Skrb za kosti se obrestuje

Dobro počutje | nov. '20

Krhke kosti povzročijo sesedanje in znižanje telesne višine.

Osteoporoza je tiha in nevidna bolezen, ki pa ima lahko hude posledice. Pogosto je namreč vzrok za zlome, ki omejujejo gibanje, vodijo v izgubo samostojnosti ali celo v invalidnost. Zlom zaradi krhkih kosti med starejšimi od 50 let vsaj enkrat v življenju doživi vsaka tretja ženska in vsak šesti moški.

Osteoporozo ima pri nas 5,4 odstotka prebivalcev (100.000 žensk in 25.000 moških), a v prihodnjih letih se bodo zaradi staranja prebivalstva številke zvišale, smo slišali ob letošnjem svetovnem dnevu osteoporoze. Vendar pa zdravniki ocenjujejo, da je brez diagnoze, torej tudi brez zdravljenja, kar približno 60 odstotkov bolnikov. Pogosto niti ne vedo, da imajo osteoporozo, dogaja se celo, da ženska šele na pregledu ugotovi, da se ji je telesna višina zmanjšala za kar nekaj centimetrov. Še več pa je takih, pri katerih osteoporozo odkrijejo šele po zlomu, najpogostejši so zlomi zapestja, vretenc, kolka in nadlahtnice, ki nastanejo tudi po zelo nedolžnem padcu.
Od tu naprej pa osteoporoza ni več tiha in nevidna bolezen, pač pa ima konkretne posledice tako za bolnika kot za njegove svojce. Kar 20 odstotkov postelj na travmatoloških oddelkih bolnišnic zasedajo bolniki z zlomom kolka. Približno polovica bolnikov kasneje ne bo več sposobna za samostojno življenje, zato je pri starejših bolnikih ravno zlom pogosto povod za preselitev v dom starejših občanov. Druga značilnost pa je ta, da se ob zlomu velikokrat poslabšajo pridružene bolezni, kar lahko vodi celo v smrt. Pri nas žal nimamo posebne službe, ki bi se – tako kot v tujini – ukvarjala z bolniki po padcih in zlomih, prav tako nimamo možnosti opravljanja fizioterapije na domu. Ob tem, da je večja verjetnost, da bo do novega zloma prišlo v naslednjih dveh letih.

Ni le ženska bolezen

Za nastanek osteoporoze so dovzetnejše ženske, še posebej tiste, ki so prešle v menopavzo pred 45. letom, saj je izguba kostne mase zaradi pomanjkanja estrogenov mnogo večja. Tveganje se poveča s starostjo (v vsaki dekadi življenja se podvoji), z nizko telesno težo (pod 60 kg), pri tistih, katerih starši so doživeli zlom kolka, s pomanjkanjem kalcija v prehrani (pod 0,5 g/dan), s telesno nedejavnostjo, kajenjem in pogostejšim pitjem alkohola (več kot 14 enot na teden). Izgubljanje kostne mase je večje pri bolnikih s kronično boleznijo jeter, ledvic, revmatoidnim artritisom, prevelikim delovanjem ščitnice in zaradi uživanja nekaterih zdravil, kot so glukokortikoidi in antiepileptiki ter zdravila za zdravljenje raka na prostati pri moških.

Zato velja poudariti, da osteoporoza ni le bolezen žensk. Skoraj 20 odstotkov moških jo ima, pri njih pa se zlomi običajno zgodijo približno 10 let kasneje kot pri ženskah (povprečna starost bolnikov z zlomom kolka je 82 let) in so posledice hujše. Poleg tega se moški redkeje udeležujejo presejalnih testov za oceno tveganja za osteoporozni zlom, ki jih z uporabo metode FRAX opravljajo v ambulantah družinske medicine med vsemi pacienti, starejšimi od 60 let.

Verjetno je v presejanju in rednem spremljanju bolnic in bolnikov v referenčnih ambulantah iskati vzroke, da je Slovenija med šestimi evropskimi državami, v katerih se je število zlomov na prebivalca v zadnjih desetih letih zmanjšalo, po uporabi metode FRAX pa smo celo na prvem mestu.

Kostem prija vitamin D

Pomembno je, da odkrijemo osteoporozo pred prvim zlomom. Računalniški program FRAX je dostopen tudi na spletu in si lahko vsak sam izračuna tveganje za zlom v prihodnjih desetih letih. Za natančnejšo opredelitev tveganja je priporočljivo opraviti še meritev mineralne kostne gostote (DXA), ki pa je še vedno samoplačniška. Napotnico za brezplačno merjenje kostne gostote lahko dobijo le bolniki s sekundarno osteoporozo, ki nastane kot posledica bolezni in uživanja nekaterih zdravil.

Zdravniki za boljše zdravje kosti priporočajo zdrav življenjski slog, ki vključuje prehrano, bogato s kalcijem, zadosten vnos beljakovin, opustitev škodljivih razvad, zlasti kajenja, redno telesno dejavnost z dovolj izpostavljanja soncu, včasih še dodatno uživanje vitamina D3, če ga ne dobimo dovolj. Bolnice in bolniki z osteoporozo morajo paziti, da redno in pravilno jemljejo zdravila, da ne pride do ponovnega zloma. To so najpogosteje bisfosfonati v obliki tablet, ki jih jemljejo le enkrat na teden ali enkrat oziroma dvakrat na mesec in zavirajo kostno razgradnjo. Vendar pa sočasno z njimi ne smejo uživati zdravil, ki vsebujejo kalcij, magnezij in železo. Takšna so na primer zdravila za lajšanje težav z zgago in zdravljenje anemije in tudi nekatera prehranska dopolnila.

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja, skrbi za temeljito ozaveščanje bolnikov in javnosti o bolezni kosti. Med drugim je prejela priznanje za najboljšo kampanjo ozaveščanja ob svetovnem dnevu osteoporoze po izboru Mednarodne fundacije za osteoporozo ter mednarodni nagradi za najdejavnejše združenje bolnikov z osteoporozo in za projekt merjenja mineralne kostne gostote za starejše od 65 let. Kot pravi njena dolgoletna predsednica Duša Hlade Zore, je ena od neuresničenih želja zveze brezplačno merjenje mineralne kostne gostote pri ljudeh s povečanim tveganjem za osteoporozo in ženskah po 65. letu starosti. Peticijo je v ta namen podpisalo 15.000 podpornikov, a do uresničitve še ni prišlo. 

 Anita Žmahar, fotogtafija: Wikimedia


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media