Jaslice izpod Vremščice

Zgodbe | dec. '20

V jaslicah ne manjka niti mlin.

Milan Mozetič že približno petnajst let postavlja jaslice v domači cerkvi sv. Štefana v Dolnji Košani. Rad upodablja slovensko pokrajino ali ožjo okolico, čeprav vključuje tudi prizore iz svetopisemske dežele.

Svoje načrte je lahko začel uresničevati, ko je v Košano prišel župnik Zdenko Štrukelj, ki je prej služboval v Slivju v Brkinih. Sprva so bile jaslice majhne, sčasoma pa so rasle. Tematika je vsakič drugačna; enkrat je bilo podzemlje s Postojnsko jamo in Predjamskim gradom, drugič kozolci. Prekril jih je mojster kritja slamnatih streh Milan Željan s Čepna, po slamo so šli celo v Prekmurje. Pa saj kozolci niso značilni za Košansko dolino, pobaram Milana. Res ne, so pa za postojnsko, od koder je doma, pravi. Rojen je namreč v Landolu, v Košano je priženjen.

Načrti za naslednje leto se začnejo porajati že ob svečnici, ko jaslice podirajo, medtem ko Milan vse leto zbira material; če kje opazi kakšen zanimiv štor ali kakšno drugo naravno kreacijo, gre z njim. Material shranjuje v posebnem prostoru v župnišču; lani je bilo za pet traktorjev robe. Jaslice začne postavljati že okoli Miklavža, za to si namensko prihrani dopust. Zanj so jaslice pomembnejše od počitka na morju. Sprva mu pomaga pet ali šest ljudi, nato nadaljuje sam, in to po dvanajst ur na dan.

Med obveznimi elementi je v ospredju lesena koča, kakršne so bile običajne v slovenskem prostoru pred zidanimi, in mlin, ki ga je izdelal mizar Stanko Dolgan s Kala. Kot nasprotje je ločeno predstavljena puščava s piramidami v Egiptu in seveda Betlehem. Lani so bile jaslice najobsežnejše doslej, celo v dveh nadstropjih. Na višini so bile predstavljene vasi v Košanski dolini, v kompozicijo je bila vključena tudi prižnica, ki je služila za grič, na katerem stoji cerkvica, tako značilna za slovenski prostor. Letos bodo jaslice skromnejše – kot odraz splošnih razmer v svetu in Milanovih osebnih razmer.

Besedilo in fotografija: Sabina Stambulić Pugelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media