Rastline, ki čistijo zrak v prostoru

Prosti čas | feb. '21

Aloja

Rastline niso samo lepe, ampak tudi zdrave in imajo pozitiven učinek na naše zdravje. Pomembno vplivajo na kakovost zraka, ker nekatere vežejo nase večje število škodljivih snovi iz prostora, v katerem bivamo. Nekatere imajo neverjeten vpliv na spomin, druge zvišujejo raven energije in prenašajo pozitivne vibracije. V zaprtih prostorih bomo v družbi lončnic za 10 do 20 odstotkov bolj zbrani in učinkovitejši.

Večino svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka izredno pomembna, saj ima neposreden učinek na naše zdravje. Pohištvo, sintetični gradbeni materiali, preproge in tudi čistilna sredstva oddajajo različne strupene kemikalije. Onesnaženje lahko povzročajo tudi bakterije, plesni ter cvetni prah. V zraku je veliko strupenih plinov, med drugim trikloretilen, formaldehid, ksilen in amonijak. Svoj dom ali pisarno pa lahko čistimo na enostaven in cenovno dostopen način. Leta 1989 je ameriška vesoljska agencija NASA z raziskavami ugotovila, da lahko sobne rastline absorbirajo škodljive strupe iz zraka – zlasti v zaprtih prostorih z majhnim pretokom zraka. Poimenovali so jih kar »naravni sistem za podporo življenju«.

Spatafil ali samolist

Rastline absorbirajo delce iz zraka hkrati z ogljikovim dioksidom, ki ga s fotosintezo predelajo v kisik. To ni vse – mikroorganizmi, povezani z rastlinami, so prisotni v zemlji in prav ti so tudi odgovorni za velik del čiščenja. Namesto da posegamo po umetnih čistilcih zraka, dajmo možnost rastlinam, ki bodo na naraven način čistile naš dom. Stroškovno cenejše bo in še terapevtsko. Svetujejo, da imamo doma eno sobno rastlino na vsakih deset kvadratnih metrov prostora.

Prijateljice našega doma

Spatifil ali samolist (Spathiphyllum) je edina rastlina, ki odstrani vseh šest škodljivih spojin, ki jih pogosto zaznamo v zraku: benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilein, toluen in amonijak. Poskrbi za boljšo energijo v prostoru in ima pozitiven vpliv na človekovo duhovnost. Njena nega je preprosta, uspeva tudi v temnejših in senčnih prostorih. Lahko tudi poviša vlažnost v naši spalnici, kar blagodejno vpliva na nadležne in pogoste težave, kot so alergije, nahod in suho grlo. Preprečuje učinke električnega sevanja, zato jo je po načelih feng šuja dobro postaviti v bližino električnih naprav. Po raziskavah NASE je to najboljša rastlina za čiščenje zraka, iz katerega pobere spore plesni.

Bršljan (Hedera helix) je ena od rastlin, ki najbolj čistijo zrak, iz katerega odstranijo pet škodljivih spojin, ki jih pogosto najdemo v domovih (razen amonijaka). Na videz deluje nežno, v resnici je zelo odporna in ni zahtevna za gojenje. Zelo hitro raste. Priporočljivo jo je postaviti tja, kjer primanjkuje svetlobe, na primer v kopalnico brez oken. Idealna smer je sever (po feng šuju).

Taščin jezik

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata) odstranjuje pet škodljivih snovi iz bivalnih prostorov – podobno kot bršljan. Kisik sprošča tudi ponoči, torej ne le podnevi, kot to počne večina rastlin. Zaradi tega je najboljši gost v vseh spalnicah, razen v otroških sobah, saj je listje te rastline malenkost toksično. Nega je preprosta: uspeva tudi v temnih prostorih in potrebuje malo vode.

Rožmarin

Rožmarin (Rosmarinus officinalisuvrščamo med začimbe in bi ga morali imeti vedno v žepu. Njegovo ime je latinskega izvora in pomeni »rosa morja«. Nase veže veliko sevanja in nas tako obvaruje pred močnejšo izpostavljenostjo. Vsebuje karnozal in karnosično kislino, ki nase vežeta proste radikale v telesu. Ima blagodejen vpliv na človekov spomin. Raziskave so pokazale, da vonj rožmarina izboljša spomin pri učenju za kar 60 do 70 odstotkov. Zaradi tega je priporočljivo imeti rožmarin na delovni mizi. Njegov vonj izboljša razpoloženje in nas prebudi, če smo zaspani.

Orhideja

Orhideja je čudovita roža z izredno lepimi cvetovi, ki prispevajo k boljšemu razpoloženju, med vsemi rastlinami pa še najbolj prispeva k povečanju prostorske energije. Na Kitajskem so jo nekoč uporabljali za preganjanje negativnih vplivov, v največji meri neplodnosti, od koder izvira njeno ime – ORHIS pomeni jajce, ki je simbol oploditve. Tudi stari Grki so razumeli orhidejo kot simbol plodnosti, zato so jih podarjali mlajšim parom. Prav tako tudi orhideja – enako kot taščin jezik – sprošča kisik ponoči, zaradi česar je odlična izbira za spalnice.

Izbira za boljše spanje

Mnogo ljudi se ne zaveda pomena čistega zraka za kakovost njihovega spanca. Plesni in drugi onesnaževalci v zraku so lahko pomemben dejavnik pri različnih boleznih. Z dodajanjem več sobnih rastlin bomo imeli čistejši zrak in izboljšali simptome, ki nas tarejo že dalj časa.

Aloja ne potrebuje veliko vode. Poznamo jo tudi kot »rastlino nesmrtnosti«. Ne izpostavljamo je temperaturi, nižji od pet stopinj. Ponoči oddaja veliko kisika, povečana oskrba s kisikom pa izboljšuje kakovost spanja.

Sivka je znana kot blago pomirjevalo. Navadno jo uporabljamo v obliki eteričnega olja, lahko jo posadimo v lonček. Pomaga zmanjševati stres in tesnobnost, upočasni srčni utrip, izboljša spanec in celo pomaga pri zmanjševanju joka pri dojenčkih.

Jasmin je eksotična rastlina, čigar vonj izboljšuje kakovost spanca in tudi pripomore k boljši budnosti in zbranosti naslednji dan. Študije v ZDA so pokazale, da so ljudje veliko boljše zaspali v prostorih z jasminom.

Baldrijan je stoletja staro domače zdravilo za nespečnost. Znameniti rimski zdravilec in filozof Galen je njegovo korenino rad predpisoval pacientom, ki so trpeli za nespečnostjo. Že samo inhaliranje njegovega vonja naj bi pomagalo, da lažje zaspimo.

Čopasta zelenčica v zraku zmanjša količino formaldehidov in ogljikovega monoksida. Svoje ime je dobila po čopasti »pričeski«. Zahteva malo nege. Potrebuje vlažno prst in veliko svetlobe.

Rožmarin varuje pred sevanjem

Rožmarin lahko za tretjino zmanjša vpliv sevanja na naše telo. Dober je za sinuse, lajša težave z dihanjem in grlom, pomaga pri gripi, astmi, prehladu, regeneraciji mišic, pripomore k boljšemu počutju, znižuje holesterol. V majhno bombažno vrečko damo žličko ali dve posušenih rožmarinovih listov, ki jo ves čas nosimo s sabo v žepu ali skupaj s telefonom. Ali pa iz dveh žličk rožmarina in skodelice vode skuhamo čaj. Vodo pustimo vreti vsaj 5 do 10 minut. 

 Milena Majzelj, fotografije: splet in J. D. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media