Pust veselih in mastnih ust

Dobro počutje | feb. '21

 Prepustimo se norčavim šegam in si privoščimo pustno hrano. Komur se zdi priprava domačih krofov preveč zamudna, naj se loti ocvrtih jabolk, ali pa si za spretnostni izziv zamisli ocvrti sladoled.

Svinjska rebrca s pečenim krompirjem

Za 6 oseb potrebujemo:

1,5 kg svinjskih rebrc

timijan, rožmarin, sol, poper, žlico gorčice s semeni

6 krompirjev

2 glavici česna

Priprava: Meso vzamemo iz hladilnika pol ure pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Timijan osmukamo z vejic, rožmarin sesekljamo in oboje pomešamo s soljo, poprom in gorčico. S tem začinimo kose mesa in jih položimo v pekač. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

Krompir olupimo, narežemo na kose, posolimo in naložimo v pekač med kose mesa. Obe glavici česna rahlo stremo in ju položimo med krompir. Med peko se bodo sprostile arome, pečene stroke česna brez lupin pa bomo po peki lahko pojedli. 

Pekač porinemo v pečico za uro in pol, da se krompir zmehča, nato zvišamo temperaturo na 220 stopinj in pečemo še 15 minut, da se tudi meso lepo hrustljavo zapeče.

Opomba: Navadno imajo rebrca dovolj svoje masti, zato ni treba dodajati druge maščobe.

Ocvrti sladoled

Za 4 osebe potrebujemo:

4 velike kepice sladoleda

1 do 2 skodelici drobtin (mletih koruznih kosmičev, oreškov, kokosove moke)

celo jajce ali 2 beljaka

olje oziroma maščobo za cvrtje

Priprava: Na delovni pult položimo kos folije za živila v velikosti 25 x 25 cm. Iz sladoleda oblikujemo štiri čvrste kepice. Vsako ohlapno ovijemo v kos folije in postavimo v zamrzovalnik za pol ure. Nato jo povaljamo v razžvrkljanem jajcu ter drobtinah, znova ovijemo v folijo in vrnemo v zamrzovalnik za pol ure. Vse ponovimo še enkrat, da ima vsaka kepica dva ovoja.

V manjši kozici segrejemo olje globoko zamrznjeno kroglico v vročem olju ocvremo. Odvijemo in cvremo le po eno kroglico naenkrat, med cvrtjem, ki traja 15 do 20 sekund,  jo ves čas prelivamo z vročim oljem.  Takoj postrežemo in po želji še flambiramo.

Opomba: Da se sladoled ne stopi, se na zunanji strani kepice naredi tanka plast vode, ki za izparevanje uporablja toploto olja. Ko vsa voda izpari, mora biti cvrtje končano. 

Ocvrti jabolčni obročki 

Za 4 do 6 oseb potrebujemo:

1 kg lepih jabolk

125 g moke

jajce

žlica sladkorja 

2 dl mleka

ščep soli

po želji ščep pecilnega praška

sladkor v prahu za posip

maščobo za cvrtje

Priprava: V posodi zmešamo sestavine v testo, gostejše kot za palačinke. Pustimo ga počivati.

Medtem olupimo jabolka, jim s posebnim nožičkom izdolbemo peščišče in jih narežemo na za prst  debele rezine. V kozici segrejemo  malo olja, jabolčni obroček potopimo v testo, ga dvignemo in previdno vstavimo v vroče olje. Po minuti ga obrnemo in nekaj sekund cvremo še na drugi strani, da zlato porjavi in prestavimo na krožnik s papirnato servieto.  Ocvrte obročke potresemo s sladkorjem in ponudimo še tople.

Opomba: Jabolčni obročki  morajo biti pred potapljanjem v testo povsem suhi. Le tako se nanje testo dobro prime.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh., fotografije: Krištof in Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media