Žival je odličen družabnik

sep. '20

V Sloveniji ima večina ljudi za domačo žival psa ali mačko, ptice, kunci, glodavci in plazilci pa so manj pogosti družabniki. Hišni ljubljenček nam nedvomno polepša življenje, izboljša počutje in širi – zlasti pes – krog znancev, a omislimo si ga le, če mu lahko zagotovimo dobro in odgovorno oskrbo in lahko v primeru naše nenadne odsotnosti kdo drug prevzame skrb zanj. Temeljito pretehtajmo, ali bomo zmogli tako fizično kot finančno.

Lastništvo živali je odgovorna naloga. Pes na primer ne pomeni le sprehodov in crkljanja pred televizorjem, pač pa poleg časa zahteva kar nekaj energije in denarja. Če psa posvojimo, naredimo dobro delo, ognemo pa se tudi začetnemu strošku. Kupiti pa je treba pripomočke oziroma opremo (ovratnico ali oprsnico, transportno kletko itd.), hrano, plačati je treba cepljenja (tako obvezna proti steklini kot priporočena), sredstva za zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev, morebitne veterinarske stroške, morda sterilizacijo oziroma kastracijo ter po potrebi prehranska dopolnila ali zdravila. Če bomo za nego skrbeli sami, potrebujemo še strojček za striženje, škarje in klešče za kremplje, če ga bomo vozili k pasjemu frizerju, pa bo treba vsakokrat pripraviti nekaj deset evrov. Pametno je, da se s psom udeležimo vsaj začetnega tečaja poslušnosti, kar je prav tako treba plačati.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media