Iz koška ročnih del

Prosti čas | nov. '20

Bela omela za srečo

Vejica bele omele, okrašena z zlato pentljo, prinaša v naš dom praznično decembrsko vzdušje, a tudi srečo v novem letu.

Vzorec s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 50 odstotkov oziroma na želeno velikost in ga prerišemo na svileni papir. Na blago ga prenesemo tako, da med papir in blago vložimo kopirni papir za tkanine. Da se vzorec med prerisovanjem ne bo premikal, papir in blago ob straneh spnemo z bucikami. Na večjem prtu vezemo vzorec v vse štiri vogale, zlahka pa ga sestavimo v vzorec, ki nam je najbolj všeč.

Za vezenje potrebujemo prejice v beli in zlati barvi ter tri zelene barvne odtenke. Vezemo z dvema ali tremi nitmi deljive prejice. Pentljo vezemo z zlato prejico s stičnim stebelnim vbodom, en del vozla vezemo s sprednjim vbodom. Liste vezemo z dvema zelenima prejicama s ploskim vbodom. Bele in zlate bunčice vezemo s polnim vbodom, bele obrobimo z zlato prejico s stičnim vbodom. Stebelca z iglicami vezemo z zeleno prejico s stebelnim vbodom.

Povečati za 50 odstotkov

 

Simbol sreče

Vejice bele omele radodarno potresimo po prtih in prtičih, saj veljajo za simbol sreče, ljubezni in prijateljstva.

Vezemo na prtih in prtičkih iz blaga, na katerem lahko štejemo nitke. Za vezenje potrebujemo prejice v označenih barvah. Trije zeleni odtenki naj bodo v barvi listov bele omele. Vezemo z dvema ali tremi nitmi deljive prejice v označenih barvah čez 2 x 2 niti na blagu.

Delovni znaki:

mlečno bela

temno siva

1 = bela

in 2 siva

in 3 zelena

in 4 temno zelena

in 5 svetlo zelena

= linijski vbod/temno siva

Vzorci v krogu

Prtiček, na katerem se prefinjeno dopolnjujejo različni vzorci, bo še pravočasno okrasil praznično mizo, saj je njegova izdelava nezahtevna.

Velikost: približno 35 cm premera.

Potrebujemo: 40 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1 ali 1,25.

Izdelava: skvačkamo 9 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v lok. S 3 verižnimi petljami nadomestimo 1. šibično petljo, nato v lok vkvačkamo še 19 šibičnih petelj. Krog sklenemo s polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. Kvačkanje nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj, sklenemo ga s polgosto petljo. Kjer je na risbi označeno, preidemo s polgostimi petljami v naslednji krog. Narisan je le en del vzorčne risbe, ki jo smiselno ponavljamo tako, da jo sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Izdelan prtiček napnemo, vsak pikot še posebej pritrdimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

 

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= 1 gosta petlja pod oba spodnja verižna loka

= šibična petlja

= dvakrat ovita šibična petlja

= trikrat ovita šibična petlja

= pikot (3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media