ostane odprt, da bomo lahko vpeljali elastiko. Pasni trak prišijemo z licem na lice na zgornji rob srajce. Nato ga prepognemo na polovico in prišijemo še na notranji strani. Pasni trak prešijemo 0,5 cm od zgornjega roba, nato napeljemo elastiko v dolžini 55 do 58 cm.

Bela lepotica

Beli liliji se bomo težko uprli, saj nas vedno znova prevzame in očara s svojo prefinjeno eleganco.

Za ovalen prtiček potrebujemo 55 x 35 cm belega platna ter belo in oranžno prejico.

S pomočjo fotokopirnega stroja povečamo polovico vzorca za 50 odstotkov in ga nato prerišemo na svileni papir. Drugo polovico prerišemo v zrcalni sliki. Blago položimo na trdo podlago. Nanj položimo svileni papir z narisanim prtičkom. Med blago in papir vložimo kopirni papir za tkanine in vse skupaj pritrdimo z risalnimi žebljički, da se med prerisovanjem ne bodo premikali. Z dobro ošiljenim svinčnikom skrbno prerišemo prtiček z vzorcem. Cvetne liste najprej podložimo z dvema ali tremi nitmi bele prejice s sprednjim vbodom. Nato jih z belo prejico obzankamo z gostim zančnim vbodom. Zunanji rob prtička in notranje mostičke obzankamo z gostim zančnim vbodom z belo oziroma oranžno prejico. Za mostičke napeljemo tri niti od prve do druge obrisne črte in vsako nit pritrdimo z majhnim vbodom. Obšijemo jih z zančnim vbodom z belo oziroma oranžno prejico (glej sliko). Z oranžno prejico nato izvezemo z zančnim vbodom štiri pestiče, tri lističe s polnim vbodom, dva prašnika pa s stičnim stebelnim vbodom.

Povečati za 50 odstotkov

Šopek lilij

 Cvetovi prelepih lilij nas ne bodo razveseljevali samo poleti. Njihovo ljubkost in očarljivo obarvanost bodo ljubiteljice vezenja s križci podaljšale na vse leto.

Šopek poljubno sestavimo v privlačen vzorec. Preden se lotimo sestavljanja vzorca in nato vezenja, preštejemo križce na vzorčni risbi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, kako velik bo vzorec in kam ga lahko umestimo.

Z dvema ali tremi nitmi deljive prejice v označenih barvah vezemo križce čez dve ali tri niti na tkanini. Motiv izvezemo najprej z eno barvo, nato gremo na sledeči barvni ton. Pazimo, da potekajo vbodi po vsej vezenini v isti smeri.

Mrežast prtiček

Na mrežastem prtičku so prazna in polna okenca domiselno sestavljena v ljubek vzorec. Privlačen videz pa prtičku doda še obroba z malimi pikoti.

Velikost: približno 20 x 27 cm.

Potrebujemo: 20 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1 ali 1,25.

Izdelava: skvačkamo 47 + 4 verižne petlje in kvačkamo po vzorčni risbi. Za eno prazno okence kvačkamo 1 dvojno šibično petljo in 2 verižni petlji. Za eno polno okence kvačkamo 3 dvojne šibične petlje. Vsako vrsto začnemo s 4 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. dvojno šibično petljo, in končamo z 1 dvojno šibično petljo v verižno petljo za obračanje prejšnje vrste.

Dodajanja in odvzemanja okenc

Dodajanje praznega okenca na začetku vrste: 9 verižnih petelj, 1 dvojna šibična petlja v 1. dvojno šibično petljo vrste. Dodajanje praznega okenca na koncu vrste: 2 verižni petlji, 1 petkrat ovita šibična petlja v vbodno mesto zadnje skvačkane dvojne šibične petlje.

Snemanje okenc na začetku vrste: število snemanih petelj preidemo s polgostimi petljami. Snemanje okenc na koncu vrste: število snemanih petelj pustimo nepokvačkanih.

V 22. vrsti smo na sredini dela. Drugo polovico kvačkamo v zrcalni sliki od 21. do 1. vrste. Številke na vzorčni risbi označujejo število vrst.

Prtiček nato obkvačkamo z gostimi petljami. Pri tem na vsakem vogalu naredimo mali pikot (= 3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo).

Izdelan prtiček napnemo in vsak pikot posebej pritrdimo z buciko. Pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Vzorčna risba

sredina

sredina

Delovni znaki:

= 1 prazno okence

= 1 polno okence

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media