Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | dec. '20

UČINKI UPORABE TEHNOLOGIJE

Z naročnikom sem se pogovarjala o učinkih tehnologije na otroke. Opazuje vnuke, ki so večino dneva zaposleni z delom na telefonih in računalnikih. Sprašuje se, kako to vedenje vpliva na njihove možgane in spomin. Zdi se mu, da ničesar več ne znajo na pamet, tudi računati ne brez pomoči tehničnega pomagala.

Človeško telo je sestavljeno tudi iz mišic, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju celotnega organizma. Vemo, da mišico treniramo in bo v dobrem stanju, če jo uporabljamo, če ne, bo slabotna in slabo uporabna. Ena od mišic so tudi naši možgani. Če določena dejanja pogosto ponavljamo, se povečuje tudi število povezav med živčnimi celicami in le-te se bolje povezujejo. Pred nastopom tehnologije so ljudje pisali z roko in računali peš, uporabljajoč le svinčnik in papir. S prihodom računalnikov pa so izgubili sposobnost opravljati osnovne matematične operacije na tak način. To pomeni, da lahko del možganov, ki ga ne uporabljamo, zakrni. Koliko ljudi danes še zna telefonske številke domačih in prijateljev na pamet? Največ eno do dve. Ljudje se opirajo na zunanja pomagala, kar je po eni strani dobrodošlo dejstvo, po drugi strani pa na tak način ne treniramo tudi spomina, ki je zelo pomemben del našega miselnega delovanja. Nova filozofija učenja poudarja, da si mladim ni treba zapomniti podatkov, pomembno je, da vedo, kje jih poiskati. S tem se ne strinjam, prepričana sem, da je za optimalne miselne procese pomembna tudi dobra sposobnost pomnjenja. Raziskave v svetu kažejo, da imajo tisti, ki si morajo zapomniti veliko podatkov na pamet, v primerjavi s tistimi, ki tega niso počeli, za petdeset odstotkov povečano možgansko strukturo, prav tako pa tudi zelo dober spomin in odlično orientacijo v prostoru. Tehnologija naj bo pripomoček, vendar je treba občasno kaj narediti tudi po starem. Naročnik lahko kakovostno zapolni čas, ki ga preživi z vnuki, na način, kot ga pozna še iz mladosti – s svinčnikom, papirjem in razmišljanjem peš. Vnukom je lahko tak čas skupnega druženja zabaven in še koristen obenem.

 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media