Sodelovanje in povezovanje

Druženje | nov. '20

Rokodelci se predstavijo – DU in U3 Litija

Veselo vzdušje na delavnici

 V občini Litija imata članstvo v tretjem in četrtem življenjskem obdobju Društvo upokojencev Litija in Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno. Razlikujeta pa se v dolžini delovanja. Upokojensko društvo ima sedem desetletij dolgo življenjsko pot, njena sestra pa je mnogo mlajša, saj ji je komaj enajst let. Skupna pa sta jima sodelovanje in povezovanje, tudi na ustvarjalnih delavnicah.

 Večina ustvarjalcev je članov obeh društev. Tako se prepletajo želje, znanja, veščine v obeh sredinah. In skupaj smo zelo uspešni pri medgeneracijskem sodelovanju (vrtci, osnovne šole, mladinci), saj mentorje izberemo glede na njihove sposobnosti, ki jih prenašajo na mlade: izdelki iz furnirja, ličja, preprosto tiskanje na tkanino, izdelovanje panjskih končnic, ročno šivane nakupovalne bombažne vrečke iz starih majic ... To je samo nekaj dejavnosti, ki smo jih izvedli v preteklih letih. 

Društvo upokojencev Litija je vseskozi spodbujalo ročna dela. Članice so se družile ob različnih priložnostih, med drugim so tekmovale tudi v hitrem pletenju. Zadnjih več kot dvajset let pa prosti čas preživljajo na ustvarjalnicah, ki so sestavni del socialne sekcije. S pomočjo mentorice Milene Dimec (pred njo je bil dolgoletni vodja Karlo Lemut, zdaj delavnice vodi Helena Čebela) so prerasle okvire preprostega, člani (tudi enega moškega imamo) usvajajo nove tehnike in materiale ter tako dvigujejo kakovost izdelkov na visoko raven. Še vedno je na prvem mestu izdelava voščilnic za potrebe društva (več kot 500 na leto), nato pa se zvrstijo delavnice v spomladanskem in jesenskem času. Izdelujemo še priložnostna darila in izdelke za dušo.

Rožice iz keramike

Pred tremi leti je Čebelarska zveza Slovenije naš razstavni prostor na temo čebelarstva na F3ŽO izbrala za najboljšega in nas nato povabila v njihovo družbo z razstavo in delavnico ob dnevu čebelarskega turizma. Iz te zgodbe se je rodila tudi ustvarjalna knjižica Čebele 2. del, v kateri smo nekatere članice prikazale postopke izdelave izbranih izdelkov. Ustvarjalci se pojavljamo na različnih prireditvah (Čarobna Litija, Medgeneracijski festival, Festival skupnosti v Občini Litija) pa tudi zunaj domačega kraja (Rimske Toplice, ZPZDU, Izola – Majska fešta v hotelu Delfin). Vsako leto najbolj ustvarjalni člani ali članice odidejo v Izolo na vseslovensko srečanje ustvarjalcev iz vseh društev upokojencev v Sloveniji. Trije so bili izbrani za ljubiteljske mojstre/mojstrice: Ivan Blažič, Slavi Janež in Milena Dimec. Svoje znanje potem posredujejo članom društva.

Dediščina povezuje

V Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, kjer je osnovno poslanstvo neformalno izobraževanje in medgeneracijsko povezovanje, se zavedamo, da moramo svoje znanje, veščine in spretnosti deliti. Naše sodelovanje poteka vertikalno od vrtca do mladincev in horizontalno med različno staro starejšo populacijo. To so predvsem stanovalci obeh enot Doma Tisje. V zadnjih štirih letih smo delavnice izvedli v Mestnem muzeju Litija, v Krajevni knjižnici Šmartno pri Litiji pa delavnica keramike deluje že dvanajsto leto. Vsebina delavnic že dve leti nagovarja tudi mladince (Mladinski center Litija), še aktivne člane naše družbe in celo mlade družine, ki so nas na primer obiskale na delavnici peke kruha z drožmi.

Zato je tudi filozofija delovanja ustvarjalnih delavnic malo drugačna. Povezani smo v študijski krožek Kulturna dediščina in sodelujemo pri projektu, ki ga je sofinancirala tudi Evropska unija. Na delavnicah obujamo dediščino, ki jo počasi pozabljamo: ročno pletenje, kvačkanje, vezenje, izdelki iz ličja, filcanje, preprosto tkanje, pletenje peharjev, zeliščarstvo, hrana, kot so jo kuhale naše babice ... Vedno poiščemo strokovne mentorje, pri tem nam je v veliko pomoč Mestni muzej Litija.

Že vsa leta sodelujemo pri projektu NVO gre v šolo, kjer imamo tri programe za osnovnošolce. Ti programi so naleteli na dober odziv in učitelji nas vabijo na izvedbo tehniških, naravoslovnih in kulturnih dni. Stalnica delavnic je tudi pisanje z roko, saj se zavedamo, kako pomembno je za starejše, da ohranjajo grafomotoriko.

 Milena Dimec, fotografiji: arhiv društev


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media