Iz koška ročnih del 

Prosti čas | jan. '21

Topli palčniki

 Topli otroški palčniki skrivajo štiri prste, palček pa živahno miga in pozdravlja vse naokrog.

Palčnikov ni težko splesti. Še največ težav povzroča palec. Temu se ognemo tako, da na mestu, kjer naj bi spletli palec, vpletemo le pomožno nitko za palčni razporek. Ko je palčnik gotov, pomožno nitko izvlečemo. V pletenju nastane razporek in na tem mestu dopletemo palec.

Opis izdelave palčnikov je za otroke v starosti od 6 do 8 let oziroma za dolžino rokavice 11 cm in obsega dlani 16 cm. Dolžino merimo od začetka dlani do konice sredinca, obseg dlani pa na najširšem delu. Preden se lotimo pletenja, moramo narediti poskusni vzorček, da prilagodimo število nasnutih petelj opisu.

Velikost: dolžina 11 cm (merimo od začetka dlani do konice sredinca), obseg dlani 16 cm (merimo na najširšem delu dlani).

Potrebujemo: 100 g volne v želeni barvi; komplet kratkih pletilk št. 3.

Vzorci. Gladke desne petlje: na licu desne, na narobni strani leve petlje; pri krožnem pletenju pletemo same desne petlje na licu dela. Patentni vzorec: menjaje 1 desna (ali zasukana desna) petlja, 1 leva petlja.

Poskusni vzorček: 19 petelj in 30 vrst da kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: na komplet kratkih pletilk nasnujemo 36 petelj, ki jih enakomerno porazdelimo na štiri pletilke. Krožno spletemo 5 cm širok patentni zapestnik. Nadaljujemo gladke desne petlje v krogih. 3 cm od patentnega roba določimo mesto za palec: na levi rokavici 6 petelj na začetku 1. pletilke, na desni rokavici 6 petelj na začetku 4. pletilke. V naslednjem krogu te petlje popletemo s pomožno nitko v kontrastni barvi (pomožno nit kasneje izvlečemo, da nastane razporek za palec). Pletemo takole: na 1. pletilki popletemo začetne 3 petlje kot običajno, nato delovno nit odložimo, popletemo preostalih 6 petelj na koncu pletilke s pomožno nitjo, vrnemo s pomožno nitko popletene petlje na levo pletilko in nadaljujemo z delovno nitjo z običajnim pletenjem prek vseh petelj kroga, tudi petelj, namenjenih za palčni razporek. V višini 9 cm od patentnega roba oziroma v višini konice kazalca začnemo snemati za prstno konico. Snemamo takole: 2. in 3. petljo s konca 1. in 3. pletilke snamemo desno prevlečeno, 2. in 3. petljo na začetku 2. in 4. pletilke popletemo desno skupaj. Snemanje ponovimo 6-krat v vsakem naslednjem krogu (= 12 petelj). Preostale petlje zategnemo z nitjo.

Za palec pomožno nit izvlečemo in sparane petlje z obeh strani razporka enakomerno porazdelimo na 3 pletilke (= 12 petelj) in sklenemo krog. Z delovno nitjo pletemo 3 cm ravno, nato začnemo snemati za konico. Na koncu vsake pletilke popletemo po 2 petlji desno skupaj. Snemanje ponovimo 2-krat v vsakem naslednjem krogu. Preostalih 6 petelj zategnemo z nitjo.

Drugo rokavico naredimo enako, le palec spletemo zrcalno.

Nov ali star pulover

Udoben otroški pulover hitro spletemo in izvezemo. Staremu enobarvnemu puloverju pa z vezenim vzorcem nadenemo nov videz.

Velikosti: 6 do 8 let.

Potrebujemo: 200 g rjave in 100 g svetlo rjave volne; pletilke št. 3 in 4. Za vezenje ostanke volne v označenih barvah in šivanko.

Vzorci. Patentni vzorec 2/2: menjaje pletemo 2 desni in 2 levi petlji. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje.

Poskusni vzorček: 20 petelj in 34 vrst gladkih desnih petelj na pletilkah št. 4 da kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: na pletilke št. 3 z melirano rjavo volno nasnujemo 82 petelj in pletemo 2,5 cm patentnega vzorca 2/2. Nadaljujemo na pletilkah št. 4 gladke desne petlje. 15 cm od nasnutka pletemo 34 vrst s svetlo rjavo volno in nadaljujemo z melirano rjavo. 26 cm od nasnutka začnemo snemati za rokavna izreza. Na obeh straneh v vsaki 2. vrsti zazankamo po 2 petlji in 4-krat po 1 petljo. 16 cm od začetka rokavnih izrezov zazankamo na obeh straneh za ramena v vsaki 2. vrsti 3-krat po 6 petelj. Preostale petlje zazankamo obenem.  

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega. Za vratni izrez zazankamo 37 cm od nasnutka sredinskih 14 petelj in vsako stran končamo posebej. Za vratno okroglino snemamo v vsaki 2. vrsti 3 petlje, 2-krat po 2 petlji in 3-krat po 1 petljo. 16 cm od začetka rokavnega izreza pletemo ramo kot pri hrbtnem delu.

Rokav: na pletilke št. 3 nasnujemo 42 petelj in pletemo 2,5 cm patentnega vzorca 2/2. Na pletilkah št. 4 nadaljujemo gladke desne petlje. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh v vsaki 8. vrsti 11-krat po 1 petljo. 29 cm od nasnutka začnemo na obeh straneh snemati za rokavno okroglino. V vsaki 2. vrsti zazankamo 5-krat po 5 petelj. Preostale petlje zazankamo v eni vrsti.

Vratna obroba: na pletilke št. 3 naberemo z vratnega izreza 100 petelj in pletemo 5 cm patentni delu in na rokavih vezemo vzorce v peteljem vbodu takole: 7 vrst od patentnega roba vzorec B, v 8. vrsti vzorec A, vzorec C na svetlo rjavih pletenih vrstah. Križce na začetku in koncu svetlo rjavih vrst (na krojih so označeni z debelejšimi črtami) vezemo s temno rjavo volno čez 2 petlji po širini in v višino. 6 vrst od zadnje svetlo rjave vrste (4 vrste na rokavu) vezemo vzorec D in 8 vrst od D (3 vrste od D na rokavu) izvezemo vzorec E.

Sešijemo ramenske in stranske šive. Sešijemo rokava in ju vstavimo v rokavni odprtini. Vratno obrobo prepognemo navznoter in jo prišijemo na vratni izrez. Obrobimo jo z enakomerno razporejenimi velikimi temno rjavimi križci.

 Delovni znaki:

= oranžna

= zelena

= temno rjava

Vzorčne risbe


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media