NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | feb. '21

Neža Maurer, Liljana Jarh: V pesmih je moje življenje

Ob nedavni devetdesetletnici Neže Maurer je izšla njena poetična biografija. Zapis ni kronološki, pač pa se jezik pesništva izmenjuje z opisi dogodkov ali ljudi, spomin, čeprav mnogokrat pomanjkljiv in nezanesljiv, pa z literarnim ustvarjanjem. Avtorico knjige s pesnico povezujeta več kot štiridesetletno prijateljstvo in duševno sorodstvo, zato pravi, da je knjiga poklon njeni poeziji in njej, njenemu zaupanju v moč ljubezni ter iskanju svobode, ki ustvarja prostor za umetnost. Vsebino bogatijo izbrane pesmi, saj kot pravi pesnica: V pesmih je moje življenje. Ne kakor se je zares dogajalo, temveč kakor sem ga občutila. (Založba Pivec, 29,90 evra)

Vlasta Nussdorfer: Nekaj vam želim povedati

Nekdanja okrožna, višja in vrhovna državna tožilka, varuhinja človekovih pravic, predsednica Belega obroča Slovenije, zdaj pa svetovalka pri predsedniku republike je gospa z vedrim značajem, silno občutljiva za stiske drugih. V avtobiografiji, ki je že njena enajsta knjiga, odkriva precej zasebnosti: od neobičajnega otroštva, številnih prečutih noči ob knjigah do let, ko je ob odgovorni službi skrbela za dva majhna otroka in bolnega moža pa še za tri ostarele tete, ter krutih zgodb in celo šikaniranj, ki jih je doživljala na delovnem mestu. Vendar je z izjemno energijo, večnim optimizmom, pogosto tudi s trmo premagovala udarce usode in sledila motu »za slabim bo zagotovo prišlo nekaj dobrega, celo boljšega«. 

(Založba Beletrina, 29 evrov)

Viola Ardone: Otroci z vlaka

Marsikdo ne ve, da so ob koncu vojne številne siromašne družine z juga Italije, da bi jih rešile pred lakoto, svoje otroke poslale v rejo na bogatejši sever države. Več kot sedemdeset tisoč otrok vseh starosti se je po dolgi vožnji z vlakom znašlo v neznanem okolju, tako zelo drugačnem, da so imeli težave že pri sporazumevanju. Nekateri so komaj čakali vrnitev k staršem, drugi so hvaležno sprejeli priložnost za drugačno življenje in ostali pri drugi družini, spet tretje je ta izkušnja spremenila za vedno. Eden izmed teh je sedemletni Amerigo, ki pripoveduje pretresljivo zgodbo.

(Založba Mladinska knjiga, 27,99 evra)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media