Vhod in predsoba – prvi vtis o stanovanju

Prosti čas | sep. '20

V predsobi potrebujemo pravzaprav le tri stvari: sedež, obešalnik in odlagalno površino.

Ko stopimo skozi vrata v stanovanje ali stanovanjsko hišo, stopimo v svoj svet. Tu je meja med javnim in zasebnim, in predsoba daje prvi vtis o našem stanovanju. Predsoba je pravzaprav križišče v stanovanju, od koder vodijo poti naprej v stanovanje. Morda najprej stopimo v vetrolov in naprej v predsobo ali na stopnišče.

Predsoba ne sme biti utesnjena in temna, natlačena z opremo in navlako. Ne glede na velikost prostora mora biti dovolj možnosti za gibanje, za prihod in odhod, da se oblečemo ali slečemo, sezujemo in odlagamo. Prehajanje naprej v stanovanje brez ovir in med prostori, ki so ob predsobi, je nujno. Če so vrata v prostore ves čas odprta, jih morda snamemo in tako pridobimo več prostora. Predsoba je pogosto tudi garderobni prostor, kjer imamo višje omare ali celo steno omar. Če potrebujemo za dostop celo lestev, je to lahko nevarno.

Brez ovir

Pri analizi uporabe prostora predvidevamo, da se v nekem prostoru pogosto dogaja več stvari hkrati; da ravno takrat, ko stojimo na stolu in jemljemo nekaj iz omare, nekdo vstopi skozi vhodna vrata ali gre mimo nas v drug prostor. Zato je pomembno, da pri opremljanju upoštevamo različno rabo, da bi bila vsakdanja uporaba prostora čim bolj nemotena in brez ovir.

Starejša oseba potrebuje sedež.

V starosti se naše potrebe po malem spreminjajo v vsem stanovanju, ne le v veži ali predsobi. Pokažejo se ovire in nove potrebe. Starejša oseba potrebuje pri preobuvanju stol ali klop. Zgornji deli previsokih omar postanejo neuporabni, saj ne moremo plezati na stol ali lestev, ker je prenevarno. Drseča tla so nevarna, še bolj pa majhne preproge, ob katere se spotaknemo ali nam na njih zdrsne.

Ali ste kdaj pomislili, kako nevarno je, če se zaklenemo v stanovanje, pustimo ključ v vratih, nataknemo varnostno verižico, in tako do nas ne more niti oseba, ki ima sicer ključ od vhodnih vrat. Nevarna so steklena vrata, ki jih slabovidni spregleda. Stikala morajo biti opremljena z lučko, kljuke na vratih in omarah pa prilagojene osebam z bolečimi rokami. Tudi kupi navlake in že zdavnaj pozabljenih reči ne spadajo v predsobo.

Uporabljeni materiali v predsobi morajo omogočati preprosto čiščenje in vzdrževanje. Kosmata talna obloga vpije mokroto s čevljev in dežnika, pogosto bo vlažna, slabega vonja in gojišče plesni. Gladka talna obloga je hvaležen material, saj lahko tla obrišemo z mokro krpo, pometemo ali posesamo, pazimo pa, da nimamo svetleče ali drseče površine, ki je nevarna za padce, kadar je mokra.

Uporabimo svetle barve

Materiali, barve in svetloba soustvarjajo videz prostora, česar pa se pogosto ne zavedamo dovolj ali pa ne znamo sestaviti pravih kombinacij. Z več svetlobnimi viri in osvetljenimi robovi lahko poskrbimo, da bo majhna predsoba videti večja, vendar s svetlobo ne pretiravamo, da je ni preveč. Pomembno je, da je osvetljena notranjost garderobne omare. Pri opremi in površinah uporabimo svetle barve, naj bo čim manj ali nič temnega lesa. Še posebej to velja za vse tiste predsobe v blokih, ki nimajo naravne svetlobe. Tla so lahko nekoliko temnejša, da se vidijo robovi, vse drugo pa naj bo svetlo. Smer polaganja talne obloge vpliva na vtis o prostoru. Prečne črte prostor na videz širijo, vzdolžne pa podaljšajo.

Pri obešanju površnikov v predsobi imamo različne navade. Nekateri jih raje odložijo na samostoječi obešalnik, drugi obesijo na stenske kavlje, tretji jih vedno znova dajo na obešalnik in pospravijo v omaro. Izogibajmo se temu, da bi bila na steni ali obešalniku gora oblačil. Starejša oseba naj si obešanje prilagodi svojim zmogljivostim. Predvsem pa naj bosta pri roki le kos ali dva oblačil.

Odlagalne površine so v predsobi pomembne, tja odložimo ključe, torbico in še kaj. Izogibajmo se nepospravljenim čevljem in copatom na tleh, ob katere se spotaknemo ali ne moremo dobro odpreti vhodnih vrat. Za copate so primerni predali ali košare pod klopjo. Omarica za čevlje naj sicer ne bo prevelika ali previsoka. Bolje, da imamo vse čevlje, ki jih dnevno potrebujemo, pri roki, torej ne visoko ali globoko v omari, kjer nanje pozabimo.

Ogledalo v predsobi prostor z odsevom optično poveča. Pazimo pa, da vanj ne usmerjamo svetilk, ker prihaja do motečega odbleska. Lahko je na drsnih vratih omare ali pa kje drugje na steni ali omari, morda ne ravno nasproti vhodnih vrat, ker se zagledamo vsakokrat, ko stopimo skozi vrata.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka, fotografiji: Shutterstock 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media