NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | dec. '20

Barbara Remec: Slastno iz korenin

60 jedi iz korenovk in gomoljnic

Korenovke in gomoljnice spadajo med zelenjavo, ki ji v domači kuhinji posvečamo premalo pozornosti. Tudi zato, ker rastejo skrite očem, a iz zemlje srkajo le najboljše. Avtorica je prepričana, da si zaslužijo osrednje mesto na naših krožnikih, ne le kot juhe ali priloge, pač pa tudi kot nasitne, obenem pa barvite in zato za oko zelo privlačne glavne jedi in celo sladice. Zbrala je 60 receptov za jedi iz pese, sladkega krompirja, korenčka, pastinaka, hrena, koromača, zelene, redkvice, črne redkve, repe in kolerabe.

(Založba Kmečki glas, 19 evrov)

 Richard Osman: Četrtkov klub za umore

»Ko človek doseže določeno starost, lahko počne skoraj vse, kar se mu zljubi,« menijo stanovalci naselja oskrbovanih stanovanj Sončni gaj v idilični angleški vasici. Štirje med njimi se raje kot z igranjem družabnih iger zabavajo z reševanjem starih nerešenih zločinov. Dokler se tako rekoč pred njihovimi očmi ne zgodi zaresen umor. Upokojenci se zavzeto lotijo reševanja, ob tem pa odkrivajo še druge dolgo zakopane skrivnosti … Zabavna kriminalka je začinjena z malo posebnim britanskim humorjem. (Založba Mladinska knjiga, 34,99 evra)

Dušica Kunaver: Slovenske svetovne znamenitosti v ljudski dediščini

Med naravno in kulturno dediščino naše dežele zagotovo spada dvanajst znamenitosti, za nastanek vsake izmed njih pa je ljudstvo v pradavnini ustvarilo svojo pripoved. Ponosni smo lahko na najstarejše kolo z osjo na svetu, na unikatno poslikane panjske končnice, čudovite podzemne jame in presihajoča jezera, mojstrsko izdelane lesene kozolce … In kot pravi avtorica, neutrudna zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva, je naša dolžnost, da te stare vrednote ohranimo in jih s ponosom predstavimo svetu.

(Turistično in kulturno društvo Naše gore list, 28 evrov)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media