Pomembno je delati z veseljem

Zgodbe | feb. '21

KAM NAS PELJE ŽIVLJENJE

Cvetka Selšek kot predsednica uprave SKB banke leta 2003

Cvetka Selšek je bila nekoč najmlajša ministrica v vladi Socialistične republike Slovenije, kasneje pa dolgoletna predsednica uprave in kasneje upravnega odbora SKB banke. Obenem je bila članica Svetovnega gospodarskega foruma in različnih strokovnih združenj ter nadzornih svetov. Vse funkcije je opravljala kar najbolj odgovorno in leta 2013 prejela priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta.

Cvetka se je rodila v Celju, kjer je končala gimnazijo. Njena mama je delala v banki, oče je bil direktor velikega trgovskega podjetja. »Želela sem si študirati tuje jezike, vendar me je oče prepričal, naj se vpišem na ekonomijo, saj bi si s tem razširila možnosti zaposlitve.« Za študij je izbrala Zagreb, da bi poleg ekonomije izpopolnila še znanje hrvaščine.

Takoj po diplomi se je odpravila na Dunaj. Zaposlila se je v podjetju Siemens Avstrija, kjer se je naučila nemščine, se privadila na evropski delovni čas in pridobila zahodnjaške delovne navade. Konec leta 1975 se je vrnila v Celje, pri iskanju službe so jo povsod videli le kot »direktorjevo hčerko« in ne kot samostojen mlad kader. Poiskala si je službo v Ljubljani, najprej pri vladi Socialistične republike Slovenije na področju družbenih dejavnosti. Kmalu potem je nastal Republiški komite za ekonomske odnose s tujino, in to področje je bilo kot napisano zanjo. »Na komiteju sem prehodila celo pot od začetnice do ministrice.« Najprej je bila svetovalka, nato pomočnica, namestnica ministra in leta 1986 je postala najmlajša ministrica. Funkcijo je opravljala do leta 1990, ko je posle predala Dimitriju Ruplu.

Dolgoletna kariera v bančništvu 

Na potovanju po Burmi, točneje v Mijanmaru

Čeprav so jo tudi v samostojni Sloveniji vabili v državno upravo, si je želela delati v gospodarstvu. Najprej je odprla svetovalno podjetje, že po enem letu so ji ponudili poseben izziv v tedanji Stanovanjsko-komunalni banki (SKB), kjer se je zaposlila leta 1991. Razvila naj bi mednarodno sodelovanje, ki ga je v tistem času obvladala le državna Ljubljanska banka. »Ko gledam nazaj, vidim, da sem bila zelo hrabra, ko sem sprejela to nalogo. Zbrati sem morala sodelavce, naučiti smo se morali vsega.« Nalogo je opravljala v prvih letih samostojne Slovenije, ki se je šele uveljavljala v svetu, in podjetja niso imela prostega dostopa do tujih bank in finančnih trgov. Naprej jo je gnala misel, da se mora zato, da bi gospodarstvo imelo izbiro, na slovenskem trgu pojaviti še kakšna banka, ki ponuja storitve na področju mednarodnih financ. Leta 1999 je sprejela izziv in prevzela vodenje banke. Pri tem se je srečala z novimi razmerami in uvidela, da bo treba poiskati strateškega partnerja, ki bi pomagal modernizirati banko. »Ko gledam nazaj, vidim, da je bila izbira francoske bančne skupine Société Générale prava, saj so imeli odlične instrumente za obvladovanje kreditnega tveganja in je banka ostala zdrava tudi v času gospodarske krize od leta 2009 do 2011.« Leta 2010 je v dogovoru z lastniki in na podlagi nove zakonodaje preoblikovala upravljanje SKB iz dvotirnega v enotirni sistem in postala predsednica upravnega odbora banke. To funkcijo je opravljala do leta 2018, zadnja štiri leta že kot upokojenka. 

Srečanje Alpe-Jadran v Avstriji leta 1988 (z leve): Cvetka Selšek, avstrijski zunanji minister Alois Mock in predsednik slovenske vlade Dušan Šinigoj

