Združimo dve prijetni opravili

Prosti čas | jul. '20

Koristno in prijetno je biti čim več na svežem zraku, koristno in prijetno je prebirati dobre knjige. Zakaj ne bi združili obojega in to poletje vsaj nekaj ur preživeli v knjižnici na prostem? Že 16. leto jo pripravlja Zavod Divja misel s številnimi partnerji in po različnih krajih. Da bo branje varno, obiskovalci po branju knjige odložijo v zabojčke, kjer jih bodo pred ponovno izposojo razkužili.

Združimo torej prijetno opravilo s še prijetnejšim in posedimo v kateri od knjižnic pod krošnjami. Največ jih je v Ljubljani. V parku Tivoli je odprta ob koncih tedna, podobno kot na Trnovski plaži, na obeh lokacijah lahko obiskovalci berejo celo elektronske knjige, v parku Zvezda pa od četrtka do sobote deluje še Ameriška knjižnica pod krošnjami. Po tradiciji berejo še v Botaničnem vrtu (torek in sreda popoldne), na vrtu Plečnikove hiše (od torka do nedelje ves dan), v atriju Galerije ŠKUC v času razstav in festivalov, občasno so knjižnice na prostem še Mala ulica v mestnem jedru in na Rakovi jelši ter Pionirski dom, v Vodnikovi domačiji pa je knjižnica odprta vse leto. Prvič letos sta odprti še bralnica na ploščadi pred Švicarijo (torek in četrtek popoldne) ter Spominčica v Savskem naselju (na Luize Pesjakove 9 od ponedeljka do petka med 10. in 14. uro). Z branjem in pogovorom o knjigah krepimo spomin, pravijo pri Spominčici, zato bodo občasno pripravili raznolike delavnice in v goste povabili slovenske književnike.

Vse poletje bo mogoče brati na Rašici (ob sobotah in nedeljah ob Trubarjevi domačiji), v Ribnici (od četrtka do sobote na grajskem dvorišču), v Novem mestu (vse dni v tednu v atriju hostla Situla), na Vrhniki (julija od ponedeljka do petka in avgusta ob petkih v Parku pri lipi samostojnosti), v Logatcu (ob torkih in četrtkih na zelenici pri Narodnem domu), v Pavlovi hiši v avstrijski Radgoni ter v Zagorju ob Savi (od četrtka do sobote na Mestnem trgu). V grajskem parku v Polhovem Gradcu bodo obiskovalci lahko brali vse do konca septembra. V drugih krajih bo branje na prostem mogoče le nekaj poletnih dni, na primer v Novi Gorici od 17. do 23. avgusta, v Kanalu ob Soči na igrišču pri osnovni šoli od 14. do 31. julija, na Polšniku pod kozolcem hiše Juvan od 19. do 25. julija, v parku za knjižnico v Kamniku pa od 7. do 16. avgusta.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media