Obredna pipa miru iz 19. stoletja

Prosti čas | sep. '20

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Obredna pipa

Misijonar Friderik Baraga je Deželnemu muzeju za Kranjsko v Ljubljani leta 1837 podaril okoli petdeset različnih predmetov ljudstev Očipve in Otava z območja Velikih jezer v Severni Ameriki. Posebno mesto pripada veliki obredni pipi, ki spada med najstarejše in redko ohranjene primerke na svetu. Obredno sveto pipo ali pipo miru poznamo tudi pod imenom kalumet. Očipvejci so ji rekli opwagan. Star slovenski izraz pa je bil »mirna fajfa«.

Letos mineva 190 let, odkar se je Baraga iz rodne dežele Kranjske odpravil na prostrana območja Polnočne Amerike, kot se je takrat po slovensko imenovala Severna Amerika. Po dveh vmesnih misijonskih postajah je leta 1835 prišel v kraj La Pointe v zahodnem delu Gornjega jezera, kjer so živeli Očipvejci. Domačini so se pretežno ukvarjali z ribolovom in pridobivanjem javorovega sladkorja. Baraga se je kmalu ob prihodu lotil gradnje cerkve, ki jo je blagoslovil v čast sv. Jožefu.

Že konec istega leta se je lotil pisanja knjige o življenju staroselcev ob Velikih jezerih. Čeprav je imel za seboj že nekaj osebnih izkušenj, je v veliki meri črpal podatke tudi iz obstoječe literature. Izvirno verzijo je napisal v nemščini, leta 1837 pa je v Ljubljani izšel tudi skrajšan slovenski prevod v 4000 izvodih. Ob slovenski izdaji knjige je bil Baraga osebno prisoten, saj je za nekaj dni obiskal Ljubljano, kjer je takratnemu muzeju poklonil že omenjeno etnološko zbirko s čudovitim primerom obredne pipe.

Glavni del pipe predstavlja 110 cm dolga lesena cev, ovita z obarvanimi bodicami ježevca. Tobačna čaša v obliki glave indijanskega bojevnika je izdelana iz rdeče glinaste kamnine ali katlinita. Posebnost pipe je predvsem v motivih, ki so z naravnimi pigmenti narisani na podlago iz pletenih bodic ježevca. Prevladujejo različno velike podobe svetega ptiča gromovnika, ki predstavlja božanski stik med zemljo in nebom, kjer domuje gospodar življenja Veliki duh. Vrhovno božansko bitje morda predstavlja antropomorfna podoba, ki je narisana na zgornjem delu pipe. Na pipi sta med svetimi pticami upodobljena tudi podvodna panterja. To je fantastično hibridno mitološko bitje, ki simbolizira temačno globino vodovja in podzemlja ter je večni nasprotnik nebeških ptic.

Tobačna čaša v obliki glave indijanskega bojevnika

Dimni oblak, ki je nastal s kajenjem mešanice tobaka in dišavnih rastlin, so Očipvejci razumeli kot vidno podobo molitve, ki sega do nebesnih duhov. Obredno sveto pipo so uporabljali tudi pri sklepanju dogovorov in mirnega sobivanja.

Baragova zbirka v Slovenskem etnografskem muzeju predstavlja izjemno dragoceno in redko ohranjeno kulturno zapuščino ljudstev z območja Velikih jezer. To je najstarejša neevropska zbirka pri nas, saj spada v najzgodnejše obdobje slovenskih stikov s Severno Ameriko.

Slovenski etnografski muzej

Metelkova ulica 2, Ljubljana

www.etno-muzej.si

e-naslov: etnomuz@etno-muzej.si

tel. št.: 01 300 87 00

Marko Frelih, fotografiji: Blaž Verbič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media