Repa – zapostavljena med križnicami

Dobro počutje | feb. '21

Ljubitelji repe pravijo, da je repa v Sloveniji močno zapostavljena, večno v senci zelja. Toda sloves »večno druge« ima čisto po nepotrebnem, saj je hranilno bogata in polna zdravilnih snovi; vsega ima celo več kot zelje. Predvsem pa vsebuje žveplove spojine, vitamin K1 in kalcij. 

Repa (lat. Brassica rapa) je bila poglavitna hrana, vse dokler nismo spoznali krompirja. Vrste repe se razlikujejo po obliki in barvi, najpogostejši sta poletna in strniščna repa. A vse različice imajo značilen sladek in rahlo pekoč okus. Svežo mlado repo uživamo do sredine jeseni, skisano pa vse leto.

Hranilne snovi v repi so najprej klasične: beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vlaknine, vitamini in minerali, poleg teh pa še tri bistvene: žveplove spojine, vitamin K1 in kalcij. Zaradi žveplenih spojin spada repa med najučinkovitejša naravna čistila našega telesa, zlasti sečnih poti, saj očisti vse kotičke, kjer zastaja sečnina. Žveplene snovi razmaščujejo jetra, razstrupljajo in čistijo kri. Zlasti škodljive snovi, kot sta alkohol in nikotin, se vežejo na žveplo in z urinom izločijo iz telesa.

Zaradi fitoncidov lahko repni sok uporabljamo za izpiranje vnetega grla. Fitoncidi so antibiotična hlapna eterična olja v nekaterih rastlinah, ki jih na primer drevesa v gozdu (zlasti v bukovih in smrekovih gozdovih) sproščajo neposredno v zrak in že v majhnih koncentracijah zavirajo razmnoževanje bakterij in jih uničujejo. Ob tem blažijo stres, pomirjajo in okrepijo možgansko delovanje. Mednje spadajo še saponini. Obojih je v repi toliko, da svež repni sok pomirja kašelj in pomaga pri izkašljevanju, spodbuja prebavo, krepi srčno-žilni sistem, uravnava hormone in varuje pred sladkorno boleznijo.

Žveplo je tudi sestavina glutationa, ki preprečuje kvarjenje celic. Čim višja je raven glutationa v krvi, tem mlajši smo. Zato pravimo, da si z rednim uživanjem repe podaljšujemo mladost. Naše telo ga sprva samo izdeluje, kar pa začne v četrtem desetletju življenja postopno pešati. Križnice repa, zelje, cvetača, brokoli, hren, brstični ohrovt, rukola, ohrovt in tudi orehi, pomaranče, grenivke, korenje, beluši, paradižnik, presna špinača, neolupljen krompir in avokado, prav tako pa tudi vitamin C in mineral selen pospešijo nastajanje glutationa. 

Žveplo sodeluje tudi pri nastajanju heparina, zato je repo mogoče šteti za učinkovito obrambo pred krvnimi strdki. Žveplene snovi imajo pomembno vlogo tudi pri nastajanju inzulina za uravnavo krvnega sladkorja ter keratina, brez katerega ne moremo imeti zdravih las in nohtov. Žveplo spodbuja nastajanje hrustanca in mazalne tekočine med hrustančnimi ploščicami ter vezivnih kit.

Repa ima tudi rastlinsko obliko v maščobah topnega vitamina K, imenovanega filokinon ali vitamin K1. Ta je pomemben za vezavo kalcija z beljakovino ostekalcin in šele skupaj lahko nastane nova kostnina. Vitamin K1 celi rane, saj skrbi za pravilno strjevanje krvi, tudi pri krvavitvah ob menstruacijah in menopavzi ali pri slabem celjenju ran. Prav tako je vitamin K1 nujen za preprečevanje želodčnih in črevesnih motenj.

V repi je še nekaj drugih vitaminov: vitamin B1 proti pozabljivosti, B2 proti dermatitisu, B9 (folne kisline) za več volje. Repne cime so bogat vir vitaminov C in A, klorofila in grenčin. V cimah je od 100 do 140 mg/100 vitamina C, kar je zelo veliko. Zato takoj, ko repa vzkali, cime potrgamo in jih zamešamo med solato.

Med minerali v repi naj najprej omenim kalcij, ki je nujen za kosti, pravilno strjevanje krvi, ritmično delovanje srca in dobro delovanje možganov. Kalcij pomirja in pomaga pri nespečnosti. Prav tako preprečuje bolečine v mišicah. Seveda ima repa še vrsto drugih mineralov, med njimi nekaj železa, natrija, kalija, fosforja in magnezija. Izrazito dobro je zlasti razmerje med kalijem in natrijem, zato je repa izvrstna pomoč za zdravo srce in krvni obtok ter pri preprečevanju celulita.

Sorta repe Cima di rapa cymosa z velikimi cimami je znana predvsem v južni Italiji.

