Slast oblasti

dec. '20

Najbrž ne bomo pretiravali, če rečemo, da je predsednik ZDA najvplivnejši svetovni državnik. Ustava mu namreč daje pooblastila, ki jih večina drugih državnikov nima, poleg tega pa vodi najmočnejšo (gospodarsko in vojaško) državo na svetu. Kdo je ameriški predsednik, je zato velikanskega pomena za ves svet.

Dosedanji predsednik Donald Trump je zagotovo pustil globoke sledi tako v notranji politiki kot tudi v mednarodnih odnosih, pri čemer je pogosto ubiral poti, ki jih do zdaj pri ameriških predsednikih nismo poznali. Tako je zelo pogosto odpuščal svoje tesne sodelavce, ker mu niso hoteli samo prikimavati, in to že zato, ker so preprosto vedeli več od njega. Najnazornejše se je to pokazalo pri spopadanju s pandemijo covida-19, ki je predsednik ni dojemal kot resne grožnje. Še več, zavračal je opozorila, da ameriški zdravstveni sistem ne bo kos širjenju bolezni. Po njegovem naj bi covid-19 izginil kar sam od sebe. Vendar ni, in to je tudi eden glavnih razlogov za njegov poraz na predsedniških volitvah. No, Trump izida ni dostojanstveno upošteval in je napovedal, da bo volitve vendarle dobil po sodni poti.

Zakaj se odhajajoči predsednik tako krčevito oprijema položaja, ki ga je na volitvah izgubil? Ali gre le za prepričanje, da ga nihče ne more zamenjati, ker je preprosto najboljši, ali pa mu je predsedniški položaj »stopil v glavo« v tolikšni meri, da je preprosto izgubil stik z resničnim življenjem in zanj ne veljajo zakoni družbe, ki jo je vodil.

Predsedniške volitve v ZDA so za naše razumevanje volitev nekoliko nenavadne, saj volivci z glasom za posameznega kandidata izberejo, kdo je dobil večino v posamezni državi, posledično pa tudi število elektorjev. Ti nazadnje določijo, kdo bo zasedel predsedniški položaj. Lahko pa se zgodi, da posamezni kandidat dobi več glasov volivcev kot njegov tekmec, vendar se to ne izrazi v številu elektorjev, saj imajo posamezne države različno število pripadajočih elektorskih glasov.

V tokratni predsedniški tekmi je razlika med Bidnom in Trumpom tolikšna, da ni dvoma, kdo je zmagovalec. Kako da se nekdo tako oklepa oblasti, ko je vendar povsem jasno, da se mora posloviti. Pri Trumpu je treba upoštevati še eno okoliščino, ki je pogosto ostala spregledana. Odhajajočega predsednika namreč čaka kar nekaj tožb, povezanih z njegovim nepremičninskim poslovanjem in domnevno utajo davkov. Dokler je predsednik države, ga ustava ščiti pred sodnim pregonom, ko pa mu funkcija preneha, je konec tudi te zaščite.

Kot povedano, volilni sistem v bistvu določa pravila, kdo bo izvoljen. Običajno so volilna pravila zapisana že v ustavi in ustavno sodišče je nekakšen skrbnik, da so ta pravila spoštovana. Tako je tudi v Sloveniji, vendar je ustavno sodišče ugotovilo, da veljavna pravila niso skladna z ustavo in da je zato treba volilni sistem popraviti. Na mizi sta dve možnosti – ali le spremeniti velikost volilnih okrajev ali pa uveljaviti sistem, ki velja za volitve v Evropski parlament in vključuje možnost, da volivec s preferenčnim glasom pove, kdo ga naj zastopa. Za prvo možnost je dovolj, če zanj glasuje 46 poslancev, za drugo pa je potrebna ustavna večina, torej 60 glasov.

Kaj se bo zgodilo, če poslanci sedanjega sklica naloge, ki jim jo je naložilo Ustavno sodišče RS, ne bodo izpolnili? V tem primeru bi nad izidi prihodnjih volitev obvisela senca dvoma, da volitve niso skladne z ustavnimi zavezami. To pa bi postavilo našo družbo v druščino držav, kjer je mogoče pravila prilagajati vsakokratnim interesom vladajoče garniture politikov, ki vodijo državo. Vendar bi lahko tisti, ki bi menili, da so oškodovani, svojo pravico iskali na ustavnem ali celo evropskem sodišču. V ozadju razprav o popravljanju volilnih pravil so seveda preračunavanja političnih strank oziroma njihovih voditeljev, kolikšen bi bil volilni »izplen« ene ali druge izbire. Vsi si želijo ostati na oblasti ali se dokopati do nje. Zadnjo besedo pa bodo vendarle imeli volivci.

Ludvik Škoberne


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media