Pomen žensk v skrbi za zdravje prebivalstva

Dobro počutje | jul. '20

Ko so se strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) odločili, da bo leto 2020 posvečeno medicinskim sestram in babicam, so poudarili družbeni pomen žensk in škodljivost podcenjevanja njihovega prispevka v skrbi za zdravje prebivalstva. Ženske so, odkar obstaja človeška družba, skrbele za zdravje družine, za dojenčke in majhne otroke, za bolnike, invalide in ostarele člane družinske in lokalne skupnosti. Angleški strokovnjaki so izračunali, da še danes za 97 odstotkov zdravstvenih težav v družini poskrbijo ženske. Strokovnjaki SZO pa so izračunali, da ženske z neplačanim delom v skrbi za zdravje prebivalstva prispevajo 2,4 odstotka k svetovnemu bruto domačemu proizvodu. 

Medtem ko si v razvitih zdravstvenih sistemih uspešnega dela v zdravstveni stroki ne moremo več predstavljati brez timskega dela, pa v mnogih deželah v razvoju breme organiziranega zdravstvenega varstva ob pomanjkanju zdravnikov leži predvsem na medicinskih sestrah. Zato so izobražene medicinske sestre ključne za dosego univerzalnega zdravstvenega varstva povsod po svetu. Strokovnjaki so izračunali, da bomo za doseganje tega cilja na svetu potrebovali 9 milijonov več medicinskih sester, kot jih imamo zdaj.

Epidemija, ki nas je pred kratkim prizadela, je pokazala, kako pomembno je delo medicinskih sester v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše, saj ne skrbijo le za nego posameznih bolnikov, skrbijo tudi za organizacijo sprejema bolnikov in dela na oddelkih, psihosocialno kondicijo bolnikov, stike bolnikov z okoljem, z dobro organizacijo dela tudi za psihofizično vzdržljivost kadra, tudi zdravnikov.

V slovenskem prostoru so za zdravje prebivalstva zelo zgodaj odkrili pomen izobraženih babic kot prvih medicinskih sester. Med prvimi babiškimi šolami v Evropi sta bili ustanovljeni šoli v Ljubljani in Celovcu, in sicer že leta 1753, prej kot v Trstu in Gradcu, kjer so poučevali v slovenskem jeziku, da so pritegnili čim več žensk, ljudskih zdravilk s podeželja. Od tedaj je stroka zdravstvene nege v svetu in v Sloveniji naredila velik napredek v znanju in svoji vlogi v zdravstvenem varstvu. Žal zdravniška stroka v Sloveniji kot tudi še marsikje v svetu še vedno podcenjuje pomen njihovega dela in potrebe po njihovem izobraževanju, kar je paradoksalno, saj dobra medicinska sestra ključno prispeva uspešnosti zdravstvene ekipe. Marsikateri od mojih kolegov se tega ne zaveda ali pa tega noče videti v (slabi) skrbi za svoj blagor.

Besedilo: .dr. Mateja Kožuh Novak, fotografija: Shutterstock 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media