DRUŽABNI DOGODKI

Druženje | okt. '20

 ŠENTJUR

Društvo upokojencev Šentjur vabi ob svoji 70. obletnici na »dvojno« razstavo. Rokodelska sekcija Klepetulje DU Šentjur bo predstavila ročna dela, slikarka Vilma Mavrič Krisper pa svoja likovna dela.

Razstava bo do 18. oktobra odprta v Galeriji Zgornji trg Šentjur na Mestnem trgu 10, in sicer od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure, lahko pa se za ogled posebej dogovorite na tel. št.: 041 660 091. (Besedilo in fotografija: A. Ž.)

PIRAN

Mešani pevski zbor Društva upokojencev Piran je 23. avgusta praznoval prvi rojstni dan. V tem času je imelo 22 pevcev in pevk, ki jih vodi Barbara M., sedem nastopov, saj je delovanje zaradi koronavirusa nekoliko zastalo. V začetku septembra so pevke in pevci nekaj dni letovali v Dobrni, kjer so izbrali ime zbora. Odslej bodo nastopali pod imenom MPZ Bonaca DU Piran. V svoje vrste vabijo še druge starejše ljubitelje petja, oglasite se v prostorih društva vsak ponedeljek in sredo med 9. in 11. uro.
(Besedilo in fotografija: Z. T.)

 

MELINCI

V Društvu upokojencev Melinci za svoje člane redno pripravljajo rekreativne pohode ter društveno in meddruštveno kegljanje s kroglo na vrvici. Sredi septembra so pripravili jesenski pohod in nanj povabili tudi člane Društva upokojencev Beltinci. Približno 50 udeležencev se je zbralo pred vaškim domom na Melincih, od koder jih je Anton Nerad vodil ob reki Muri do Ižakovcev in nazaj. Med potjo so se ustavili pri Štefanu Petku, predsedniku Društva upokojencev Melinci, kjer so si ogledali njegov čebelnjak in pokusili medene dobrote. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

 V vasici Lekmarje v občini Šmarje pri Jelšah je Angela Podrepšek pred kratkim praznovala 90. rojstni dan. Je članica Društva upokojencev Šmarje pri Jelšah, še vedno vitalna in dobrega zdravja, le redko potrebuje očala. Med drugim še vedno plete nogavice. Srečna je, ker v bližini živijo njeni otroci in vnuki, ki jo pogosto obiskujejo.

 V Domu Danijela Halasa Velika Polana so pripravili slovesnost ob rojstnem dnevu njihove stanovalke Marije Tivadar, ki je 12. septembra praznovala stoti rojstni dan. Vse življenje je kmetovala in skrbela za družino, ob hudih trenutkih sta jo krepili vera in molitev. V domu stanuje od februarja 2017, rada se udeležuje domskih prireditev in obiskuje dejavnosti v sklopu dnevne terapije. 

Peta obletnice Šentrog

Na pobudo Zmaga Vipotnika in Martina Pekošaka so se leta 2015 zbrali ljubitelji petja iz Rogaške Slatine in Šentvida. Na prvem nastopu ob krajevnem prazniku na Dobovcu še niso imeli imena, pa jih je Zmago na hitro predstavil kot skupino Šentrog. To je skovanka imen krajev, od koder prihajajo. Člani skupine so Anton Rožencvet, drugi bas, Zmago Vipotnik, drugi bas, Martin Pekošak, bariton, Milan Mikola, drugi tenor, Gregor Novak, prvi tenor, in Martin Gajšek, prvi tenor. Najpogosteje prepevajo ljudske pesmi pa tudi druge se jim vrinejo v repertoar. Pojejo na raznih prireditvah in obiskujejo stanovalce v domovih za starejše. Nastopili so tudi na TV Celje in Festivalu Kamrica v Ljubljani. Posneli so tudi dve stari ljudski pesmi v projektu S pesmijo preko Boča do Donačke, ki ga je organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Rogaška Slatina.

(Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: arhiv Šentrog)

Rehabilitacija članov MDDI Celje

Medobčinsko društvo delovnih invalidov Celje (MDDI Celje) si prizadeva na različne načine članom polepšati življenje. Trudijo se zlasti izboljšati ali vsaj vzdrževati obstoječe zdravstveno stanje invalidov. Letos so se na tedensko rehabilitacijo odpravili v Izolo, 43 invalidov se je nastanilo v hotelu Delfin, kjer so jih zelo lepo sprejeli. Petja in družbe jim ni manjkalo, saj sta bila z njimi glasbenika Majda in Marjan Petan. Zadnji večer sta pripravila koncert, ki je razveselil še druge turiste. Jutra so bila rezervirana za pohode, večeri pa za pogovore na obali. Dušan Stopar, zdravstveni strokovnjak, je bil invalidom na razpolago za razgovor in svetovanja. Koristilo pa jim je tudi predavanje sanitarne inženirke Tanje Štraus o tem, kako se obvarovati pred novim koronavirusom. (Besedilo in fotografija: Dragica Mirnik)