Kot vse križnice ima repa veliko zaščitnih glukozinolatov, ki delujejo antimikrobno. Pri njihovi razgradnji nastajajo snovi, ki naj bi preprečevale nastajanje malignih celic in celo zavirale nastanek raka. Velja pa opozoriti, da bi se morali pretiranega uživanja repe izogibati le tisti, ki imajo težave zaradi premajhnega delovanja ščitnice.

Recepti

Sladka repa v testenih mošnjičkih

Potrebujemo: žlico maščobe, 2 žlici sladkorja, veliko repo, žlico krušnih drobtin, sol in žlico limonovega soka.

Na maščobi karameliziramo sladkor. Dodamo olupljeno, na koščke narezano repo in dušimo nekaj minut, da repa spremeni barvo. Nato dodamo žlico drobtin, solimo in zalijemo z vodo ali juho. Kuhamo na zmernem ognju, da tekočina popolnoma izpari in se repa zmehča. Po želji pokapamo z limonovim sokom.

Tako pripravljeno repo zavijemo v testene mošnjičke, ki jih lahko pripravimo iz rezančnega ali vlečenega testa. Izrežemo kvadrate, velike 5 x 5 cm, na sredino kvadrata damo žličko sladke repe in testo na vrhu stisnemo skupaj. Mošnjičke z repo pečemo pri 180 stopinjah približno 15 minut.

Postrežemo na pireju iz mladih repnih listov: repne liste operemo in skuhamo v slanem kropu; posebej skuhamo na kocke narezan in olupljen krompir. Oboje ocedimo in stresemo v posodo, dodamo maščobo in solimo. Dobro premešamo in pretlačimo, da dobimo gladek pire.

Repnjača ali repni retaš (prekmurska ljudska jed)

Potrebujemo: za testo – 400 gramov moke, 30 gramov kvasa, 100 gramov masla, pol decilitra mleka in sol po potrebi; za nadev – 1,5 kilograma bele repe, sol, 80 gramov masti, 2 jajci, pol decilitra kisle smetane.

Iz presejane moke, vzhajanega kvasa, soli in masti zamesimo testo, ki ga vzhajamo, nato ga razvaljamo centimeter debelo in položimo v namaščen pekač. Repo olupimo, naribamo, posolimo in počakamo, da se izloči voda. Vodo odcedimo, ožeto repo pražimo na maščobi, dokler preostanek vode ne izpari. Čez testo potresemo pripravljen nadev iz bele repe. Nato pečemo pri srednji temperaturi. Tik pred koncem prelijemo s smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca. Zapečemo, razrežemo in še toplo ponudimo.

Repni žlinkrofi (recept: Društvo podeželskih žena Blagovica - Trojane)

Potrebujemo: eno do dve presni repi, klobaso, eno do dve jajci, rezančno testo.

Podušimo na drobno sesekljano presno repo, dodamo sesekljano klobaso in jajca ter vse dobro premešamo. Iz testa oblikujemo žepke, ki jih nadevamo s pripravljeno maso. Napolnjene žepke na robovih stisnemo in na hitro skuhamo v slanem kropu. Če je kot glavna ali samostojna jed, jo ponudimo zabeljeno z ocvirki. 

Kraška sladka repa (recept: Turistična kmetija Škerlj, Tomaj)

Potrebujemo: 4 mlade srednje velike repe, 2 jušni žlici sladkorja, 2 jušni žlici maščobe (najboljše svinjske masti), ščepec soli.

Repo napol skuhamo v sopari, nato jo olupimo, narežemo na centimetrske kocke in posolimo. V ponvi na maščobi karameliziramo sladkor do zlato rumene barve. Dodamo repo in kuhamo še kakšno minuto. Po želji solimo ali sladkamo. Tako pripravljena repa je odlična priloga k mesu in krompirju.

Repne cime s testeninami

Potrebujemo: testenine po želji, približno pol kilograma repnih cim (izrazite ima italijanska sorta cima di rapa cymosa), 100 gramov kraške pancete, nekaj strokov česna, 1/2 čajne žličke origana, 2 žlici oljčnega olja, deciliter suhega belega vina, sveže zmlet raznobarvni poper, 100 gramov sveže naribanega trdega ovčjega sira pekorina (lahko parmezana ali trdega kozjega sira).

Testenine skuhamo »al dente«, odcedimo in pokapamo z oljčnim oljem. Repne cime operemo in narežemo na trakove in koščke. Panceto narežemo na koščke, česen stremo in sesekljamo. Panceto prepražimo na oljčnem olju, proti koncu dodamo česen in pražimo do svetlo rjave barve. Dodamo repne cime, prilijemo nekaj vode, premešamo in prilijemo vino. Pustimo, da nekaj časa vre, potem v ponev dodamo testenine, dobro premešamo, odstavimo in ponudimo potreseno s sirom.

Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media