DRUŽENJE

Druženje | jan. '21

 MURSKA SOBOTA

V Društvu upokojencev Murska Sobota, ki združuje več kot 800 članov, imajo društveno pisarno vsak dan odprto tudi med epidemijo. Ne morejo si namreč privoščiti, pravi predsednica Angela Novak, da bi bili njihovi člani in drugi starejši, ki potrebujejo različne oblike pomoči ali pa samo pogovor, prepuščeni sami sebi. Seveda pa poskrbijo za vse potrebne zaščitne ukrepe. Prav tako so ob upoštevanju omejitvenih ukrepov zaradi varnosti zdravja poleti in jeseni izvedli nekaj kulturnih in športnih dogodkov ter srečanje članov. Po zaslugi zelo dejavne literarne sekcije so jeseni izšle tudi Shojene poti, že 16. zbornik ljubiteljskih piscev. Svoja literarna dela je prispevalo 20 avtorjev, sodelovalo je tudi 12 likovnikov. Predstavitve zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom niso izvedli, zbornik pa je na voljo v društvenih prostorih. Trikrat so socialno najbolj šibkim članom razdelili pakete pomoči Rdečega križa in Karitasa. Dobilo jih je okrog sto članov. Kot poudarja predsednica, opažajo, da članom zelo manjka druženje. So pa poskrbeli, da so prostovoljke v okviru socialne skupine ob praznikih obiskale vse članice in člane, stare nad 85 let. Ob voščilnici z najlepšimi željami so jih razveselile še s kakšno drobno pozornostjo. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

VIDEM PRI PTUJU

Upokojenke iz Društva upokojencev Videm pri Ptuju, ki sodelujejo s Karitasom, so zelo dobre rokodelke. Ob različnih priložnostih skupaj večkrat izdelujejo rože iz krep papirja in naravnih materialov. Lani pa so se preizkusile tudi v izdelovanju novoletnih voščilnic. Odločile so se, da polepšajo praznike starejšim občanom, ki prebivajo v domu starejših občanov, in tudi tistim doma, zato so jim poslale voščilnico s toplim sporočilom. (Besedilo in fotografija: Ana Kolar)

ROGAŠKA SLATINA

Na pobudo Hermine Bobek je tudi I. osnovna šola Rogaška Slatina sodelovala v akciji pisanja pisem za stanovalce domov starejših Mala pozornost za veliko veselje. Sodelovali so otroci od 1. do 5. razreda in tudi iz višjih razredov. Mlajši, ki še ne znajo pisati, so besedilo narekovali staršem. Vsa pisma so tudi okrasili in jih poslal Hermini, ki jih je natisnila. Ker je bil odziv res velik, je 180 pisem v skladu z vsemi zaščitnimi ukrepi predala Kristini Kampuš, direktorici Pegazovega doma, dostavili so jih tudi tudi v Dom upokojencev Podčetrtek. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: I. osnovna šola Rogaška Slatina)

ŽELEZNIKI

Štrence so vedra ekipa prostovoljk v okviru Društva upokojencev Železniki, ki jih povezujejo ročna dela: kvačkanje in pletenje, zadnje čase pa tudi šivanje. V času, ko je bilo to še mogoče, so se vsak teden srečevale v društvenih prostorih na Češnjici, zdaj pa ustvarjajo doma ter si nasvete in fotografije izdelkov delijo kar po telefonu. Že dve leti izdelujejo copatke za novorojenčke, ki jih patronažna sestra ob prvem obisku podari mladim mamicam. Lani so začele kvačkati še otroške ropotuljice, pridružile pa so se tudi akciji kvačkanja hobotnic za nedonošenčke. Z veseljem so se odzvale tudi na prošnjo vrtca za projekt medgeneracijskega sodelovanja. Izpod pridnih prstov je nastalo 36 kompletov oblačil za njihove igrače dojenčke. Otroci so jih bili zelo veseli in so rokodelkam v zahvalo pripravili nastop in jih obdarili z risbicami. V predkoronskih časih so za Unicefov dobrodelni projekt začele ustvarjati unikatne punčke iz cunj. Izdelale so že 60 punčk pa tudi kakšnega fantka, vesele so, da so jih večino že oddale v posvojitev in tako pomagale zbirati sredstva za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim boleznim. Punčke so na voljo v trgovini Vse domače na Češnjici ter v knjižnicah v Železnikih in Škofji Loki. Obenem pa vabijo prostovoljke ali prostovoljce, ki jih veselijo ročna dela, da se jim pridružijo. (Besedilo in fotografija: Majda Gortnar)

PIVKA

Tudi člani krožka Beremo skupaj Društva upokojencev Pivka so se pridružili akciji zbiranja voščil za stanovalce domov starejših občanov z željo, da bi jim dobre misli in želje polepšale praznike. Tisti, ki so pesniško ustvarjalnejši, so napisali verze, tisti, ki so manj spretni z besedami, pa so izdelali voščilnice. Vodja krožka Nevenka Šelj je obnovila znanje lepopisja, saj je bilo treba vsa voščila napisati z roko.

(Besedilo: Jožica Knafelc, fotografija: Jože Pavzin)

 

PRAZNOVALI SO

Martin Jagodic z Zlatega polja v Kranju je na martinovo praznoval svoj stoti rojstni dan. Obožuje dobro knjigo, pomembna sta mu družina in dom. Ima hčer in sina Tomaža ter tri vnuke. Trenutno okreva po operaciji kolka, sicer pa je še kar dobrega zdravja. Delo krepi človeka, je recept za dolgo življenje, je dejal. 

Ivan Bombek, najstarejši stanovalec DSO Ljutomer, je konec novembra praznoval 95. rojstni dan. Kot strasten planinec je bil med ustanovitelji Planinskega društva Gornja Radgona, ponosen je na častni znak Planinske zveze Slovenije. Morda je tudi zaradi tega ob prvem valu epidemije prebolel covid-19, »ki ni bil nič posebnega«. Njegov konjiček je izdelovanje ličnih lesenih in unikatnih ptičjih krmilnic.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media