Poiskali smo odgovor – prapor

okt. '20

Društveni prapor na pogrebu

Na uredništvo se je obrnila bralka, ki jo je zelo prizadelo nepietetno dejanje enega od društev upokojencev. Ob smrti njene znanke, dolgoletne članice društva, so namreč zavrnili, da bi ji ob slovesu postavili društveni prapor oziroma da bi na pogrebu sodeloval praporščak, ker naj ne bi bila več članica društva. Umrla gospa je zadnji dve leti živela v domu za starejše občane in je bila precej oslabela, sama ni zmogla plačevati članarine, sorodniki pa se na to niso niti spomnili, vendar pa po mnenju bralke to ne bi smel biti razlog, da bi ji odrekli spoštovanje na pogrebu.

Odgovor smo poiskali pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, kjer so leta 2017 sprejeli Pravilnik o uporabi prapora. Ta v 10. členu opredeljuje, da se lahko prapor ZDUS uporablja na zboru članov in slavnostnih prireditvah ZDUS, slavnostnih prireditvah ali srečanjih, ki jih organizirajo ZDUS, PZDU in DU v skladu z naravo prireditve in odločitvijo organizatorja, ob pogrebnih slovesnostih častnih članov ZDUS, funkcionarjev ali drugih aktivnih članov zveze ob soglasju svojcev pokojnika, ob drugih aktivnostih, katerih narava dovoljuje slavnostno in simbolično uporabo prapora, ter na državnih prireditvah na povabilo organizatorja prireditve. Vendar pa 18. člen dovoljuje, da »lahko PZDU in društva upokojencev za izdelavo in uporabo prapora ... smiselno uporabljajo ta pravilnik oziroma sprejmejo svoj pravilnik ali akt«.

Marsikatero društvo je sprejelo svoj pravilnik, a pri Zdusu menijo, da je splošna praksa vendarle takšna, da se od umrlih članov poslovijo s praporom društva, če to svojci želijo. Ni se še zgodilo, da bi bil problem z nošenjem ali postavitvijo prapora pri pokojnici ali pokojniku. Prav tako se v večini društev upokojencev držijo pravila, da članom, ki se preselijo v dom starejših občanov ni treba plačevati članarine, ne glede na to, kako dolgo tam bivajo, članarine ne terjajo niti od svojcev.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media