Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | okt. '20

OTROŠKA LJUBOSUMNOST

Naročnica je prišla na svetovanje, ker težko gleda, kaj se dogaja v hčerini družini. Živijo skupaj in štiriletna vnukinja je zelo ljubosumna na mlajšega bratca, enoletnika. Če le more, ga naskrivaj uščipne, da začne jokati, ga udari z igračko ali pa terja pozornost zase s čustvenimi izbruhi takrat, ko se mamica posveča bratcu. Kako pomagati?

Staršem je treba razložiti, da morajo prvega otroka vnaprej pripraviti na prihod novega družinskega člana. Tisti, ki so bili edinci, te izkušnje nimajo. Pri starejšem otroku se zagotovo takoj pojavi ljubosumje, saj se je pozornost staršev, ki so jo prej imeli samo zanj, porazdelila. Če sta otroka istega spola in če je med njima majhna starostna razlika, je to čustvo še toliko bolj izraženo. Zato je pomembno, da se znata starša na to že vnaprej pripraviti in odreagirati na najboljši mogoč način. Izziv je v tem, da otroci starševsko vedenje povezujejo s seboj. Če torej mama gleda mlajšega otroka in do starejšega ni pozorna, pomeni, da ga nima rada in da zanjo ni pomemben. Tukaj je ključ pravilnega ravnanja, da se starši tega zavedajo in se tudi vedejo tako, da s svojim vedenjem in besedami starejšemu otroku vedno znova zagotavljajo, da je ljubljen in nič manj pomemben kot drugorojenec.

V nekaterih družinah starejši otrok prevzame vlogo pridnega in ubogljivega otroka, s čimer hoče pokazati, da je boljši otrok in si zasluži, da ga imajo starši in stari starši v družini radi. Tudi tu tiči past, saj namesto da bi dobil pozornost, ki si jo želi, odrasli ugotovijo, kako lepo je, ker nimajo težavnega otroka, in mu namenijo še manj pozornosti kot sicer. Dejstvo pa je, da nihče ne more imeti otrok rad na isti način. Zato je zelo pomembno starejšemu otroku razložiti, da ga imamo radi na edinstven način zaradi njega samega, drugega otroka pa na drugačen način, zato drugače čutimo in se vedemo. Samo pomirjen otrok, ki bo vedno znova dobil zagotovilo, da je varen, da ga imamo radi in da mu drugorojenec ne predstavlja nikakršne čustvene grožnje, bo lahko sprejel dejstvo, da ni ogrožen. Stari starši so na tem mestu še kako pomembni, da dodatno utrdijo njegov občutek lastne vrednosti, ki bo odlična osnova za uspešno življenjsko pot.

 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media