Po filmu še na čaj

Prosti čas | jul. '20

Ptujski mestni kino je leta 2017 slavil 120. obletnico prve kinopredstave, ki je bila samo leto po tem, ko sta brata Lumière v Parizu javnosti prvič predstavila film Prihod vlaka na postajo. Najstarejše še aktivno filmsko prizorišče v Sloveniji je še kako živahno. Med drugim že četrto leto prireja priljubljene Filmske čajanke za starejše, na katere je do zdaj prišlo več kot 1700 gledalcev.

Prva sreda v mesecu je za mnoge upokojence s ptujskega območja in od drugod dan za kino. Če prihitijo tja tik pred deseto, se morajo postaviti v vrsto za vstopnico, ki stane samo tri evre. V vedno lepo zasedeni dvorani jih najprej pozdravi Aleksander Kraner, direktor Centra interesnih dejavnosti Ptuj, ki v imenu ptujske mestne občine upravlja Mestni kino Ptuj. Potem vzame vajeti v roke Nina Milošič, odlična poznavalka filmske panoge, zaprisežena filmoljubka, polna idej, ki še čakajo na uresničitev.

»Kinodvor je pri nas prvi začel organizirati srečanja ob kavi, mi pa smo se odločili za čajanke. Začeli smo novembra 2016, zdaj so od oktobra do maja,« je pripovedovala Nina Milošič po čajanki, tik preden je med nas udaril koronavirus. Obiskovalcev ne gre podcenjevati, zato se z njimi pogovarja o njihovih željah in predlogih. Pred predstavo vedno ponudi dva filma, na kratko opiše vsebino, zavrti odlomek, gledalci pa z glasovanjem odločijo, kateri bo na naslednji čajanki. Večinoma izbira filme s festivalov, še posebej nagrajene. Lahkotnejši morda pritegnejo več ljudi, vendar ni velikih razlik. Največ je obiskovalk, ki po predstavi rade poklepetajo ob skodelici čaja ali soka, piškotih, bombonih in sadju, počasi prihajajo tudi moški.

Kino s pestro ponudbo

Ptujski kino ne bi obstal, če ne bi sledili trendom v svetu, postal je kulturno in družabno središče. Predvajanje filmov ni dovolj, ker jih lahko gledamo na vseh mogočih napravah. Vendar ljudje vedno bolj spoznavajo, da je ogled filma na velikem platnu čisto drugačna izkušnja.

Kino je član Art kino mreže Slovenije, ki je zelo pomagala mestnim kinematografom. Pobudnik njenega nastanka je bil Kinodvor, eden najboljših kinematografov v svetovnem merilu. Je tudi član mednarodne mreže kinematografov – Europa Cinemas. Ta zelo ugledna mreža, ki ima redna strokovna srečanja, izdaja strokovne publikacije itd., jih je v zadnjih letih opazila. »Med drugim so fotografijo našega Kino vrtička objavili na naslovnici strokovne publikacije, ki jo prejema več kot 1000 kinematografov v 43 državah sveta. Lani, ko so pisali članek o letnih kinih po svetu, je bila naslovna fotografija iz našega letnega kina na Panorami. Velikokrat nas prosijo za kakšno mnenje, imeli smo tudi priložnost predstavljati svoje primere dobrih praks na strokovnih konferencah v tujini. Mislim, da smo glede na resurse dober kino v svetovnem merilu,« s ponosom pove Nina Milošič.

Poleg Kino vrtička za najmlajše imajo še serijo Pogovor ob filmu, ko povabijo avtorje ali strokovnjaka s področja, ki ga obravnava film. Snujejo novo serijo Ptujčani priporočajo, kjer bodo vabili filmoljube, da izberejo film in povedo, zakaj. Njihova največja strast pa je iskanje novih prizorišč za letni kino. Bili so že na dvorišču dominikanskega samostana, grajskem dvorišču, Panorami, razmišljajo o obnovljeni ptujski tržnici. Novost te sezone pa je drive-in kino. Projekcije filmov, ki si jih boste ogledali kar iz avtomobila, bodo 3. in 4. julija na območju nekdanje vojašnice.

Kaj pravijo gledalci?

Elizabeta in Jože Simonič: »Večkrat sva že bila na čajanki. Všeč so nama izbor filmov, klepet in čaj po ogledu. Zelo bi pogrešala čajanke, če bi jih ukinili.«

Darinka Čretnik: »Filmska čajanka je ena najboljših idej! Kino je ena najboljših pridobitev na Ptuju, dobra za vse, ne le za upokojence. Vidimo dobre filme, ki jih vidijo drugje po svetu, prijetno je druženje po predstavi in mislim, da ljudje z veseljem pričakujejo dan, ko je na sporedu čajanka.«

Silva in Zdravko Turnšek: »Ideja je res dobra, saj lahko precej starejših, ki nimajo družbe, po ogledu filma malo poklepeta in deli mnenje. Danes smo bili na predstavi samo trije moški. Najbrž zato, ker gredo ženske raje v družbo.«

Nevenka Dobljekar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media