Razstava Sledi časa na kostelskem gradu

Prosti čas | feb. '21

Grad Kostel je lepo obnovljen.

Občina Kostel, ki leži na skrajnem jugovzhodu države, ob mejni reki Kolpi, je s 5.667 hektarji površine in okoli 700 prebivalci ena najmanjših slovenskih občin, imenujejo jo tudi dežela vode. Zelo obiskana turistična točka je grajski kompleks. 

Po velikosti je takoj za celjskim gradom, ki je največji v Sloveniji, njegova posebnost je tudi ta, da združuje grad in še živo naselje pod njim. Grad, ki ga prvič omenjajo leta 1336, je zelo skrbno obnovljen, z njega se odpira prelep razgled na kanjon reke Kolpe.

Postelja in zibka iz preteklih časov

Lani je kostelski grad dobil tudi zelo pomembno vsebinsko obogatitev, k čemur si pripomogle članice Društva kostelskih žena Nežica. Lotile so se namreč zahtevnega projekta zbiranja in urejanja snovne kulturne dediščine – predmetov iz vsakdanjega življenja iz domačega okolja. Tri najdejavnejše članice Mojca Skender, Vanda Bratož in Vera Cimprič so zobu časa iztrgale okrog 160 predmetov z območja Osilnice, Kostela in Poljanske doline ob Kolpi. Veliko so jih prispevala same, nekaj so jih pridobile iz starih vaških hiš, ki so bile namenjene rušenju, nekaj so prispevali občani. Predmeti v zelo lepo urejeni zbirki, ki so jo poimenovale Sledi časa, so dragocen prikaz nekdanjega kmečkega doma in neprecenljiv del kulturne dediščine območja ob Kolpi.

Zbirka poleg kmečkega orodja za poljedelstvo in živinorejo ter orodja rokodelcev vsebuje tudi predmete za vsakdanja gospodinjska opravila in čudovita ročna dela – čipke in vezenine, s katerimi so naši predniki krasili svoja po večini zelo skromna domovanja. Predstavlja del bivalne kulture tega prostora od začetka 19. do sredine 20. stoletja, najstarejši del je črna kuhinja in posamezni predmeti iz nje. Zbirko upravlja Zavod za kulturo in turizem Kostel, uredil jo je restavrator Roman Zupančič.

Besedilo in fotografiji: J. H.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media