Že ko je delala v vladi, so bila del njenih obveznosti srečanja svetovnega gospodarskega foruma (to je mednarodna organizacija za javno-zasebno sodelovanje). Pokrivala je namreč delovanje skupnosti Alpe Jadran, ki je poleg Slovenije in Hrvaške združevala posamezne regije iz Avstrije, Italije, Madžarske, celo Švice, Španije in Nemčije. Na enem od srečanj v Davosu je v imenu Slovenije predstavila dejavnost poprej omenjene skupnosti in odtlej so jo redno vabili. Srečanj se je udeleževala celih 20 let. »V javnosti je slika svetovnega gospodarskega foruma predstavljena kot 'klub bogatih', sama pa nanj gledam kot srečanje močnih, uspešnih poslovnežev in državnikov, ki jim je mar za nemoteno poslovanje po vsem svetu. Če gre gospodarstvu dobro, gre dobro vsem. Ljudje imajo zaposlitev, natekajo se davki, dovolj denarja gre za zdravstvo, znanost, šolstvo, kulturo, šport ... Srečanja v Davosu so bila fantastična izkušnja, ki je ne bi mogla doživeti na nobenem drugem mestu.« Željo uspešnih poslovnežev in državnikov, da bi gospodarstvo delovalo nemoteno, je še posebej zaznala med obema krizama (1998 in 2009). Člani foruma so se intenzivno posvetili temu, da bi našli vzroke za nastanek krize in vpeljali vzvode, da bi jo čim prej obvladali.

Poleg vodenja banke je sodelovala in predsedovala celi vrsti strokovnih združenj, nadzorovala nekaj pomembnih podjetij in bila svetnica v Mestni občini Ljubljana. »Navajena sem trdo delati, vendar sem prevzemala le tiste funkcije, za katere sem vedela, da jih zmorem dobro opravljati,« pravi sogovornica. Eden izmed projektov, v katerega je vložila veliko časa, je bil projekt Rastoča knjiga, ki prikazuje bogastvo slovenskega duhovnega snovanja. Eden izmed ciljev projekta je bil pripravljanje razstav o Slovencih, ki so v mednarodnem prostoru dosegli pomembne rezultate. V času njenega vodenja je bilo kar nekaj odmevnih razstav na Dolenjskem in zdaj se to lepo širi po vsej Sloveniji. Ljubljana kot prestolnica pa ima še park s kipom Deklice z rastočo knjigo. Park je nastal ob pokopališču Navje, kjer sta se združili rekreacija in kultura. »Zdi se mi pomembno, da ljudje cenijo lepoto maternega jezika, da se učijo in da berejo«. Cvetka Selšek poleg lepe zborne slovenščine obvlada še šest tujih jezikov.

Končno čas zase

»Šele zdaj, ko sem v pokoju in lahko razpolagam s svojim časom, vidim, kako zelo me je več kot štirideset let zahtevnega dela in prevzemanja odgovornosti izčrpalo,« pravi sogovornica. Postopoma se je začela umikati z vseh funkcij, zdaj je le še podpredsednica Upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije in članica Nadzornega odbora Združenja Manager. »Ukvarjam se s stvarmi, za katere prej nikoli ni bilo časa. Zjutraj mi ni treba vstati zgodaj, morebitne obveznosti si načrtujem za kasnejšo uro. Rada kuham, likam, pospravljam in opravljam druga gospodinjska dela ter v tem uživam.« Poleti sta z možem na svoji barki, s katero sta že obplula hrvaško, črnogorsko, albansko, del grške in italijanske obale. Pozimi se odpravita na drugačna potovanja. »Ko si v službi, ne utegneš videti ničesar. Še od takrat imam seznam krajev, ki bi jih želela ponovno obiskati, vendar morda ne bom videla vseh.« Do zdaj sta bila z možem v več azijskih državah, južni Afriki, na atlantskih otokih. Zaveda se, da se bo s staranjem morda srečala z zdravstvenimi izzivi, vendar se bo tudi temu prilagodila, tako kot se je prilagajala in se spopadala z vsemi izzivi, ki jih je prinašalo njeno življenje.  

Ob italijanski obali je mnogo lepih krajev, kot je Vieste v južni Italiji.

Leto 2020 je bilo drugačno kot dosedanja, a zanjo nikakor ni bilo izgubljeno. Novim koronskim razmeram se je brez težav prilagodila, le nekoliko bolj mora paziti na zdravje kot v mlajših letih. »Ljubljančani smo lahko srečni, saj imamo Rožnik. Tja se z možem odpraviva vsak dan.« Prepričana je, da se bo življenje posameznika in ljudi na splošno v prihodnosti spremenilo. Ni mogoče, da bi se vrnilo v stare tirnice. Spremenjene okoliščine bodo izziv za vsakogar. Potrebna bodo prilagajanja, tudi odrekanja in spremembe življenjskega sloga. »Ne glede na okoliščine pa se mi zdi ključno, da kar koli delaš, delaš z veseljem, in ko to narediš, da si z rezultatom zadovoljen,« je prepričana Cvetka Selšek.

Besedilo: Bojana Glavina, fotografije: osebni arhiv C. S.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media