Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jan. '21

KAKO POTEKAJO ZOBOZDRAVSTVENE STORITVE

Bralka je slišala, da zobozdravniki sicer delajo, ampak da se je treba pred obiskom testirati na okužbo z virusom SARS-CoV-2. Zanima jo, ali to drži in ali zobozdravniki obravnavajo samo nujne primere.

Zobozdravniki že nekaj časa normalno sprejemajo paciente. Ne drži, da se je treba za obisk zobozdravstvene ambulante testirati na okužbo z virusom SARS-CoV-2, tako testiranje je obvezno le, če pacienti kažejo znake okužbe z virusom (vročina, trdovraten kašelj, slabo počutje, izguba vonja ali okusa ipd.). V tem primeru jih lahko na testiranje naroči tudi zobozdravnik.

Za obisk zobozdravnika morate upoštevati običajne zaščitne ukrepe, kot sta nošenje zaščitne maske in razkuževanje, pri nekaterih zobozdravnikih pa je treba izpolniti tudi vprašalnik z vprašanji o zdravju pacienta (ki se nanaša na morebitno okužbo z virusom SARS-CoV-2).   

Zobozdravnik vas ne bo sprejel nenapovedano, ampak se morate za obisk pri njem naročiti po telefonu ali elektronski pošti.  

Zobozdravniki ne obravnavajo samo nujnih primerov, ampak opravljajo tudi običajne zobozdravstvene storitve, velja pa zato za obravnavo nujnih primerov poseben režim.  

Tako velja, da naj za obravnavo nujnih zobozdravstvenih storitev pacienti kontaktirajo z dežurno zobozdravstveno službo, pri čemer se šteje, da med taka nujna stanja spadajo močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik ne pomaga več), akutna okužba (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura), večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi, ter poškodbe na področju zob. 

Dežurna zobozdravstvena služba opravi tudi triažo in paciente s sumom na okužbo s covidom-19, paciente v karanteni ter paciente, ki so okuženi oziroma oboleli za covidom-19, usmeri v eno izmed nujnih zobozdravstvenih ambulant.

Nujne zobozdravstvene ambulante delujejo v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media