Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | dec. '20

POSLEDICE MALOMARNEGA RAVNANJA MED EPIDEMIJO

Bralec pravi, da je večina državljanov že dobro seznanjena z obveznimi zaščitnimi ukrepi med epidemijo covida-19. Ne glede na to pa opaža, da nekateri ljudje, med njimi tudi starejši, še vedno ne nosijo mask ali pa jih nosijo površno, se ne držijo pravil socialnega distanciranja ipd. Zanima ga, kakšne sankcije lahko take ljudi doletijo. 

Za nekatere posameznike je denarna kazen edini ukrep, ki lahko spremeni njihovo nerazumno in nevarno obnašanje. Namreč zavedanje, da jih lahko nespoštovanje pravil občutno udari po žepu.

Pristojnosti za izrekanje glob ima sicer Zdravstveni inšpektorat RS, ki lahko posamezniku, ki ne nosi zaščitne maske takrat, ko je to obvezno, ali pa krši pravila o maksimalno dovoljenem številu oseb, ki se lahko zbirajo, ali krši pravila o karanteni, izreče globo med 400 in 4000 evri.

Zanimivo je, da se lahko taka globa izreče tudi posamezniku, ki maske ne nosi pravilno, na primer tako, da zakrije le ustni, ne pa tudi nosni predel.     

Marsikdo pa ne ve, da lahko neupoštevanje zaščitnih pravil med epidemijo potegne za seboj tudi kazensko odgovornost, in sicer v primeru, če so izpolnjeni zakonski znaki kaznivega dejanja prenašanja nalezljivih bolezni (177. člen Kazenskega zakonika RS).

Tako velja, da je lahko tisti, ki se ne ravna po predpisih ali odredbah, s katerimi pristojni organ odredi pregled, razkuženje, izločitev bolnikov ali katere druge ukrepe za zatiranje ali preprečevanje nalezljivih bolezni pri ljudeh, in s tem povzroči, da se nalezljiva bolezen razširi, kaznovan z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Če je to dejanje storjeno iz malomarnosti, je storilec kaznovan z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Precej huje kaznujejo storilca v primeru, če ima njegovo dejanje za posledico smrt ene ali več oseb – v tem primeru lahko storilca doleti celo do osem let zapora, če pa gre za kaznivo dejanje iz malomarnosti, pa do pet let zapora.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media