Novice od vsepovsod

okt. '20

Stari vzorci, nove čipke

Foto: Andrej Peuvnik, MGML

V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava vzorcev za čipke, ki so jih pred 100 leti ustvarile oblikovalke Državnega osrednjega zavoda za žensko domačo obrt (DOZ Ljubljana). Stare vzorce dopolnjujejo čipke, ki jih je na novo izdelalo 24 klekljaric, med njimi osem osnovnošolk, in tako povezalo preteklost s sedanjostjo.

Razstava o tradiciji ljubljanskega klekljanja je na ogled do 8. novembra. Na voljo je tudi katalog z 32 izbranimi vzorci in fotografijami čipk iz muzejske zbirke. Več o tradiciji ljubljanskega klekljanja preberite na spletni strani www.mgml.si.

Družabništvo z mladimi ob učenju računalništva

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje vabi starejše, ki se želite naučiti uporabe računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona, da se jim oglasite. Dijaki vam bodo med šolskim letom pomagali usvojiti veščine, ob tem pa bodo dobili lepo izkušnjo druženja s starejšimi ljudmi. Srečanja bodo potekala enkrat tedensko, ob upoštevanju omejitev v času koronavirusne bolezni.
Prijave zbirajo do srede oktobra na tel. št. 01 433 93 01 ali po e-pošti: info@inst-antonatrstenjaka.si.

Veliko zanimanja za brezplačne prevoze

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo so do začetka septembra izdali že več kot 130.700 kartic za brezplačno vožnjo v medkrajevnem potniškem prometu za upokojence, osebe, starejše od 65 let, invalide in vojne veterane. Največ so jih izdali v Kranjski Gori, na Jesenicah, v Radovljici, Bohinju in na Bledu, najmanj pa na primer v Žužemberku. Tisti, ki kartice še nimate, lahko oddate vlogo na avtobusni ali železniški postaji in predložite osebni dokument. Za dodatna vprašanja pa lahko pokličete na telefonsko številko klicnega centra Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP): 02 292 73 89, in sicer ob delavnikih od 8. do 16. ure, ali jim pišete na e-naslov: mzi.bv@gov.si oziroma ijpp@ortus-inc.si.

Ob tem poudarjamo, da kartica ne velja za prevoze v mestnem potniškem prometu, kjer pa imajo upokojenci popust. Cena mesečne upokojenske vozovnice v Ljubljani znaša 20 evrov (in ne 17 evrov, kot smo napačno zapisali v poletni številki Vzajemnosti).

Festival prestavljen na leto 2021

Zaradi trenutne situacije v zvezi s koronavirusno boleznijo covid-19 letošnjega 20. festivala za tretje življenjsko obdobje ne bo. Obenem je že znan nov datum festivala, ki bo prihodnje leto, in sicer od 29. septembra do 1. oktobra 2021, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Do takrat pa spremljajte FB in spletno stran festivala: https://f3zo.si, predvsem pa pazite nase, sporočata soorganizatorja Mestna zveza upokojencev in podjetje Proevent.

Za ljubitelje džeza

V Godbi ljubljanskih veteranov že osem let deluje kvartet klarinetov, lani pa je zaživela še džezovska sekcija, v kateri sodelujejo tudi akademski glasbeniki. In džezovska sekcija vabi na oktobrski koncert iz cikla koncertov Jazz antologija 20. stoletja. Poudarek bo na »hot« obdobju džeza do leta 1950, ki ga na splošno poznamo kot »swing«, sicer pa tudi kot swing okoli leta 1925 do 1945, bebop od 1941 do 1942.

Koncertu lahko prisluhnete v petek, 23. oktobra, ob 19. uri v Atriju ZRC SAZU NA Novem trgu 2 v Ljubljani.

 

Lepi in gostoljubni kraji

Turistična zveza Slovenije je na 29. natečaju akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna iskala turistično najbolj privlačne in urejene kraje oziroma nastanitve. Strokovna komisija je ocenjevala 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, sedem mladinskih hostlov, 19 kampov in glampingov ter 16 tematskih poti. Najlepše bodo razglasili na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo v Laškem med 12. in 13. oktobrom.

Finalisti akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna so med večjimi mesti Celje, Kranj, Velenje, med srednjimi Nova Gorica, Ptuj, Slovenj Gradec ter med malimi mesti Cerklje na Gorenjskem, Radlje ob Dravi, Šentjur pri Celju. Med izletniškimi kraji so finalisti Begunje na Gorenjskem, Radlje ob Dravi, Šentjur pri Celju, med zdraviliškimi Laško, Podčetrtek in Rogaška Slatina, med turističnimi kraji pa Bohinj, Bovec in Radovljica.

Črnomelj, Kamnik in Slovenj Gradec so finalisti za najlepša mestna jedra, Adergas, Stara Fužina v bohinjski občini ter Šmartno v Brdih za najlepša vaška jedra, Črna na Koroškem, Ribčev Laz v bohinjski občini in Šentjur – Zgornji trg pa se lahko pohvalijo z najlepšimi trškimi jedri.

Med mladinskimi prenočišči so finalisti Hostel Pekarna Maribor, MCC Hostel Celje in Youth hostel Proteus Postojna, med kampi Camping Plana Pivka, Kamp Danica Bohinjska Bistrica ter Kamp Koren Kobarid, med glampingi pa Forest Glamping Resort Bleguš, Glamping Olimia Adria village in Kamp Koren Kobarid. Za naziv najbolj urejena tematska pot pa se potegujejo pohodniška pot Juliana Trail, razgledna učna pot Dovžanova soteska in pa učna pot Drvošec.

V akciji ocenjujejo tudi Petrolove bencinske servise, najbolj urejeni so po mnenju komisije BS Gorenja vas, BS Koper Kolodvorska in BS Selnica ob Dravi.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media