Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | nov. '20

NADOMESTILO ZARADI KARANTENE

Bralka, ki je zaposlena v družinskem podjetju, pove, da je bila vzgojiteljica v vrtcu okužena s koronavirusom in so celotni oddelek poslali v karanteno za 14 dni. Otroci in starši so bili doma zadnji teden septembra in prvi teden oktobra. Obvestilo o tem je dobila po elektronski pošti, odločbe o odreditvi karantene pa ne. Zanima jo, do kolikšne plače je upravičena in ali je delodajalec upravičen do kakega povračila.

Po vsej verjetnosti delavka ne bo prejela odločbe o karanteni, razen v primeru okužbe njenega otroka. V zadevnem 14-dnevnem obdobju bi delavki skladno z relevantnim 6. odst. 137. člena ZDR-1 zaradi višje sile, ki se šteje v tovrstnem primeru zaradi potreb varstva otroka, pripadalo nadomestilo plače le v višini 50 odstotkov plače, ki bi jo prejela, če bi delala, in ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače, pri čemer delodajalec ne bi bil upravičen do refundacije.

To zakonsko neustreznost glede višine nadomestila za delavce popravlja, za delodajalce pa odpravlja interventni t. i. »PKP 5 zakon« oziroma Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19, ki ga je državni zbor po nujnem postopku sprejel 15. oktobra 2020. Zakon je bil objavljen v petek, 23. oktobra, v Uradnem listu RS, št. 152, in je začel veljati naslednji dan po objavi, kljub temu pa se bo za tozadevno problematiko uporabljal za nazaj, in sicer od 1. septembra 2020 naprej.

Na podlagi tega zakona je delavec, ki ne more opravljati dela zaradi višje sile, ki je posledica obveznosti varstva otroka, upravičen do višjega nadomestila plače, in sicer v višini, kot je določena z ZDR-1 za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga. Tako je za te primere v 138. členu ZDR-1 predvideno nadomestilo plače v višini 80 odstotkov osnove iz 7. odst. 137. člena, ki jo predstavlja delavčeva povprečna mesečna plača za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev.

Hkrati bo delodajalec upravičen do povračila celotnega nadomestila plače, in sicer za vsa izplačana nadomestila od 1. septembra 2020 naprej. Delodajalec uveljavi pravico do povračila izplačanih nadomestil plače z vlogo, ki jo vloži v elektronski obliki pri zavodu za zaposlovanje v 8 dneh od uveljavitve zakona, ko refundacijo uveljavlja za čas pred uveljavitvijo zakona. Sicer je rok za podajo vloge 8 dni od začetka odsotnosti z dela delavca zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva. K tej vlogi mora delodajalec priložiti tudi izjavo delavca o obstoju okoliščin, ki vplivajo na nastanek višje sile.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 11. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media