Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jan. '21

SPODBUDA ZA ZAPOSLITEV STAREJŠEGA DELAVCA

Bralec je star 59 let, že nekaj časa je brezposeln in brez kakršnih koli prejemkov, saj se mu je denarno nadomestilo že predlani izteklo. Doma imamo družinsko podjetje, katerega lastnica in direktorica je žena, sin pa je zaposlen nekaj mesecev. On je prokurist in vpisan tudi v AJPES. Zadnje čase intenzivno razvijajo dodatno poslovno idejo in morda bo poslovanje omogočalo, da se tudi on zaposli, saj mu do upokojitve manjka še nekaj let. Zanima ga, ali obstaja kaka subvencija pri zaposlitvi starejših.

Na žalost ukrep »Aktivni do upokojitve« ni več aktualen, saj je bil zaključen 30. junija 2020. Seznam trenutno mogočih finančnih spodbud je transparentno razviden na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje, katerih ogled zelo priporočam, saj ažurno prilagajajo aktualne razpise: https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju.

Za vas bi načeloma prišel v poštev ukrep »Zaposli.me«, ki pa ga prek podane ponudbe na javno povabilo, ki mora biti obvezno v elektronski obliki na Portalu za delodajalce, uveljavlja delodajalec, in to najkasneje do 31. marca 2021. Za pridobitev te subvencije morajo biti izpolnjeni pogoji tako na strani delodajalca kot tudi na strani brezposelne osebe. Med drugim mora biti delodajalec vsaj 12 mesecev kot pravna ali kot fizična oseba vpisan v Poslovni register Slovenije, imeti pa mora tudi vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali pa gre za samozaposleno osebo, prav tako pa tudi poravnane vse zapadle davke in druge obvezne dajatve.

Med kriteriji na strani brezposelnih oseb kaže omeniti, da so starejše od 50 let ali pa starejše od 30 let in da so vsaj 12 mesecev prijavljene v evidenci brezposelnih oseb ali imajo kako drugo dodatno okoliščino.

Pri tem javnem povabilu v program ne more biti vključena brezposelna oseba, ki se zaposli v poslovnem subjektu, v katerem je lastnik ali solastnik ali ustanovitelj tega poslovnega subjekta ali ga osebno vodi ali ima v njem status prokurista. Glede na to, da ste prokurist, poskrbite, da se te funkcije znebite pred podajo vloge.

Delodajalcu se mesečna subvencija za zaposlitev izplača v 12 enakih zneskih za vsak polni mesec zaposlitve v višini od 416 do 666 evrov, odvisno od tega, koliko kriterijem ciljne skupine ustreza zaposleni. Ko pa boste dopolnili starost 60 let, bo delodajalec oproščen plačila prispevkov delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 30 odstotkov.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 13. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media