Ste za kos torte?

Dobro počutje | dec. '20

To nenavadno leto se nepreklicno zaključuje, kar je dobra priložnost za praznovanje. Morda kar s torto? Ali veste, da že s koščkom torte bogatega okusa zadostimo hrepenenju po sladkem?

Pri nas doma sta v tem letu predvsem večji hčerki, najstnici, pokazali neizmerno voljo za kuhanju, še bolj pa za odkrivanje slaščičarskih veščin. Če smo včasih pripravljale samo enostavne torte z nadevom iz stepene sladke smetane in nekaj sadja in za učvrstitev kdaj pa kdaj dodale le nekaj žlic maskarponeja, smo v tem letu pregledovale spletne strani in kuharske knjige, se spopadale z ogromnimi količinami jajc, masla in sladkorja ter čokolade, vse v želji po odkrivanju novih znanj in okusov. Preizkusile smo precej receptov, se poigravale s kremami in torte okraševale s karamelo, čokolado, oreščki.

In kaj smo spoznale? Modne zapovedi se spreminjajo tudi v slaščičarstvu. Časi rastlinske smetane so nedvomno minili, še sladkorna (tičino) masa postaja iz dneva v dan bolj spomin, kajti vračamo se v čas bogatih maslenih krem, ki nas vedno znova očarajo s svojim okusom. Tortni biskviti so krepki in brez pecilnega praška, zato pa z več jajci. S stepanjem jajc namreč dobimo res bogat biskvit, ki je odličnega okusa, saj so jajca nosilci arom. Sem in tja testu dodamo lupinico limone ali pomaranče, del moke nadomestimo z oreški ali vmešamo posebno aromo. Tudi v velikosti tort so spremembe, danes pečemo v modelih s premerom največ 24 cm (kar velja za vse tri recepte). Tako dosežemo, da se kosi lepše odrežejo, ne razpadajo in se na krožniku ne prevrnejo.

Za vas sem izbrala dve torti, ki sta imenitnega okusa in vas ne bosta razočarali. Dodala sem še recept za enostavnejšo torto, ki jo lahko pripravi prav vsak. Zaradi dodatka želatine, ki kremo utrdi, bo torta čudovitega videza brez posebnih muk. 

Čokoladna tortica s skutno-bananovo kremo

250 ml sladke smetane

250 g pretlačene skute

naribana lupinica neškropljene limone

vrečka vaniljevega sladkorja

vrečka instantnega pripravka z želatino (20 g)

50 g sladkorja v prahu

2 banani

čokoladni biskvit iz 2 jajc, 60 g sladkorja, 40 g moke, 3 žlic kakava ali naribane čokolade

Priprava: Najprej spečemo čokoladni biskvit, in sicer jajca s sladkorjem penasto stepemo. Posebej zmešamo moko in kakav ter previdno presejemo na jajčno penasto zmes. Zelo narahlo premešamo z metlico, nato testo preložimo v tortni model in pečemo pri 180 stopinjah približno 15 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, 5 minut hladimo v modelu, nato model odstranimo in biskvit povsem ohladimo na mrežici.

Kremo pripravimo tako, da najprej čvrsto stepemo sladko smetano in jo shranimo v hladilnik. Nato skuto pomešamo z limonino lupinico, vaniljo in instantno želatino ter minuto mešamo s paličnim mešalnikom, da nastane enakomerno gladka »krema«. Potem dodamo sladkor v prahu in znova premešamo. Na koncu narahlo vmešamo še stepeno smetano.

Banani olupimo in narežemo na koščke. Čokoladni biskvit obdamo s čistim tortnim obročem in ga namočimo s sokom ali sladkano vodo, razredčenim rumom. Nanj naložimo koščke banan in čeznje skutno kremo. Pogladimo in postavimo v hladilnik za 3 ure. Ko je krema čvrsta, obroč previdno odstranimo in torto poljubno okrasimo.

Koristen nasvet: Ker je torta obložena s koščki banan, biskvit namočimo z mešanico pretlačene banane in jabolčnega soka.

Dunajska mandljevo-čokoladna torta

(po receptu iz knjige: Süsses aus dem Sacher, Pichler Verlag, Wien, 2007)

Sestavine za testo:

7 rumenjakov

220 g sladkorja

ščep soli

100 g jedilne čokolade

7 beljakov

50 g gladke moke

170 g mletih mandljev

Sestavine za kremo:

140 g sladkorja

2 jajci

140 g jedilne čokolade

150 g masla

 Sestavine za sladkorni sirup:

100 ml vode

100 g sladkorja

125 ml likerja amaretto

Sestavine za čokoladni obliv:

125 g sladke smetane

125 g jedilne čokolade

30 g medu

Priprava: Pečico vklopimo na 180 stopinj. Tortni model za rahlo namastimo ter obložimo s papirjem za peko. Za biskvit rumenjake penasto zmešamo s 190 g sladkorja in soljo. Posebej raztopimo čokolado in jo vmešamo med rumenjakovo zmes. Beljake s preostankom sladkorja stepemo v sneg.

