Brezplačne vožnje za upokojence

jul. '20

Foto: www.ap-Ljubljana.si

Medtem ko so imeli upokojenci in invalidi pri javnih prevozih do zdaj popuste pod določenimi pogoji, lahko od 1. julija brezplačno uporabljajo medkrajevni javni promet.

Pravico do brezplačne vozovnice za medkrajevni javni promet imajo upokojenci, invalidi z evropsko invalidsko kartico, vojni veterani in vsi starejši od 65 let, vendar le, če niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda.

Vozovnica velja eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana. Da ne bi na avtobusnih in železniških postajah prihajalo do prehude gneče, si vozovnico priskrbite šele takrat, ko se nameravate res voziti. Seveda pa ne pozabite, da je na vlakih in avtobusih treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe s koronavirusno boleznijo.

Novela zakona o cestnih prevozih, ki jo je konec lanskega oktobra sprejel državni zbor, od februarja letos že omogoča brezplačno vožnjo registriranih športnikov s statusom dijaka ali študenta ter študentov invalidov. Zdaj imajo to možnost še starejši in odrasli invalidi, kar bo pripomoglo k večji mobilnosti, vzpostavljanju in ohranjanju socialnih stikov in samostojnejšemu življenju. Z uvedbo brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa pa naj bi spodbudili prebivalce k pogostejšim vožnjam z javnim potniškim prometom, saj so avtobusi in vlaki manj kot 30-odstotno zasedeni.

Kako do brezplačne vozovnice

Vlogo za brezplačno vozovnico lahko oddate na prodajnih mestih, to so avtobusne in železniške postaje oziroma potniški centri, po navadni pošti ali po elektronski pošti. Obrazec oziroma »Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice za brezplačni prevoz« je objavljen na spletni strani ministrstva za infrastrukturo, dobite pa ga tudi pri prevoznikih. Vanj morate vpisati ime in priimek, EMŠO, naslov stalnega in morebitnega začasnega prebivališča. Označiti morate, kakšen status imate (upokojenec, oseba, starejša od 65 let, invalid ali vojni veteran – pri zadnjih morate vpisati še številko kartice). Kdor želi, lahko vpiše še telefonsko številko in elektronski naslov, ki sta neobvezna.

Izpolnjen obrazec oddate na prodajnem mestu skupaj z osebnim dokumentom, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tu boste lahko tudi prevzeli t. i. kartico IJPP, to je elektronska čipna kartica, podobna enotnim vozovnicam, ki jih že uporabljajo dijaki in študenti.

Vlogo lahko pošljete tudi po navadni pošti na naslov: Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«, lahko pa tudi po elektronski pošti na elektronski naslov mzi.dtmpp@gov.si. V zadevo e-pošte napišite »brezplačna vozovnica Slovenija«. V tem primeru ni treba priložiti nobenih drugih dokazil ali dokumentov. Stroški izdelave vozovnice znašajo tri evre.

Ker smo revijo oddali v tisk 24. junija, žal ne vemo, kako dolgo traja postopek, a na ministrstvu za infrastrukturo so obljubili, da bodo kartice z brezplačnimi vozovnicami izdelali »v najkrajšem možnem času«. Več pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice pa lahko dobite ob delavnikih med 8. in 14. uro na telefonski številki: 01 478 84 11.

Brezplačne vozovnice ne veljajo na avtobusih mestnega prometa, kjer imajo upokojenci popust pri nakupu mesečne vozovnice. V Mariboru mesečna vozovnica za upokojence stane 18 evrov, v Ljubljani 20 evrov, v Kopru je mesečna vozovnica za odrasle 10 evrov, v Novem mestu pa le 9 evrov. Do brezplačne vozovnice za mestni potniški promet v Ljubljani so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Ljubljani s statusom duševno in telesno prizadete osebe, vojni invalidi, delovni invalidi I. stopnje in invalidi z najmanj 60-odstotno telesno okvaro.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media