Usta so vhodna vrata zdravega telesa

Dobro počutje | nov. '20

Skrb za ustno zdravje je zelo pomembna v vseh življenjskih obdobjih, opozarjajo zobozdravniki v sklopu preventivne akcije za boljše ustno zdravje, ki jo običajno pripravijo marca. Poudarjajo zlasti osebno odgovornost vsakega posameznika za higieno, saj so usta vhodna vrata zdravega telesa.

Osnove ustne higiene so redno, pravilno in temeljito ščetkanje zob, menjavanje zobne ščetke na dva do tri mesece, uporaba zobne kreme s fluoridi in zobne nitke oziroma medzobnih ščetk ter redni pregledi pri zobozdravniku. 

Staršem in starim staršem zobozdravniki svetujejo, naj predšolskim otrokom pomagajo pri ščetkanju zob dvakrat na dan od prvega mlečnega zoba naprej. Predvsem pa naj jim zelo omejijo uživanje hrane in pijače s prostimi sladkorji, ki ga vsebujejo skoraj vsa živila razen sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo naravne sladkorje. Mimogrede, v pollitrski steklenici sadnega soka je celo do 22 čajnih žlic sladkorja, predšolski otroci pa ga ne bi smeli zaužiti več kot 5 čajnih žlic.

Tudi starejše otroke in mladostnike je dobro spodbujati k temu, naj namesto sladkih, gaziranih in energetskih pijač pijejo vodo, omejijo sladkarije in redno obiskujejo zobozdravnika. Tistim, ki se intenzivno ukvarjajo s športom, zobozdravniki priporočajo uporabo ščitnikov za zobe. Predvsem pa opozarjajo, da zobje niso orodje, niso odpirač za steklenice niti škarjice za nohte in niso namenjeni trganju lepilnega traku ali grizenju ledenih kock. Tako početje lahko namreč zobe trajno poškoduje.

Čiščenje »tretjih« zob

Dobro ustno zdravje zagotavlja kakovostnejše življenje, saj vpliva na žvečenje in požiranje hrane, govor, pozitivno samopodobo, sporazumevanje, druženje, ne nazadnje tudi na preprečevanje bolečin. Pri tem imajo pogosto težave starejši, gibalno ovirani, slepi in slabovidni, ki so zaradi slabše ročne spretnosti, motnje vida, nezdravih prehranskih navad, pridruženih bolezni, uporabe veliko zdravil ter nerednega obiskovanja zobozdravnika še bolj izpostavljeni tveganju za bolezni zob in ustne votline. Zobozdravniki jim priporočajo uporabo električne zobne ščetke, ki omogoča natančnejše čiščenje, še bolje je, da jim pri ščetkanju pomaga druga oseba. Z rednimi požirki vode, žvečenjem žvečilnega gumija ali bombonov brez sladkorja preprečite izsušenost ust, saj se lahko zaradi pomanjkanja sline poveča število bakterij v ustih, pojavi se slab zadah. Pomagate si lahko tudi z ustno vodico brez alkohola, ustnim razpršilom, gelom ali umetno slino.

Redno je treba odstranjevati zobni kamen in čistiti tudi zobne nadomestke. Priporočljivo je, da delne in totalne proteze ter snemljive mostičke po vsakem obroku sperete pod tekočo vodo. Vsaj enkrat na dan temeljito oščetkajte vse površine. Pri tem lahko uporabite le milnico in ščetko z mehkimi ščetinami. Ne uporabljajte običajne zobne kreme, saj lahko poškoduje material. Pri delnih protezah dobro očistite težje dostopne predele (prehod v kovinske dele). Priporočljiva je tudi uporaba čistilnih tablet, ki delujejo antibakterijsko in dezinfekcijsko in pri redni uporabi varujejo pred vnetji sluznice. Preden protezo vstavite v usta, jo sperite s hladno vodo. Kadar proteze ne uporabljate, naj bo v vodi, saj se sicer krči in lahko spremeni obliko. Če opazite, da se je proteza obarvala ali se na njej nabirajo obloge, za nasvet vprašajte zobozdravnika. Za čiščenje fiksnih mostičkov ali zobnih vsadkov uporabite nitke in medzobne krtačke, ki so posebej prirejene za mostičke. Zobna nitka je sestavljena iz treh delov: s tršim sežete pod mostiček, z gobastim čistite obloge, tretji del pa je debelejša različica klasične zobne nitke. Še posebej skrbno očistite težje dostopne predele pod mostički (manjkajoči zobje, nosilci). Vsekakor pa ne pozabite očistiti svojih zob in medzobnih prostorov, ko vzamete iz ust protezo, si z mehko krtačko očistite jezik in nebo v ustih ter na rahlo skrtačite dlesni. 

Enkrat na mesec naj si vsak sam ali s pomočjo svojcev pregleda ustno votlino, pri čemer bodite pozorni na bele ali rdeče lise ali morebitne razjede, ki se ne zacelijo v dveh tednih. Vsaj enkrat na leto pojdite na preventivni pregled, to velja tudi za tiste, ki nimajo več svojih zob.

Prodajalci ali zobozdravniki?

Zobozdravniki opozarjajo na poplavo informacij v medijih o hitrih in učinkovitih rešitvah težav z zobmi, med katerimi je težko izluščiti verodostojne. Zato velja temeljito preveriti, kaj je prava informacija in kje gre le za reklamo. Med prodajalcem in zobozdravnikom je velika razlika, svarijo zobozdravniki. Sodobna tehnologija in nove metode zdravljenja omogočajo res številne rešitve, vendar pa vse niso primerne za vsakogar. To še posebej velja za implantate (zobne vsadke), ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih zob, ne pa kar vseh zob; niso za vsaka usta, niso za vsako ceno in niso dosmrtni, če jih pravilno ne negujete.  

Koristne napotke in videoposnetke za boljšo ustno higieno najdete na povezavi:

www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/ustno-zdravje in na FB-strani www.facebook.com/ustnozdravje.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media