Spodbujanje počitniških letovanj

jul. '20

Slovenija ni edina država, ki je uvedla turistične bone za omilitev posledic epidemije koronavirusa. Tudi drugje z raznimi spodbudami vabijo domačine, da počitnice preživijo v svoji državi in tako pomagajo pri oživljanju turizma.

Na Hrvaškem so za domačine že lansko jesen načrtovali uvedbo posebne turistične kartice za krepitev turizma. Na kartico, ki velja eno leto, naj bi delodajalci zaposlenim nakazali do 338 evrov za počitniške dejavnosti za vse hrvaške kraje na obali in v notranjosti države. Za delodajalce, ki bodo nakazali denar v ta namen, predvidevajo davčne olajšave.

Tudi na Slovaškem domači turizem spodbujajo tako, da podjetja svojim zaposlenim subvencionirajo del stroška dopustovanja v domovini v višini do 275 evrov, podjetja pa si lahko to štejejo v davčno olajšavo.

Italija je bone za počitnice doma ponudila tistim z nizkimi dohodki (150 evrov za posameznike in 500 evrov za družine). Za bon morajo državljani zaprositi, uporabili pa ga bodo lahko le za eno lokacijo. Z vavčerji pa spodbujajo tudi prihod tujih gostov, na primer tistim, ki bodo obiskali Sicilijo, krijejo del stroškov prevoza in nastanitve; v mnogih krajih so odpravili vstopnine za obiske zgodovinskih znamenitosti, muzejev in galerij.

V avstrijski prestolnici Dunaj so vsem 950.000 gospodinjstvom v mestu podarili bone za obisk restavracij in kavarn. Enočlansko gospodinjstvo je prejelo bon v vrednosti 25 evrov, veččlansko pa za 50 evrov; unovčijo jih lahko za plačilo hrane in brezalkoholnih pijač do konca septembra. Naj še omenimo, da so med epidemijo Dunajčani, starejši od 65 let, prejeli bone za taksi prevoze v višini 50 evrov, s čimer so jih želeli dodatno zaščititi pred okužbo, obenem pa so taksistom omogočili preživetje v kriznih časih.

Japonska svojim prebivalcem subvencionira počitnice v znesku do 169 evrov na dan v obliki popustov in bonov, ki jih bo mogoče uporabiti v lokalnih hotelih, trgovinah in restavracijah.

Španska tradicija spodbujanja turizma

V Španiji že dvajset let z ugodno ponudbo turističnih paketov spodbujajo upokojence k obisku turističnih krajev in toplic na Iberskem polotoku ter Balearskih in Kanarskih otokih, a izključno zunaj sezone. Zanimivo je, da ta program izvaja urad za starejše Imserso, ki deluje v okviru ministrstva za socialne zadeve, saj so prepoznali potovanja kot pomemben dejavnik ohranjanja aktivnosti in zdravja starejših. Pogoja za upravičenost sta status upokojenca in starost vsaj 60 let. Vsako leto z razpisom izberejo in sofinancirajo turistične agencije, ki pripravijo zanimive pakete in potovanje po dostopnih cenah v času od oktobra do junija naslednjega leta. Turistični paketi praviloma vsebujejo polpenzion ali polni penzion v izbranem hotelu, prevoz, zavarovanje, spremstvo vodnika, kulturni program in animacijo. Cene paketov so od 93 evrov za tridnevni aranžma (na primer za obisk znamenitih mest) do 360 evrov za dva tedna polnega penziona v hotelu na mediteranski obali oziroma 560 evrov za dva tedna bivanja v hotelu s polnim penzionom na Kanarskih otokih, kjer je spomladansko vreme tudi sredi zime. Ta program je že stotisočem španskih upokojencev omogočil dostopne počitnice. Hkrati pa pripomore, da so hoteli dobro zasedeni tudi v pomladanskih in jesenskih mesecih, s čimer se ohranjajo delovna mesta in cveti lokalna ekonomija. Zaposleni v turizmu tako niso le sezonski delavci, ki pridejo le poleti; v tem kraju se ustalijo, imajo družine, zato potrebujejo podporne aktivnosti, bivališča, šole, trgovine, skratka mesto zato živi vse leto. Izračunali so, da se vsak evro, ki ga investirajo v ta program, povrne z evrom in pol.

Pri nas lahko turistične bone uporabite za plačilo prenočitve z zajtrkom v hotelih, penzionih, planinskih kočah itd., vendar jih ni nujno uporabiti samo na eni lokaciji. A vnaprej preverite, ali jih ponudnik nastanitev sprejema. Boni so s posebno izjavo prenosljivi med starši in otroki ali med starimi starši in vnuki. Izplačila vrednosti ni mogoče zahtevati v denarju, saj niso v fizični obliki, temveč so zavedeni kot dobroimetje v informacijskem sistemu finančne uprave (FURS), ki je za podrobnejše informacije odprla posebno telefonsko številko: 08 200 1005.

Besedilo: Alenka Ogrin, fotografija: Slovenske železnice


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media