Ali skrbite za svojo gibčnost?

Prosti čas | jul. '20

Foto: Shutterstock

Ali bo sploh prišel ta dan, ko rečemo, vse je narejeno, danes res ne vem, česa bi se lotil. Vrt vas kliče, hiša kar kriči po pozornosti, vnuki pa pričakujejo, da boste njihov soigralec pri nogometu, košarki, kolesarjenju, pes vas žalostno gleda, ko želite malo skrajšati sprehod ... Ali bo naše telo res vse to zdržalo?

Reklame obljubljajo, da zadošča le malo čudežne kreme in boste kot novi. Ne slepimo se – obrabljena kolena ostajajo obrabljena, čeprav ne čutimo bolečin. Jemati protibolečinske tablete, mazati kreme ali uporabljati obliže niso bližnjice do boljšega zdravja. Četudi vas vnuk ali pa kuža gledata še tako žalostno, ko rečete, da ne morete več, to ne sme biti razlog, da izklopimo rdečo lučko, ki opozarja, da je zmanjkalo maziva v sklepih in da se moramo ustaviti.

V zadnjih desetih letih smo začeli uporabljati za 60 odstotkov več protibolečinskih sredstev. Zanje odštejemo veliko denarja, a še bolj skrb vzbujajoče je, da zaradi njih pospešeno uničujemo želodec, jetra in živčevje. Niste vedeli?

Dobro je, da obstajajo močna protibolečinska sredstva, ni pa dobro, da jih jemljemo kot bombone in ne da bi vedeli, kako delujejo v našem telesu. Vedeti je treba tudi to, da protibolečinska tableta ne more ozdraviti bolečine, pač pa jo blaži ali prikrije – zato brez zavor počnemo še naprej to, kar telesu škoduje. Bolečine je mogoče zajeziti tudi veliko bolj varno in trajno. Seveda če se za to odločimo, se poglobimo v težave in smo pripravljeni vztrajati. Veliko bolečin nastane preprosto zato, ker smo dehidrirani in se telesne tekočine zgostijo ter obtičijo tam, kjer imamo ozka grla. Zato je voda prvo in najučinkovitejše protibolečinsko sredstvo. Zaradi premalo vode bodo tudi sklepi delali »na suho«, zato se obrabe le še pospešujejo.

Drugi zlati pomočnik je zmerno gibanje. Verjetno ste že sami ugotovili, da veliko bolečin preprosto izzveni, ko se premaknete. Telo je podobno tisti krogli z gelom, v kateri smo občudovali sneg, ki počasi pada. Ne glede na to, kako močno smo kot otroci tresli to kroglico, se je sneg začel posedati takoj, ko smo jo odložili. Enako se dogaja v našem telesu. Vsa tkiva obdajajo t. i. fascije, po katerih se pretaka gel, v katerem plavajo hrana in »rezervni deli« za vsa naša tkiva. Isti trenutek, ko se usedemo, se začnemo sesedati. Ko smo dolgo v enem položaju, se dobesedno »zabetoniramo«, zato je težko ponovno »ogreti motorje«.

Je sklepe mogoče obnoviti?

Človek ni narejen za sedenje, zmerno in kontinuirano gibanje pomaga, da se vse tekočine v našem telesu nemoteno pretakajo, da vsa tkiva sprejmejo, kar potrebujejo, zato je tudi takrat najmanj bolečin. Če zares ne morete omogočiti telesu čim več gibanja, potem si lahko pomagate z naravnimi snovmi, ki pospešujejo kroženje krvi, redčijo kri in pripomorejo k prožnosti tkiva. Rožmarin, ingver in kurkuma so odlični pomočniki. Uživamo jih kot začimbe, v čajih ali v obliki mazil, masažnih olj in podobno.

Dokler živimo, se vse obnavlja. Seveda se ne obnavljajo vsa tkiva enako hitro, sklepi spadajo na seznam tistih počasnih. Vztrajnost se vseeno obrestuje, zato jemanje glukozamina, hialuronske kisline (ki omogoča povečanje mazivosti), maščob omega-3 (ki delujejo protivnetno), vitamina D (ki povečuje izkoristek kalcija) in kakovostnih aminokislin (na primer kolagena) močno pospeši obnovo tkiv.

Rezultati niso opazni čez noč, zato je treba vztrajati. Učinki pa bodo najboljši, če se prenove lotimo, še preden pride do obsežnih degenerativnih procesov.

Tako kot nam škoduje negibanje, dobivamo kazenske pike tudi za pretirano obrabljanje sklepov, vezi in mišic. Tam, kjer se pojavijo pretirane obremenitve, nastajajo mikropoškodbe, te pa ustvarjajo vnetja, kopičijo se kisli presnovki in na koncu namesto več zdravja ustvarjamo več vnetnih stanj.

Telo je treba gnati le do meje in mogoče pikico čez. Ko pa izvajamo gibe ali uporabljamo mišice, ki niso v kondiciji, hitro ustvarimo vnetje, ki nas ne krepi, temveč slabi. Mogoče imate odlično kondicijo, ko gre za hojo po stopnicah, vendar ko boste pol ure pleskali strop, ta kondicija nič ne pomaga, ker boste uporabili povsem druge mišice, ki so »izven forme«. Upoštevajte to in se opravil, ki niso pogosta, lotevajte počasi in postopoma. Kje piše, da je treba vsa okna pomiti v enem dnevu?

Naravni »odpustki« za pretiravanje?

Športniki vnetje mišic preprečujejo s savno. Lahko si pomagamo tudi z vročo kopeljo ali prhanjem z vročo vodo. Arnika je odlična naravna pomoč za preprečitev nastajanja vnetja mišic. Ko vem, da je hrib večji od moje kondicije, z gelom iz arnike namažem mišice, ki bodo najbolj trpele, še preden se nanj odpravim. Enako ponovim tudi po vrnitvi. Naslednji dan ni ne duha ne sluha o vnetju, ker arnika zavira kopičenje mlečne kisline v mišicah in preprečuje vnetja.

Pri večjih obremenitvah, ko je mišica dolgo časa napeta, lahko pride do krčev, ker se mišica ne more več pravilno sprostiti. Da to preprečimo, telesu zagotovimo več magnezija. Uživamo ga lahko kot prehransko dopolnilo ali mišice, podvržene krčem, mažemo z magnezijevim oljem. Magnezij je naš notranji serviser tudi za druge vrste poškodb. Z njegovo pomočjo celice obnavljajo celo poškodovani DNK, zato je dobro zagotoviti redno dobavo.

Telo potrebuje za hitrejšo obnovo tudi kakovosten »gradbeni material«. Skrivnost delovanja kurje juhice, ki se dolgo kuha, je ravno v tem, da razkuhamo kožice in hrustance, ki potem postanejo lahko prebavljivo in hitro dostopno hranilo za obnovo naših tkiv. Takšno juho, ki v hladilniku, ko se shladi, postane žolca, skuhamo le, če so bili sklepi, kosti in vezna tkiva živali zdravi. Od piščancev, ki zrastejo »na tekočem traku« in še sami niso bili zmožni trdno stati na svojih nogah, ne pričakujte, da bodo okrepili vaše.

 Sanja Lončar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media