Javno pismo Srebrne niti

nov. '20

Starejši naj bodo nastanjeni v bolnišnicah, zdraviliščih in hotelih, ne v šolskih telovadnicah in drugih zasilnih prostorih

Starejši se ne strinjamo, da je najboljša rešitev za okužene in bolne v domovih starejših in sorodnih zavodih najbližja telovadnica. To je diskriminacija starejših v najhujši obliki, starizem, da ne rečemo tihi genocid …

V državi imamo dovolj prostora v hotelih in zdraviliščih, ki imajo trenutno tudi še zaposlene kadre v podpornih dejavnostih (kuhanje, čiščenje, pranje), ki jih v domovih starejših, kjer so okuženi tako stanovalci kot zaposleni, močno primanjkuje. Naj posebej poudarimo, da imajo nekatera zdravilišča na svojih negovalnih oddelkih na voljo tudi zdravnike in medicinske sestre ter drugo osebje za nego.

Ker je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ustanovitelj domov starejših, naj na državni ravni pripravi takojšen akcijski načrt primernih prostorov po statističnih regijah oziroma občinah, kamor bodo iz domov starejših lahko umaknili zdrave ali bolne stanovalce, da bodo zajezili okužbe.

Prelaganje odgovornosti na direktorje oziroma direktorice domov starejših, ki se trudijo po svojih najboljših močeh, in tudi na lokalno okolje se nam zdi neodgovorno in kot gašenje požara v zadnjem hipu, ko hiša že gori.

Od ministra za zdravje zahtevamo, naj prevzame odgovornost za zdravje in življenja tudi starejših v domovih. Domovi so že med prvim valom opozarjali, da nimajo možnosti za organizacijo sivih in rdečih con. In zdaj se je to izkazalo kot kruta resničnost. 

Poslušamo, kako je minister Janez Cigler Kralj naklonjen starejšim. Naj to nemudoma dokaže in obvesti domove starejših o rešitvah, ki so jih našli v sodelovanju z drugimi ministri vlade. Pa naj bo to najem modularnih regijskih enot ali spisek hotelov in zdravilišč, ki z odprtimi rokami pričakujejo turiste, saj jih zaradi zaprtja države ne bo. So pa starejši, ki jih je treba v tem času dostojno nastaniti in zanje tudi celovito poskrbeti … In ne nazadnje so lahko tisti zdravi, če se bodo v domovih odločili, da okuženi in bolni ostanejo v domovih, dobra priložnost tudi za hotele.

In ne pozabite na dodatne kadre, ki bodo ob zaustavitvi različnih dejavnosti ostali doma na čakanju.

Prosimo, pomagajte starejšim stanovalcem in zaposlenim v domovih!

Ne moremo in ne smemo na cesto, a tiho ne bomo!

Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media