S cepljenjem pomagaš sebi, bližnjim in skupnosti

Dobro počutje | feb. '21

Kot kažejo dnevne številke o epidemiji pri nas in drugje po Evropi, strogi ukrepi niso prinesli umirjanja epidemije. Množično testiranje prebivalstva je pokazalo tudi, da je med nami kar nekaj odstotkov prebivalcev, ki sploh ne vedo, da so okuženi, in zato predstavljajo še večjo nevarnost za svojo okolico kot bolniki. Vsa Evropa mrzlično išče učinkovite ukrepe, ki bi zmanjšali človeški davek, ki ga povzroča epidemija.

Strokovnjaki so začeli zelo hitro napovedovati, da bo epidemijo mogoče zaustaviti samo z učinkovitimi cepivi in seveda z množično precepljenostjo prebivalstva. Naš imunski sistem je izjemno učinkovit, pravi strokovnjakinja Svetovne zdravstvene organizacije. Dnevno, tedensko, mesečno se sreča z različnimi vrstami virusov, ki jih dobiva naše telo skozi usta, nos, prebavni trak in z rok. Cepivo prinese imunskemu sistemu cepljenega človeka delček klice, ki povzroča bolezen. Ta delček ne more povzročiti okužbe, spodbudi pa imunski sistem, da ustvari protitelesa, ki bodo klico, če se pojavi, uničila, preden bi povzročila bolezen.

Znanstveniki po svetu že vse leto intenzivno raziskujejo virus, bolezen, ki jo povzroča, in posledice, ki jih pušča. Prav tako se veliko institucij ukvarja z izdelavo učinkovitih cepiv. Izdelava cepiv, njihova učinkovitost in varnost je strogo nadzorovana znanost v razvitem svetu. Kaj se je zgodilo v naši družbi, da ljudje celo znanosti ne zaupajo? Kako je mogoče, da se cepljenja bojijo delavci domov za starejše, medicinski kadri, ki se dnevno srečujejo s smrtjo? Pri dobrem milijonu precepljenih v EU bi v dobi interneta bili že vsi zasloni polni pisanja o komplikacijah zaradi cepljenja, če bi se te res pojavljale. Svetovna zdravstvena organizacija pozorno spremlja vsa dogajanja v zvezi z epidemijo in cepljenjem in objavlja podatke in rezultate. Opozarja prebivalstvo, naj zaupa strokovnjakom in ne naseda neutemeljenim bojaznim in uličnim govoricam. Cepiva proti bolezni covid, ki jih je potrdila Evropska agencija za zdravila, so varna in učinkovita.

Komu bomo zaupali, če ne strokovnjakom, ki virus in bolezen dobro poznajo? Ali res bolj zaupate prijateljici, pivskemu tovarišu ali neodgovornim posameznikom, ki sejejo strah in širijo nestrpnost in sebičnost med prebivalstvom? Epidemijo covida-19 bomo premagali le z medsebojno solidarnostjo, z najmanj 70-odstotno precepljenostjo prebivalstva.

Zakaj bi se moral cepiti vsak odrasli človek v Sloveniji? Zato da:

- ne zboli za covidom-19 in se sreča s posledicami,

- prispeva k zaščiti svoje družine, sodelavcev in lokalne skupnosti pred boleznijo,

- pomaga pri preprečevanju prezgodnje umrljivosti starejših in bolnih v svojem okolju,

- prispeva k čim hitrejši čredni imunosti in tako k obvladovanju tega virusa,

- pripomore k čim hitrejši normalizaciji življenja, predvsem pa k zmanjšanju socialnih stisk najranljivejših oseb v družbi.

Dr. Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media