NOVICE OD VSEPOVSOD

jan. '21

Telovadba »1000 gibov« prek zaslonov

Že v 81 občinah delujejo skupine Šola zdravja, ki so pred epidemijo koronavirusne bolezni vsako jutro telovadile na prostem po metodi »1000 gibov«. Zaradi negotovosti, kako dolgo bo še veljalo omejeno gibanje, so v Društvu Šola zdravja posneli film z vajami. Šola zdravja vsako jutro ob 7.30 je na ogled na kanalu YouTube. Vsak dan ali ob določenih dnevih pa ga predvajajo tudi na nekaterih lokalnih televizijskih postajah. Katere so to, lahko preverite na https://solazdravja.com/2020/12/03/telovadimo-doma.

Lahko se jim pridružite, saj ima po mnenju nevrologa in manualnega terapevta Nikolaya Grishina vsakodnevna telesna dejavnost po njegovi metodi številne pozitivne učinke: »Telo se razgibava, sproščajo se mišice, zmanjšujeta se limfni in venozni zastoj v telesu, zmanjšuje se možnost nastajanja osteoporoze, zmanjšuje se prekomerna teža, izboljšuje se prekrvavitev notranjih organov, endokrinih žlez in živčevja."

Redno prezračevanje prežene virus

Med ukrepi za zaščito pred okužbo z virusom koronavirusne bolezni smo poleg nošenja mask in vestnega umivanja oziroma razkuževanja rok ter ohranjanja distance premalo poudarjali redno prezračevanje. Epidemiologi ugotavljajo, da se virus veliko pogosteje prenaša z aerosolom po zraku. Tako se lažje razširja po prostoru in dlje zadržuje v njem. Strokovnjaki zato predlagajo, da vsako uro za deset minut na stežaj odprete okna v vseh prostorih, ali pa kakšno okno pustite ves čas delno odprto. Zjutraj, ko vstanete, pa jih odprite kar za 20 minut. Zračenje lahko zmanjšate, če uporabljate prenosni čistilec zraka s HEPA filtrom, ki samodejno prečisti zrak v prostoru.

Prostovoljci delajo dobro, pridružite se jim

Slovenska filantropija s kampanjo Biti prostovoljec pomeni biti junak vabi srčne ljudi vseh starosti, da se jim pridružijo pri opravljanju prostovoljskega dela. Še prej pa premislite, kateremu področju želite nameniti svoj prosti čas in koliko časa ter ali želite delati z otroki, starejšimi, mladimi, bolniki, migranti ali pa bi raje pomagali živalim oziroma podprli družbene spremembe. Več o prostovoljskem delu boste izvedeli na spletnem mestu: www.filantropija.org ali v pisarni filantropije v Ljubljani, Cesta Dolomitskega odreda 11, telefonske številke: (0)1 430 1288, 433 4024, 433 5106, e-pošta: info@filantropija.org ali prostovoljstvo@filantropija.org. V Mariboru pa pisarna deluje na Partizanski 29 ob sredah od 8. do 16. ure. Telefonska številka: 031 786 028, e-pošta: tjasa.arko@filantropija.org.

Virtualna fotografska razstava

Festivala za tretje življenjsko obdobje zaradi epidemije koronavirusne bolezni lani ni bilo, so pa izvedli nekatere že utečene dogodke. Tak je bil na primer fotografski natečaj, na katerem je sodelovalo 28 avtorjev iz vse Slovenije, ki so poslali 490 fotografij na prosto temo in na temo voda. Žirija treh fotografov, v kateri so bili Mina Bulić, Vinko Cedilnik in Stanislav Oblak, je izbrala najboljše fotografije. Prva tri mesta so osvojili Vinko Šeško, Sonja Kostevc in Franc Lamovšek. Fotografije si lahko ogledate na povezavi:

https://f3zo.si/program/natecaji/fotografski-natecaj/

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media