Ščepec predprazničnosti

Prosti čas | nov. '20

USTVARJALNICA 

Ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati, pravi star pregovor. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Secesija je moja mala obsesija. Ko sem na boljšem sejmu odkrila krepko zdelano rjavo secesijsko omarico z intarzijami in zlatimi ročkami, sem jo že odpisala kot nepremišljen in nesmiseln nakup. V tej dilemi in vnemi sem se je vseeno lotila. Z brusnim papirjem, malo izravnalne mase ter črno in belo barvo za les. Originalne intarzije sem poudarila tako, da sem jih pobarvala z najtanjšim čopičem, pomočenim v črno barvo. Bilo je smiselno, pri nas doma je zdaj črno-bela »secesijka« občudovan kos pohištva.

Pozabljene so se žalostno valjale po garaži – stare avtomobilske pnevmatike namreč. Dve od štirih vendarle nista pristali na kosovnem odpadu, saj sem ju položila drugo nad drugo ter jima iz kompaktnega platna sešila romantično cvetlično obleko. Le še okroglo leseno ploščo, preoblečeno v tekstilno usnje, je bilo treba dodati na vrh in nastala je ljubka kavna mizica. Če med tekstil in les vstavite penasto podlogo, pa lahko mizica služi tudi kot priročen sedež – taburet.

Kaj lahko nastane iz lesenega krožnika, okroglega kozmetičnega ogledala in izbora najbolj všečnih gumbov ter bleščečih bižujev iz domače škatle z gumbi oziroma skrinjice z dotrajano bižuterijo? Zmagovalna kombinacija za reciklažo in – atraktivno ogledalo. Uganili ste, lahko je tudi zelo izvirno darilo!

Z darilom zase pa se lahko pocrkljate tako, da črno kratko jopico okrasite z bleščečimi obrobki. Kovinske verige različnih debelin kupite v specializirani trgovini na oddelku, kjer prodajajo kovinske dodatke. Na jopico jih prišijte ročno s čim manj vidnimi šivi.

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media