Kaj moramo vedeti o cepivu proti covidu-19?

Dobro počutje | dec. '20

Svetovna zdravstvena organizacija je v prispevku 30. oktobra odgovorila na ključna vprašanja o cepivih in cepljenju, na katera iščejo odgovore povsod po svetu.

Cepiva, ki bi človeka zaščitilo pred boleznijo covid-19, še ni. Po svetu poteka večje število kliničnih raziskav, ki vključujejo veliko število preiskovancev. Njihove rezultate pričakujemo konec letošnjega leta. Poročilo o učinkovitosti in varnosti cepiva mora posredovati državni organ za cepiva države, kjer je cepivo narejeno. Verodostojnost rezultatov raziskav bo analizirala ekspertna skupina zunanjih strokovnjakov pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, prav tako pa tudi svetovno svetovalno telo strokovnjakov za varnost cepiv. Cepivo morajo nato odobriti nacionalna strokovna telesa, države morajo dobiti zadostno količino cepiv (gre za milijarde odmerkov cepiv za ves svet) in poskrbeti za njihovo pravilno in hitro distribucijo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi utegnilo varno in učinkovito cepivo priti na trg do poletja 2021.

Kot smo slišali v medijih, bo Evropska unija s svojimi telesi poskrbela za nakup in distribucijo varnih in učinkovitih cepiv v zadostni količini za vse države EU, kar bi utegnilo čas dostave cepiva uporabnikom za države EU skrajšati.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja države, da v sedanji epidemiji ne smejo čakati na cepivo, ampak morajo že zdaj izvajati vse znane ukrepe za preprečitev širjenja epidemije.

Strokovnjaki ocenjujejo, da tako kot večina dosedanjih cepiv tudi to ne bo stoodstotno zanesljivo. Učinkovitost preprečevanja nadaljnjega širjenja epidemije bo ob dostopnosti do učinkovitega cepiva odvisno tudi od hitrosti in ustreznosti distribucije cepiv in od pokritosti populacije s cepljenjem.

Na pogosto vprašanje, kako bomo vedeli, da je cepivo varno, strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije odgovarjajo, da so prav zato potrebne raziskave na različnih koncih sveta z večjim številom preiskovancev, med njimi tudi tistih iz najbolj rizičnih skupin, in pa kakovostne kritične analize rezultatov, ki jih bodo naredili neodvisni strokovnjaki, ki jih bo izbrala Svetovna zdravstvena organizacija.

Številni laboratoriji po svetu preizkušajo tudi učinkovitost znanih cepiv, kot je cepivo BCG proti tuberkulozi. Za zdaj rezultatov še ni. Ko bodo, bodo šli rezultati raziskav čez vse že opisane stopnje analize učinkovitosti in varnosti.

Za zdaj še ne vemo, koliko časa bo trajala imunost po cepljenju. Ohrabrujoče je dejstvo, da večina obolelih razvije neko stopnjo imunosti proti ponovni okužbi, ne vedo pa še, kako močna je in koliko časa bo trajala.

Strokovnjaki tudi še ne vedo, koliko doz cepiva bo potrebno za dosego imunosti. Večina raziskav, ki trenutno tečejo, uporablja dve dozi cepiva.

Prevedla in priredila Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media