Gimnazijski zvonec v srcu

Pred šestdesetimi leti je na celjski gimnaziji zadnjikrat zazvonilo šestintridesetim dijakom 4. a razreda, razreda vozačev, ki so se v šolo vozili z vlakom in avtobusi z vseh koncev Savinjske doline, iz Šaleške doline pa tudi s Kozjanskega. Na pragu osemdesetih let jih živi še osemindvajset, raztreseni so po skoraj vsej Sloveniji, nekaj jih je v tujini. Sprva so praznovali obletnico mature na pet let, zdaj se že nekaj časa zberejo vsako leto, običajno kar v Celju. Dodana vrednost teh srečanj so obiski razstav, muzejev in drugih kulturnih ustanov. Zanimive zgodbe iz življenja močno povezanega in živahnega razreda je v knjigi z naslovom Na celjski gimnaziji zvoni opisal njihov, žal že pokojni, sošolec Marjan Marinšek. Konec letošnjega maja so se ob šestdeseti obletnici mature nameravali ponovno podati v gimnazijo, da bi pokukali v nekdanji razred in morda še zadnjikrat zaslišali gimnazijski zvonec. Načrte jim je preprečila pandemija koronavirusa, zato so srečanje preložili na konec avgusta in ga omejili na druženje v gostinski sobi. (Besedilo: Anton Tajnšek, fotografija: Pavel Silan)

Srečanje 5. c

Učiteljiščnice in učiteljiščniki 5. c razreda, ki so v Celju končali srednješolsko izobraževanje leta 1962, so imeli zaradi epidemije koronavirusne bolezni kar nekaj težav pri organizaciji vsakoletnega srečanja. Niso ga namreč hoteli izpeljati brez sošolke Lenke, ki vsako leto »prileti« iz Kanade. V začetku septembra se jih je 11 zbralo v Zagradu v Celju. Ob dobri jedači in pijači so obujali spomine na šolanje in profesorje, ki so jim dali dobro popotnico za opravljanje čudovitega poklica ter napotke za življenje. Spomnili pa so se vseh, ki jih ni več med njimi: razredničarke Sonje, sošolk Tončke, Marjance, Hermine in Milice ter sošolcev Emila, Lojzeta in Iva. (Besedilo: Jožica Osolnik, fotografija: Ciril Zdovc)

V čipko ujete cvetke

V čipko ujete cvetke se imenuje razstava članic Kulturnega društva sv. Martina Marija Nazaret, ki so jo ob prazniku občine Nazarje odprli v Muzeju Vrbovec, muzeju gozdarstva in lesarstva v Nazarjah.

Na razstavi s prelepimi izdelki sodelujejo članice sekcije Klekljarice z nazarskega griča: Marija Robnik, Zdenka Avberšek, Branka Tevž, Milena Mavrič, Pia Pavlovič, Poldica Čopar, Mija Pipan, Simona Brajer, Marjetka Levar in Štefka Goltnik. Tako ime so si nadele, ker so bile prve klekljarice v Zgornji Savinjski dolini v redu Klaris v nazarskem samostanu, ki stoji na vzpetini nad sotočjem Savinje in Drete. Najprej je domačinke klekljanja učila profesorica Marica Albreht iz Žirov. Pred 15 leti pa so se udeležile delavnic v Velenju in pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Mozirju. Z leti so postale spretne in pod strokovnim mentorstvom Štefke Goltnik nastajajo mojstrovine, vredne vsega občudovanja. Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2020. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

BRANIK

Članice in člani Društva upokojencev Branik so med 1. in 11. septembrom v dogovoru z vodstvom Osnovne šole Branik, novogoriško policijsko postajo in vodstvom Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica sodelovali pri varovanju otrok na poti v šolo. Oblečeni v odsevne jopiče so skrbeli za varno pot na prehodih za pešce pri avtobusni postaji in pokopališču. Pri projektu so sodelovale članice DU Branik Nada Pičulin, Ksenija Mrevlje, Damjana Bizjak, Neva Močnik ter člani Boris Birsa, Hugon Hmeljak, Drago Bizjak, Zmago Ličen in Alojz Žerak.

(Besedilo in fotografija: Alojz Žerak)

BREŽICE

Ob Dnevu za spremembe, ki ga je Slovenska filantropija letos pripravila septembra namesto aprila, je Društvo upokojencev Brežice oziroma sekcija Starejši za starejše, ki jo vodi Ana Kalin, pripravilo presenečenje za stanovalce Doma upokojencev Brežice. Na obisk so povabili Policijski orkester iz Ljubljane. Sestavlja ga 37 glasbenikov, ki so pripravili koncert izza ograje doma. Stanovalci (v domu jih je kar 156), zbrani na balkonih ter pred domom v varni medsebojni razdalji, so s ploskanjem izražali navdušenje nad dogodkom. (Besedilo in fotografija: Saša Pohar)

 VRHNIKA

 

Koronavirus otežuje delovanje na vseh področjih, tudi na področju turizma. Zaradi omejitev društva upokojencev težko organizirajo skupinske izlete. V DU Vrhnika so načrtovali kar nekaj zanimivih izletov za letošnje leto, pa se zapleta, če ni omejitev v Sloveniji, so pa v sosednjih državah. Člani društva so se letos zelo malo organizirano srečevali, kaj šele, da bi se družili ob glasbi in uživali na kakšnem izletu. Če ni druženja, ni povezanosti, kar ni dobro. Ko se je pojavila možnost pridobiti kartico za brezplačne prevoze upokojencev z vlakom, so izkoristili priložnost in organizirali  izlet z ogledom Maribora. Prevoz z vlakom je nekaj, kar obuja spomine na stare čase. Vožnja je bila udobna, tudi dokaj hitra, druženje prijetno, tako, da je izlet lepo uspel.  Sledil je voden ogled po Mariboru, za dodatek še dobra hrana in počitek na Lentu.  
(Besedilo: Ivanka Sluga, fotografija: Fani Šurca) 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media