Postopoma in menjaje k rumenjakom dodajamo moko, mandlje in sneg, previdno premešamo. Naložimo v model in pečemo 40 do 45 minut. Ohladimo.

Za kremo sladkor in jajci nad soparo dobro stepemo, da masa naraste, se zgosti kot puding in segreje. Posebej raztopimo čokolado in vmešamo k lepo narasli jajčni zmesi. Odstavimo. Maslo posebej stepemo, dodamo čokoladno-jajčno zmes, premešamo in pustimo, da se krema povsem ohladi. Večkrat premešamo. (Ne skrbite, kreme je dovolj.)

Za sirup v kozici segrevamo vodo in sladkor, da se sladkor raztopi, in ohladimo, potem prilijemo amaretto. (Ker torto jedo pri nas tudi mlajši, smo amaretto izpustile, namesto tega pa dodale malo več vode in ga odišavile z nekaj kapljicami arome grenkega mandlja.)

Za čokoladni obliv smetano segrejemo, jo skoraj zavremo, vmešamo čokolado in med ter pustimo, da se ohladi in zgosti pri sobni temperaturi. Večkrat premešamo.

Ohlajen biskvit trikrat prerežemo. Na servirni krožnik položimo prvo plast, jo obdamo s čistim tortnim obodom, pokapljamo s sladkornim sirupom, dodamo tretjino kreme. Položimo novo plast biskvita in vse ponovimo. Na vrhu premažemo s kremo, vendar si je nekaj prihranimo še za rob. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, nato odstranimo obod in premažemo s kremo še rob. Na koncu torto prelijemo s čokoladnim oblivom, pogladimo in okrasimo po želji.

 Kokosovo-mandljeva torta

(recept s spletne strani Home Cooking Adventure)

Sestavine za testo:

6 jajc

ščep soli

200 g sladkorja

žlička arome grenkega mandlja

100 g mletih mandljev

125 g bele pšenične moke

Sestavine za kremo:

200 g bele čokolade

3 žlice kokosovega mleka (iz pločevinke)

250 g maskarponeja

500 g sladke smetane

2 žlici sladkorja v prahu

40 g kokosove moke

po želji aroma kokosa

240 g kokosovega mleka iz pločevinke za vlaženje biskvita

Za okras: kokosova moka, grobo mleti mandlji

Priprava: Pečico vklopimo na 170 stopinj. Tortni model rahlo namastimo in dno ter obod obložimo s papirjem za peko.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V posodo damo beljake, sol in jih začnemo stepati, postopno dodajamo sladkor in stepamo toliko časa, dokler niso res čvrsto stepeni. Rumenjake posebej razžvrkljamo z mandljevo aromo in jih postopno vmešamo med beljakov sneg. Zdaj po žlicah dodajamo mlete mandlje in moko ter nežno premešamo. To naložimo v pripravljen model in porinemo v ogreto pečico za 40 do 45 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, pustimo 10 minut v modelu, nato ga zvrnemo na mrežico, odstranimo obod in dno ter pustimo, da se povsem ohladi.

Za kremo nad kopeljo raztopimo belo čokolado in vmešamo kokosovo mleko. Maskarpone z metlico premešamo v gladko zmes in dodamo raztopljeno čokolado. Posebej čvrsto stepemo sladko smetano, jo sladkamo in postopno dodamo v čokoladno zmes. Vmešamo še kokosovo moko (kokosovo aromo) in kremo shranimo v hladilnik.

Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, da dobimo tri plasti. Prvo plast položimo na servirni pladenj, na katerega smo položili kose papirja za peko. Biskvit obložimo z obodom. S tretjino kokosovega mleka namočimo prvo plast, namažemo tretjino kremo, ponovimo z novo plastjo biskvita, kremo in nazadnje z zadnjo plastjo biskvita ter kremo. Nekaj kreme si prihranimo za okrasitev roba torte.

Torto za uro postavimo v hladilnik, nato obod odstranimo, s kremo premažemo še rob, potresemo s kokosovo moko, odstranimo kose papirja in torto do konca okrasimo. Do postrežbe jo pustimo hladiti vsaj eno uro v hladilniku.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media