Pet hitrih ukrepov za dvig imunosti

Prosti čas | nov. '20

Imunost lahko krepimo tudi z naravnimi zdravili. (Foto: J. D.)

Te dni, ko je vse v znamenju preprečevanja okužbe, zagotovo pride prav še nekaj preverjenih nasvetov, s katerimi boste lahko v najkrajšem mogočem času občutno izboljšali delovanje svojega imunskega sistema.

Naj zapeče!

Da vaša pljuča ne postanejo močvirje, v katerem se bodo virusi počutili kot v hotelu s petimi zvezdicami, je v veliko pomoč, da zaužijemo več čilija, hrena ali česna. Vsa omenjena živila so hkrati tudi naravna zdravila, ki odlično redčijo kri, razpršujejo sluz in izboljšujejo kroženje krvi. Da bo učinek še boljši, sveže narezan česen ali nariban hren pustite nekaj minut na zraku, preden ga zaužijete, ker to dodatno aktivira zdravilne učinkovine.

Poskrbite, da ne boste zaprti

Ko se hrana predolgo zadržuje v debelem črevesju, to šibi pljuča in povečuje toksično breme, s katerim se mora ukvarjati naša notranja obramba. Posebej takrat, ko so pljuča ogrožena, je pomembno, da zagotovimo redno odvajanje. To na nežen način dosežemo tako, da zaužijemo nenamočena lanena semena (žlico semen zmešamo z jogurtom ali sokom in spijemo). Semena se bodo na poti skozi črevesje zasluzila in za šestkrat povečala volumen, s tem pa bodo nežno potiskala zastalo hrano proti izhodu. Nežen način za pospeševanje odvajanja je tudi uživanje luščin trpotca, suhih sliv, slivovega kompota ... Pozor, nič od zapisanega ne deluje na suho, zato morate povečati tudi količino vode, ki jo popijete.

Vitamin D3

Zdaj imamo že dovolj podatkov, da je vitamin D3 ključen za varovanje pljuč pred okužbami. V Iranu so poleti izvajali klinične študije na obolelih s covidom-19. Že s tem, da so pacientom dodajali vitamin D3 v količini, ki je potrebna, da se doseže priporočena raven, so se zapleti in smrtnost zmanjšali za polovico v primerjavi s skupino pacientov, ki jim tega vitamina niso dodajali. Na portalu zazdravje.net lahko najdete veliko člankov, v katerih smo natančno pisali o tem dragocenem vitaminu. Med drugim tudi o tem, da v kliničnih študijah, kjer so osebe uživale 2000 IU (mednarodna enota) na dan, skoraj ni bilo obolelih z gripo.

Rastline z vrta

Med najpriporočljivejšimi naravnimi zdravili, ki učinkujejo pri covidu-19, pa imamo trenutno neposredne dokaze le za alkoholni izvleček iz cele rastline ameriškega slamnika (korenine in zgornji del).

Veliko pišejo tudi o sladkem pelinu, za katerega imamo sicer posredne dokaze. Iz te rastline že desetletja delajo učinkovita zdravila proti malariji. Hkrati pa se je pri pandemiji izkazalo, da so bila mnoga zdravila za to bolezen v veliko pomoč tudi pri bolezni covid-19. Zato velja predpostaviti, da bo tudi sladki pelin koristen. Ker v vsakem primeru ni škodljiv, ga je smiselno uživati. Čaj pripravimo tako, da ga čez noč namakamo v mlačni vodi in zjutraj le pogrejemo. Tretja najbolj priporočena rastlina, o kateri pišejo predvsem ruski fitoterapevti, pa je ingver.

Dovolj gibanja

Ne pozabite, da bo vse našteto delovalo le, če svoji krvi in predvsem limfi zagotovite boljši pretok. Poleg zadostne količine vode telo nujno potrebuje tudi gibanje. Četudi preživljate čas doma, vsakih pol ure vstanite, naredite nekaj gibov, pojdite po stopnicah gor in dol, raztegnite se ... Tako boste premešali tudi tekočine v svojem telesu, imunskim celicam pa olajšali pot, da hitro »priplavajo« tja, kjer jih bo vaše telo potrebovalo. Ostanite zdravi!

Sanja Lončar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media