Izberimo dober semenski krompir?

Prosti čas | feb. '21

Med zelo zgodnimi sortami krompirja je najbolj priljubljena sorta arrow, ki jo praviloma poberemo pred pojavom plesni. Sorta alouette je odporna proti plesni in tudi v mokrih letih zagotovi dober pridelek, vrtičkarji pa se vse bolj navdušujejo nad sorto la strada. Ne pozabimo tudi na sorte, ki so okusne in se dobro skladiščijo.

Prednost pri izbiri semenskega krompirja imajo sorte, ki so testirane v Sloveniji, in to na več lokacijah. Tako lahko primerjamo pridelek na različnih tipih tal in v različnih regijah. Pri izboru najboljših sort krompirja je dobro posegati po sortah nove generacije, ki so odporne proti najbolj nevarni bolezni krompirja. To je krompirjeva plesen, ki je največkrat vzrok za propad pridelka. Vsekakor so zelo priljubljene zgodne sorte krompirja, saj prve pobiramo že dva meseca po sajenju.

Sorta krompirja arrow je najzgodnejša sorta krompirja, ki jo gojimo na slovenskih vrtovih in poljih. Pobiramo jo 60 dni po sajenju. To sorto vrtičkarji najbolj cenijo, ker zagotavlja visok pridelek prvega krompirja na vrtu in se hkrati dobro skladišči. Običajno jo poberemo pred pojavom plesni. Najboljši pridelek najzgodnejše sorte krompirja v Sloveniji dosežemo, če v topla tla sadimo nakaljen krompir. Vrtičkarji se vse bolj navdušujejo tudi nad srednje zgodno sorto la strada, ki ima zelo debele gomolje.

Pridelovalci, ki prodajajo prvi zgodni krompir na tržnici, so ugotovili, da je sorta la strada prava izbira za nadomeščanje sorte maris ard in se zelo dobro skladišči. V kleti počaka tudi do pozne pomladi. Sorte krompirja nove generacije so odporne proti krompirjevi plesni. Vrtičkarjem priporočamo sajenje srednje zgodne sorte alouette, ki je naravno odporna proti krompirjevi plesni. Sorta zagotavlja dobre in kakovostne pridelke jedilnega krompirja. Njena prednost je še ta, da tudi v mokrih letih zagotovi srednje pozni jedilni krompir. Odpornost pri sortah krompirja nove generacije izhaja iz divjih vrst krompirja, ki jih več let selekcionirajo in oprašujejo z gojenimi jedilnimi sortami. Tako pridobimo nove odporne sorte krompirja na povsem naraven način. Med novejšimi sortami je zelo perspektivna sorta gatsby, ki jo na Škotskem uporabljajo za biopridelavo. Ta srednje pozna sorta krompirja v Sloveniji zagotavlja odličen pridelek, saj je odpornejša proti plesni, krastavosti in črni nogi.

Za dober pridelek sort krompirja, ki niso odporne proti krompirjevi plesni, je treba izvajati zaščito proti krompirjevi plesni. Vsi, ki prisegajo na okusen zgodni krompir, sadijo srednje zgodni sorti constance in esmee. Sorta constance ima srednjo vsebnost suhe snovi, ki daje zelo prijeten okus. Srednje zgodna sorta je vsestransko uporabna v kuhinji in pri našem testu najbolj okusna. Naredi velik nastavek gomoljev, ki se dobro skladiščijo. Pri tej sorti je pozitivno tudi to, da lahko v kleti ostane tudi do pozne pomladi, kar za srednje zgodne sorte ni pogosto. Tudi zgodna sorta krompirja esmee je zelo okusna in najboljša med »rdečekožnimi« sortami krompirja. V kuhinji je zelo uporabna tudi pozna sorta krompirja manitou, ki je bila večkrat izbrana kot najboljša sorta za praženi krompir in je odlično nadomestilo za sorto desiree. Srednje pozna sorta rudolph uspešno nadomešča sorto romano. Razvije zelo globoke korenine in zagotavlja visoke pridelke tudi v zelo sušnih letih. Gomolji v kleti zdržijo do pozne pomladi.

Predspomladansko škropljenje sadnega drevja

S predspomladanskim škropljenjem preprečimo primarne glivične okužbe in zmanjšamo prvi pojav škodljivcev (listnih uši). Opravimo ga v času napenjanja brstov, tik pred brstenjem in vedno proti večeru ali zjutraj. Breskve škropimo proti breskovi kodravosti, jablane proti škrlupu, sadno drevje proti raznim pegavostim ter jagodičje proti boleznim. Za zmanjševanje prvega pojava škodljivcev uporabimo oljne pripravke, za varstvo pred boleznimi uporabimo bakrene pripravke. Uporabimo vedno kakovostne škropilnice in rastline temeljito poškropimo. Temperatura zraka naj se giblje nad 10 ºC, vreme mora biti suho.

 Davor Špehar, Zeleni svet 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media