Cvetoče valentinovo

Prosti čas | feb. '21

Ko se narava začne prebujati, pravijo, da sveti Valentin že nosi ključ od korenin. Privoščite si ali pa podarite nasad pomladnega cvetja v lončku, ki vas bo na domači mizi navduševal vsaj do konca meseca.

Spomladi cvetoče čebulice sadimo že jeseni, če pa ste na to pozabili, boste v vrtnarijah našli širok izbor čebulic, posajenih v lončke, ki bodo vsak čas zacvetele. Ali pa iz drobnocvetnih narcis, hijacint in muskarija sami naredite cvetlični nasad. Doma poiščite zanimive cvetlične lonce iz šibja, keramike ali gline. Na dno posode položite nekaj centimetrov drenažnega materiala (večje kamne ali koščke razbite lončene posode), potem dodajte dobro odceden zemeljski substrat, v katerega presadite čebulice iz lončkov. Rahlo pritisnite zemljo, da iztisnete vse zračne žepke. Če rastline še ne cvetijo, dodajte cvetoče trobentice, ki bodo nasad popestrile. Na fotografiji so v orjaški glineni skodelici posajene drobnocvetne narcise in spredaj hijacinte.

Narcise so prve znanilke pomladi. Med najbolj priljubljenimi so pritlikave in drobnocvetne sorte. Narcissus 'Tête à Tête' je največkrat nagrajena sorta, na enem steblu je več sončno rumenih cvetov. Zaradi njihove nizke in kompaktne rasti jo vrtnarji ponujamo kot sobno lončnico. So enostavne za gojenje, vendar priporočamo, da jim izberete hladnejše prostore, da bodo dalj časa cvetele. Po cvetenju jih obvezno presadite na cvetlično gredico, kjer jo uporabite za zasaditev obrobkov ali pa posadite med trajnice v skalnjaku. Naslednje leto vas bodo tam prve pozdravile.

Srčna ciklama. Ne le da ima ciklama liste v obliki srca, tudi cvetovi spominjajo nanje. Če želite, da bo zelo dolgo cvetela, bo zanjo najprimernejši hladen prostor s temperaturo med 10 in 18 stopinjami Celzija. Previsoka temperatura povzroči, da začnejo listi rumeneti, cvetovi pa izgubljati intenzivno barvo. Poiščite ji ustrezen svetel prostor, navadno je to predprostor v stanovanju ali svetel hodnik. Zelo pomembno je pravilno zalivanje, saj so izredno občutljive in jim preveč vode in vlage škodi. Zalijete jo šele takrat, ko se substrat na vrhu popolnoma izsuši in se na listih in cvetovih pokažejo prvi vidni znaki ovenelosti. Pazite, da je ne polivate po listih. Ko ciklama odcveti, zanjo nastopi obdobje mirovanja. To je videti tako, kot da je rastlina propadla, saj ovenijo vsi cvetovi in vsi listi. Če želite rastlino ohraniti, odstranite posušene dele in je vsaj dva meseca ne zalivajte. Postavite jo v hladen in temnejši prostor. Po končani fazi mirovanja, ko zdrav gomolj ponovno oživi, jo izdatno zalijte in negujte kot sobno rastlino.

Dišeče hijacinte. V viktorijanski dobi je hijacinta simbolizirala ljubezen, kar je zelo lepo sporočilo za obdarovanca. Omamna dišava v zimskih mesecih preseneti. Ustrezajo ji hladnejši prostori. Po nekaj tednih (odvisno od tega, kako toplo stanovanje imate) bo rastlina podobno kot ciklama prešla v fazo mirovanja.

Najprej propade cvet, in ko bo popolnoma suh, ga odrežite. Listje je v tem času še popolnoma zeleno, zato ga pustite, da propade po naravni poti, tako bo rastlina sama zaključila svoj življenjski cikel. V tem času zmanjšajte zalivanje, in ko rastlina popolnoma odmre, je ne zalivajte več. Če imate vrt, lahko čebulico shranite in jo jeseni posadite na prosto.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media